האופוזיציה הסורית (2011–2024)

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
ערך ללא מקורות
בערך זה אין מקורות ביבליוגרפיים כלל, לא ברור על מה מסתמך הכתוב וייתכן שמדובר במחקר מקורי.

אנא עזרו לשפר את אמינות הערך באמצעות הבאת מקורות לדברים ושילובם בגוף הערך בצורת קישורים חיצוניים והערות שוליים.
אם אתם סבורים כי ניתן להסיר את התבנית, ניתן לציין זאת בדף השיחה.

ערך ללא מקורות
בערך זה אין מקורות ביבליוגרפיים כלל, לא ברור על מה מסתמך הכתוב וייתכן שמדובר במחקר מקורי.

אנא עזרו לשפר את אמינות הערך באמצעות הבאת מקורות לדברים ושילובם בגוף הערך בצורת קישורים חיצוניים והערות שוליים.
אם אתם סבורים כי ניתן להסיר את התבנית, ניתן לציין זאת בדף השיחה.

האופוזיציה הסורית הייתה שם כולל לכל הארגונים המהפכניים שהתנגדו לשלטון הבעת' של בשאר אל-אסד בזמן מלחמת האזרחים. הקבוצות באופוזיציה הסורית התחילו לפעול כתנועות של אזרחים רגילים בזמן ההפגנות ההמוניות נגד שלטון הבעת'. צבא סוריה החופשי היה הכוח החמוש המרכזי של המהפכה בתחילת המלחמה, אבל עם הזמן הוא נחלש והתפצל עד שב-2015 כמעט לא נשאר ממנו דבר. עד שנת 2021, היא'ת תחריר א-שאם הפכה לפלג החמוש החזק ביותר באופוזיציה הסורית.

ביולי 2011, כאשר המצב הפך למלחמת אזרחים, עריקים מכוחות המזוינים הסוריים הקימו את צבא סוריה החופשי. באוגוסט 2011, קבוצות מתנגדי משטר שפעלו מחו"ל הקימו קואליציה בשם המועצה הלאומית הסורית. ארגון רחב יותר, הקואליציה הלאומית הסורית, הוקם בנובמבר 2012. אף על פי שהקבוצות שבסיסן בחו"ל יצרו קשר עם אלו בסוריה, האופוזיציה הסורית סבלה במהלך כל הסכסוך ממאבקים פנימיים ומחוסר מנהיגות מאוחדת, כמו גם מחוסר סיוע זר ככל שהמלחמה הגיעה למבוי סתום.

בשנת 2013 הקימה הקואליציה הלאומית הסורית את ממשלת המעבר הסורית, שפעלה תחילה כממשלה גולה, ומשנת 2015, באזורים מסוימים בסוריה. משנת 2016, ממשלת המעבר הסורית היה נוכח באזורים הכבושים על ידי טורקיה, בעוד שהמועצה הלאומית הסורית פעלה מאיסטנבול. בשנת 2017, הקבוצה האסלאמית "היאת תחריר א-שאם", שאינה קשורה למועצה הלאומית של סוריה, הקימה את ממשלת ההצלה הסורית באזורים שבשליטתה. שתי ממשלות האופוזיציה פעלו כמעין-מדינות. בין הכוחות המזוינים של המורדים במהלך מלחמת האזרחים נמנו הצבא הלאומי הסורי הנתמך על ידי טורקיה, חזית השחרור הסורית, החזית הלאומית לשחרור, החזית הדרומית, חדר המבצעים הדרומי וצבא החופשי הסורי הנתמך על ידי ארצות הברית (שנקרא בעבר צבא הקומנדו המהפכני). קבוצות נוספות שקראו תיגר על שלטונו של בשאר אל-אסד במהלך מלחמת האזרחים היו כורדיסטן הסורית (רוג'בה). וארגון הג'יהאדיסטי המכונה המדינה האסלאמית שהיא הקבוצה האחרונה שנבדלת בדרך כלל מהאופוזיציה, שעימה היא הייתה מסוכסכת.

ב-27 בנובמבר 2024, ארגון "חיאת תחריר א-שאם" וקואליציה של קבוצות אופוזיציה חמושות בסוריה פתחו במתקפות של האופוזיציה הסורית שהובילו לנפילת משטר אסד לאחר 11 ימי לחימה. ממשלת ההצלה הסורית, שהובלה על ידי היאת תחריר א-שאם, הפכה לבסיס לממשלת המעבר של סוריה. במהלך ועידת הניצחון במהפכה הסורית, שנערכה בדמשק ב-29 בינואר 2025, הוכרז רשמית על פירוקן של מספר קבוצות מהפכניות חמושות ומיזוגן לתוך הכוחות הצבאיים הסוריים. באירוע מינה הפיקוד הכללי הסורי את אחמד א-שרע, מנהיג היאת תחריר א-שאם לשעבר, לנשיא סוריה לממשלת המעבר הסורית.

קישורים חיצוניים


שגיאות פרמטריות בתבנית:ויקישיתוף בשורה

פרמטרי חובה [ שם ] חסרים

ויקישיתוף מדיה וקבצים בנושא האופוזיציה הסורית בוויקישיתוף
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0

האופוזיציה הסורית (2011–2024)41385766Q3024068