דוד כהן (מנכ"ל)

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
יד לדוד כהן, למרגלות בית יבמ

דוד (צבי) כהן (27 בפברואר 1927 – מאי 1984) היה מהנדס מחשבים, ממייסדי, ממפתחי וממקדמי תחום המחשוב בישראל, ומהמחנכים הראשונים בתחום. היה המהנדס הראשון של מחשב מערכת הביטחון וצה"ל (ממר"ם), מנכ"ל ויו"ר הנהלת חברת יבמ ישראל, ונשיא לשכת מסחר ותעשייה ישראל-אמריקה.

ביוגרפיה

דוד כהן נולד בתל אביב וגדל בירושלים. עם סיום לימודי התיכון לחם בחי"ש (חיל השדה של "ההגנה"), עם חטיבת הראל של הפלמ"ח בפריצת הדרך לירושלים, ובקרבות על העיר העתיקה. השתתף במבצע דני (שחרור רמלה-לוד) ובכיבוש אילת במבצע עובדה.

עם הקמת צה"ל התמנה לקצין המודיעין של פיקוד המרכז, והיה חבר בוועדת שביתת הנשק ישראל-ירדן.

בשנת 1950 השתחרר מצה"ל בדרגת רב-סרן, ויצא ללימודים בארצות הברית. הוא סיים בהצטיינות לימודי הנדסת אלקטרוניקה - תואר ראשון מאוניברסיטת קולומביה ב-1954, ותואר שני מאוניברסיטת פרינסטון ב-1956.

בארצות הברית התוודע לעולם המחשבים בראשיתו, במיוחד למערכות שעסקו בעיבוד נתונים בתחום המסחרי. במשך שלוש שנים עבד בחברת RCA האמריקאית כמהנדס בצוות שתכנן מערכות אוטומטיות במחשב "Bizmac”, ואחר-כך כמנהל פרויקט לפיתוח ובנייה של מחשב משוכלל שיועד לחנויות כלבו. בתפקידו זה נזקפו לשמו פטנטים רבים.

עם שובו לישראל הביא עמו ידע חשוב וניסיון בתחום המחשוב, שעשה את צעדיו הראשונים בארץ ובעולם. הוא נמנה עם מקימי מערכת המחשבים במשרד הביטחון, יצא לארצות הברית מטעם המשרד ב-1958 כחבר במשלחת, בראשות מרדכי קיקיון, שתפקידה היה לבחון את האפשרות להביא לישראל מחשב שיענה על דרישות מערכת הביטחון וצה"ל[1] (עד אז פעל בישראל מחשב אחד בלבד במכון ויצמן - "ויצאק"). בשנת 1960 נרכש מחשב "פילקו 2000" של חברת פילקו. כהן נשלח לארצות הברית על מנת לעשות את כל שנדרש על מנת להתאים את המחשב לצרכיה הייחודיים של ישראל, וכדי להכשיר את הצוות שיפעיל אותו.[2]

בשנת 1961 הגיע המחשב ארצה והופעל בממר"ם. דוד כהן היה המהנדס הראשי, מנהל יחידת התפעול והביצוע של יחידת המחשב בממר"ם, הוא תרם רבות להנחת היסודות להתפתחות השימוש במחשבים בארץ.

בשנת 1963 עזב את ממר"ם ועבר לעבוד בחברת יבמ ישראל, שהייתה אז בראשית הרחבת פעילותה לתחום המחשבים האלקטרוניים. הוא היה ממונה על פיתוח מוצרים, ובהמשך מנהל השיווק. בשנת 1967 מונה למנכ"ל החברה, ומשנת 1981 היה גם יו"ר הנהלת החברה. היה מנכ"ל יבמ ישראל במשך 17 שנה, עד למותו במאי 1984. דוד כהן נחשב לאחד מבכירי וממצטייני המנכ"לים במשק. כהן הצעיד את החברה לשורה הראשונה בקרב סניפי IBM באירופה (האזור אליו היא הייתה שייכת), ופעל למען ייצור בישראל של רכיבים עבור מחשבי IBM בעולם. הוא עודד את מעורבות החברה בשיפור החיים בקהילה. בתקופתו הוקמה ב-1972 מעבדת המחקר של IBM בחיפה.[3] במרכז מדעי זה, מהטובים מסוגו בעולם, עוסקים עד היום אנשי מקצוע במחקר ופיתוח בתחומי מחשוב, מתמטיקה ומדעים. כהן תמך מאוד בהוצאה לאור של כתב העת "מחשבות" בעריכת צבי ינאי,[4] שעסק במדע, פילוסופיה ואומנות, ושהפך לאחד מנכסי צאן הברזל של התרבות בישראל. בסוף שנות ה-70 הוביל את הקמת בית יבמ,[5] שבו שכנו משרדי החברה בשנים 1979–1999.

אחר מותו של דוד כהן נקראה על שמו סדרת הרצאות פומביות בחסות יבמ ישראל. בין הנושאים שהועלו בהרצאות: הנדסה גנטית - סיכויים וסיכונים וחילוקי דעות על דרכי טיפול בפוריות האישה.

פעילות ציבורית

פרסים

  • 1983 - פרס על "הישג יוצא דופן" של יבמ אירופה על "תרומה בולטת לחברה, גילוי יוזמה והצטיינות יוצאים מגדר הרגיל"
  • 2006 (אחר פטירתו) - אות הוקרה מטעם לשכת מנתחי מערכות מידע בישראל על "ראשוניות בתחום המחשבים וטכנולוגית המידע ליוזמי ומקימי מערך המחשוב בצה"ל".[6]

משפחתו

היה נשוי עד לפטירתו לעיתונאית צביה כהן (ברגנר), ואב לאייל כהן ולתמר ברנדויין.

קישורים חיצוניים

ויקישיתוף מדיה וקבצים בנושא דוד כהן בוויקישיתוף

הערות שוליים

  1. ^ אליהו הכהן, "המחשב הראשון שיובא לארץ", מעשה חושב, אוקטובר 1990
  2. ^ "תחילת המיחשוב בצה"ל", מעשה חושב, אוקטובר 1988
  3. ^ י.ב.מ מקימה מרכז מדעי בישראל, דבר, 26 באפריל 1972
  4. ^ תולדות ה’מחשבות’, באתר "מחשבות"
  5. ^ בית י.ב.מ. נחנך בתל אביב, מעריב, 8 במאי 1979
  6. ^ אות הוקרה ליזמי מערך המיחשוב בצה"ל, באתר ערוץ 7, 28 בפברואר 2006
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0

דוד כהן (מנכ"ל)34441767Q26002027