דניאל עמית
תבנית מדען ריקה

דניאל עמית (5 במאי 1938 – 4 בנובמבר 2007) היה פיזיקאי ישראלי, פרופסור באוניברסיטה העברית בירושלים, שבה יסד את המרכז לחישוביות עצבית, ובאוניברסיטת לה ספיאנצה ברומא. היה מחלוצי המחקר בנושא חישוביות עצבית (חקר רשתות עצביות). כמו כן היה פעיל ומעורב בחוגי השמאל בישראל.
ביוגרפיה
עמית נולד בלודז' שבפולין לאשר ורוזה פרוידנליך, שמשפחתה הייתה בעלת חרושת לטקסטיל בעיר. אחיו היחיד רמי הוא נוירולוג ילדים החי בארצות הברית. משפחתו ברחה מפולין דרך איטליה וטורקיה והגיעה לארץ ישראל בשנת 1940. הם הצליחו לקבל סרטיפיקט שיאפשר להם להגיע לארץ ישראל בזכות רכוש שסבו של עמית רכש בארץ. הוא התגורר בתל אביב ולמד בגימנסיה גאולה. את שמו עיברת ל"עמית" כשהיה בתיכון בעקבות שורה מספר של מנחם בגין. בתיכון החל לממש את משיכתו לפיזיקה, כאשר עשה במקום בחינת בגרות עבודה בנושא פיזיקה.
את אשתו, דליה, שהייתה מפיקה ועורכת משדרי ספרות ותרבות ברשת א' ומתרגמת מאיטלקית, הכיר בתיכון ונישא לה בשנת 1957. בשנת 2005 סבל משבץ וכעבור חודשיים חזר לעבודתו. ב-4 בנובמבר 2007 התאבד, והובא לקבורה בהר המנוחות.[1] עד לימיו האחרונים עסק במחקר וכתב מאמרים. היה אב לשניים ובהם יהלי עמית, פרופסור למדעי המחשב באוניברסיטת שיקגו.
קריירה אקדמית
לאחר לימודי התיכון החל עמית ללמוד באוניברסיטה במסגרת העתודה האקדמית. הוא השלים תואר ראשון בפיזיקה ומתמטיקה באוניברסיטה העברית בשנים 1956–1959 ומייד עשה תואר שני במכון ויצמן בהנחיית יגאל תלמי. את שירותו הצבאי עשה בממר"ם, שירת בדרגת סגן (אקדמי) והיה בצוות שקלט את המחשב הראשון. בשנים 1963–1966 סיים דוקטורט בפיזיקה באוניברסיטת ברנדייס בהנחיית פרופסור יוג'ין גרוס (אנ'). בשנת 1966 נסע לפוסט-דוקטורט באוניברסיטת קורנל.
הוא חזר לישראל והחל ללמד באוניברסיטה העברית בשנת 1967.[2] בשנת 1969 חזר לארצות הברית ולימד שנתיים באוניברסיטת ברנדייס. בשנת 1973 מונה לפרופסור חבר ובשנת 1978 הועלה לדרגת פרופסור מן המניין. הוא היה חוקר אורח באימפריאל קולג' בלונדון בשנת 1989. בשנים 1988–1989 היה פרופסור אורח באוניברסיטת רומא. בשנים 1984–1987 היה ראש מכון רקח לפיזיקה באוניברסיטה העברית. בשנים 1982–1983 היה עמית מחקר במכון למחקר מתקדם. בשנת 1991 יצא לגמלאות מהאוניברסיטה העברית אולם המשיך להיות בקשר עמה. באותה שנה הצטרף לסגל המחלקה לפיזיקה של אוניברסיטת לה ספיאנצה ברומא כפרופסור מן המניין (בשנת 1999 התאזרח באיטליה). היה העורך המייסד של כתב העת המדעי "Network: Computation in Neural Systems" בהוצאת Informa.
בשנת 1978 יצא לאור ספרו "Field Theory, the Renormalization Group and Critical Phenomena", הנחשב לספר לימוד יסודי בתורת השדות הקוונטית. הספר נערך במהדורה חדשה בשנת 2002.
בשנת 1989 יצא לאור ספרו "Modeling Brain Function: the World of Attractor Neural Nets" בהוצאת אוניברסיטת קיימברידג', שהיה לספר יסוד בתחום החישוביות העצבית.
בשנת 2008 ערך המכון ללימודים מתקדמים סדנה בת שלושה ימים "מתפישה לפעולה ובחזרה", לזכרו של עמית.
לאחר מותו מתקיימת מדי שנה באוניברסיטה העברית הרצאה לזכרו, בה מחולקות מלגות לשני סטודנטים מצטיינים בנושא חישוביות עצבית.
פעילות פוליטית
עמית היה פעיל מרכזי בחוגי השמאל והשמאל הרדיקלי בישראל החל משנות ה-60 ועד ליום מותו, והיה מעורב בהקמת וקידום יוזמות ופעילויות שונות למען קידום השלום וההידברות בין היהודים לערבים. את פעילותו הפוליטית החל בעת שלמד לדוקטורט בארצות הברית במחאת הסטודנטים נגד מלחמת וייטנאם. הוא היה ממקימי תנועת שמאל ישראלי חדש. באמצע שנות ה-70 החל (יחד עם אורי אבנרי ומתי פלד) ליצור קשרים עם אינטלקטואלים יהודים מצרים בפריז, אשר קישרו אותו לנציגי אש"ף באירופה, בעת שנאסר לישראלים לבוא בקשר עם אנשי אש"ף.[3] כשהיה בישראל יצר קשרים עם ראשי ערים בגדה המערבית.
בשנת 1972 נמנה עם מייסדי האגודה לזכויות האזרח.
עמית, שהאמין בתפקיד הציבורי של איש האקדמיה בחברה דמוקרטית, השתתף מספר פעמים בקריאות לחרם אקדמי, שעלו לו לעיתים ביחסיו האישיים עם לא מעט מעמיתיו למקצוע. בשנת 1977 החליטה האוניברסיטה העברית להעניק תואר דוקטור של כבוד למילטון פרידמן. כיוון שפרידמן היה שותף לקבוצת יועצים כלכלים אמריקאים שעזרו בייעוץ לרודן הצ'ילאני פינושה מחה עמית נגד הביקור.[4] הוא כתב מכתב לנשיא האוניברסיטה, אברהם הרמן, ושלח העתק לשאר הפרופסורים.
בשנת 1980 דחה הזמנה להשתתף בסמינר בנושא פיזיקה בדרום אפריקה, עקב התנגדותו למדיניות שם.[5]
בשנות ה-80 היה ממייסדי הוועד הישראלי לסולידריות עם אוניברסיטת ביר זית.[6] עם תחילת מלחמת לבנון הראשונה אנשי הוועד הקימו את הוועד נגד מלחמת לבנון, שהפגין נגד המלחמה.[7] הוא סירב להשתתף במלחמת לבנון ומשום כך נשפט למחבוש של 14 ימים.[8] הוא התנגד להסכמי אוסלו, משום שחשב אותם לעמומים מדי וחשש שהם יובילו למניפולציות של שני הצדדים ולא לשלום אמיתי ולפתרון ארוך טווח. הוא הקים וניהל את הוצאת הספרים "מפרש" בירושלים שעסקה בהוצאה לאור של ספרות פלסטינית וערבית מתורגמת וספרים העוסקים במחשבה ליברלית ושמאלית.
בשנת 1988, לאחר החלטת ממשלתו של יצחק שמיר לגרש מישראל את מוברק עווד, מייסד "המרכז הפלסטיני ללימודי אי-אלימות" במזרח ירושלים, קרא עמית להחרים את הכנס הישראלי במדעי המוח. הקריאה הזאת עוררה רבים מחבריו למקצוע נגדו. את תמיכתו בחרם אקדמי על ישראל הסביר לכתבת "הארץ": "כדי שהמדינה שלנו תבין שלמעשים שלנו יש תוצאות ושאנחנו לא מעל לחוק. ישראל חתומה על הסכמים לשיתוף פעולה אקדמי עם האיחוד האירופי שבהם היא מתחייבת, בין השאר, לא להפר זכויות אדם. מאחר שיש הפרות של זכויות אדם ההסכמים עם האירופים צריכים להתבטל. אי אפשר להפריד בין מדע לפוליטיקה מכל מיני סיבות שבראשן אפשר לשים את הכותרת הירושימה".
הוא תמך בתנועת הסרבנות לשירות בשטחים, "אומץ לסרב" ופעל לגייס תמיכה וכספים לארגון. כמו כן תמך ביוזמת ז'נבה. בבחירות ב-2005 תמך בעמיר פרץ ושב במיוחד לישראל כדי להצביע לו, אולם התאכזב מאוד ממעורבותו במלחמת לבנון השנייה.
בשנת 2005 היה ממארגני סימפוזיון שעסק בזיהום הימים והקשר בין דתות לאיכות הסביבה שנערך בתמיכת הפטריארך האקומני האורתודוקסי.
בשנת 2007 הוענק לו, לאחר מותו, פרס על שם רמאל רמאל על ידי עמותת Euroscience.
מספריו
- מכניקה סטטיסטית, הוצאת האוניברסיטה הפתוחה, 1982.
תורגם לאנגלית:
- Statistical Physics: An Introductory Course (Paperback), World Scientific Publishing Company (December 1999)
לקריאה נוספת
- Daniel Amit (1938–2007), by prof Nicolas Brunel, Network: Computation in Neural Systems, 2008, Vol. 19, No. 1
קישורים חיצוניים
- דניאל עמית, באתר פרויקט הגנאלוגיה במתמטיקה
- דניאל עמית, באתר dblp
- Condolence Page for Professor Daniel J. Amit
- Interview with Prof. Daniel Amit (באנגלית)
- מספר מכתבותיו, בכתב העת The New York Review of Books
- הרצאה לזכרו, באוניברסיטה העברית
- התכתבות בין עמית לבין העורך של Physical Review
מכּתביו:
- מאמריו באתר הגדה השמאלית
- מתוך ומחוץ לעין הסערה, על ספרו של פרופ' חיים הררי
- סופה של דרך, עמדה, 1 בינואר 1975
- קפקא בירושלים, כל העיר, 5 בדצמבר 1980
הערות שוליים
- ↑ דניאל עמית באתר GRAVEZ
- ↑ העלאות ומינויים באוניבר' העברית, למרחב, 4 ביולי 1967
- ↑ תמר גולן, "אזרחים ישראליים פרטיים נפגשו עם שליחי אש"ף", מעריב, 4 בינואר 1977;
ג'וליו דרזנר, נפתח הכינוס למען השלום ברומא, דבר, 25 בספטמבר 1979 - ↑ הפגנה נגד הענקת תואר דוקטור־כבוד למילטון פרידמן, על המשמר, 5 ביולי 1977
- ↑ פרופ' עמית דחה בקשה לבקר בדרא"פ, כל העיר, 12 בדצמבר 1980
- ↑ אריה דיין, שרשרת תקריות עם הוועד למען ביר־זית, כל העיר, 30 במרץ 1982
- ↑ שלום ירושלמי, חזית הצפון עוברת לקמפוס, כל העיר, 8 ביוני 1982
- ↑ יאיר פידל, פרום' דניאל עמית, ראש החוג לפיסיקה באוניברסיטה העברית בירושלים אמור להיכנס היום לכלא 6, חדשות, 30 בדצמבר 1984;
רולי רוזן, בחזית הסירוב, כל העיר, 18 בינואר 1985;
דניאל עמית, תוככי כלא 6, כותרת ראשית, 4 בדצמבר 1985
דניאל עמית41179934Q2897032
- ישראלים ילידי פולין
- פציפיסטים ישראלים
- פיזיקאים ישראלים
- פעילי האגודה לזכויות האזרח
- פעילי שמאל רדיקלי ישראלים
- סרבנים ישראלים
- סגל האוניברסיטה העברית בירושלים: פיזיקה
- בוגרי גימנסיה גאולה
- בוגרי האוניברסיטה העברית בירושלים
- בוגרי מכון ויצמן למדע
- בעלי תואר דוקטור מאוניברסיטת ברנדייס
- מדעני מוח ישראלים
- מתאבדים ישראלים
- יהודים הקבורים בהר המנוחות
- ישראלים שנולדו ב-1938
- ישראלים שנפטרו ב-2007