דורבר דלהי

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
דורבר דלהי של 1877. המשנה למלך של הודו יושב על הבמה משמאל.
הלורד קרזון וליידי קרזון מגיעים לדורבר דלהי בשנת 1903.
מרכבת הפילים של המהרג'ה של רווה (Rewa) מגיע לדורבר 1903.
מאליק עומאר חאייאט חאן במדים רשמיים בדורבר 1911.

דורבר דלהיאנגלית: Delhi Durbar) שמשמעו "החצר של דלהי" (מפרסית: "דורבר" - חצר המלוכה), הייתה אספה שהתכנסה בדלהי שבהודו על מנת לציין את הכתרתם של מלכי הממלכה המאוחדת כקיסרי הודו.

הדורבר נערך שלוש פעמים בין השנים 18771911, בשיאה של האימפריה הבריטית. רק הדורבר שנערך בשנת 1911 נערך בנוכחות המונרך עצמו - ג'ורג' החמישי.

דורבר 1877

הדורבר הראשון נערך ב-1 בינואר 1877 וכונה "הצהרת דורבר". הדורבר נערך על מנת להכריז על המלכה ויקטוריה כעל קיסרית הודו. אירוע זה היה אירוע רשמי בלבד בניגוד לשני הדורברים שלאחריו, שכללו אירועים פופולריים לצד הטקסים הרשמיים.

בדורבר נכח רוברט בולוור-לייטון, רוזן לייטון, שהיה מושל הודו, וכן מלכי ממלכות הודו השונות (מהרג'ות). הטקס סימל את העברת השליטה בהודו מחברת הודו המזרחית הבריטית לממשלת בריטניה.

בטקס הדורבר הוקראה איגרת מהמלכה ויקטוריה, שבה נאמר:

אנו בטוחים בכך שאירוע זה יאפשר איחוד הקשרים ולהביא לקרבה, בינינו לבין נתיננו, מהנעלה ועד הדל, וכולם יחושו שתחת שלטוננו, העקרונות הנעלים של חירות, יושר וצדק מובטחים להם. הבאת אושר, הוספת עושר וקידום רווחתם הן מטרות כיום והמטרות בעתיד של האימפריה שלנו.

[1]

בתגובה להצהרה, ביקש הפעיל הפוליטי גאנש ואסודאו ג'ושי מהמלכה:

אנו מבקשים מהוד מלכותה להעניק להודו את הסטטוס הפוליטי והחברתי הניתן ליתר נתיניה הבריטיים.

[2]

דורבר 1903

דורבר 1903 נערך על מנת לציין את הכתרתם של אדוארד השביעי, מלך הממלכה המאוחדת ורעייתו, המלכה אלכסנדרה כקיסר וקיסרית הודו.

אירועי הדורבר, שנמשכו שבועיים, תוכננו על ידי הלורד ג'ורג' קרזון, מרקיז קרזון מקדלסטון.

דורבר זה היה המפואר מבין הדורברים שנערכו בדלהי. הלורד קרזון הקים עיר אוהלים ובה רכבת קלה שקישרה בין עיר האוהלים לבין דלהי. באתר נבנו סניף דואר שהנפיק בולים מיוחדים לצורך האירוע, וכן הותקנו באתר טלפון וטלגרף. כוחות שיטור במדים מיוחדים הוקצו על מנת לשמור על הסדר, וכן נבנו באתר בית חולים מיוחד לצורך האירוע. האירוע כלל מופעי זיקוקים ומופעי ריקודים.

המלך אדוארד השביעי החליט שלא להגיע לדורבר, אולם שלח את אחיו, הנסיך ארתור, דוכס קונוט וסטראת'רן אשר הגיע ברכבת מבומביי (הלורד קרזון וממשלתו הגיעו מכלכותה ברכבת). קבלת הפנים של הנסיך כללה את נסיכי ומלכי הודו במיטב יהלומיהם ותכשיטיהם. כל שליט מקומי הגיע בראש משלחת, ולאחר הגעת הנסיך נערך מצעד משלחות כאשר כל מלך או נסיך הציג את משלחתו לנסיך ארתור.

טקס הדורבר עצמו נערך ב-1 בינואר ובעקבותיו נערכו ארוחות חגיגיות, משחקי פולו, נשפים, מצעדי צבא ותזמורות, ותערוכות שונות. עיתונאים מכל רחבי העולם הגיעו כדי לסקר את האירוע.

דורבר 1911

דורבר 1911 נערך על מנת לציין את הכתרת ג'ורג' החמישי, מלך הממלכה המאוחדת ורעייתו המלכה מרי כקיסר וקיסרית הודו. בטקס, שהיה הראשון בו נכח מונרך בריטי, נכחו כל מלכי ונסיכי הודו.

במהלך הטקס חבש ג'ורג' החמישי לראשו את הכתר הקיסרי של הודו שהוכן לצורך האירוע.

בסיום הטקס יצאו הקיסר והקיסרית לדארשן (להיראות בפני ההמונים) בעומדם במרפסת (הג'הארוקה) של המצודה האדומה. כחצי מיליון תושבים הגיעו לצפות במעמד.

מדליית כסף מיוחדת שהוכנה לצורך האירוע חולקה ל-26,800 קציני צבא בריטיים. מספר מועט של מדליות שניצוקו בזהב חולקו לנסיכים ההודיים ולראשי הממשל הבריטי בהודו.

באתר שבו נערך הדורבר נבנה פארק ההכתרה על מנת להנציח את האירוע.

דורברים מתוכננים

בשל פרישתו של אדוארד השמיני בטרם הכתרתו לא נערך עבורו דורבר. תוכנן אמנם דורבר עבור יורשו, ג'ורג' השישי, מלך הממלכה המאוחדת אולם בשל פרוץ מלחמת העולם השנייה הדורבר לא בוצע. לאחר תום המלחמה, ובשל מאבק הודו לעצמאות ביקורו המתוכנן של ג'ורג' השישי בהודו לא התקיים.

ראו גם

קישורים חיצוניים

ויקישיתוף מדיה וקבצים בנושא דורבר דלהי בוויקישיתוף

הערות שוליים

  1. ^
    "We trust that the present occasion may tend to unite in bonds of close affection
    ourselves and our subjects;
    that from the highest to the humbles, all may feel that under our rule
    the great principles of liberty, equity, and justice are secured to them;
    and to promote their happiness, to add to their prosperity, and advance their welfare,
    are the ever present aims and objects of our Empire.
    "
  2. ^
    "We beg of Her Majesty to grant to India the same political and social status as is enjoyed by her British subjects."
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0

30754796דורבר דלהי