א שמיטהל'ע געויין

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
א שמיטהל'ע געויין
קטע מתוך המחזמר
קטע מתוך המחזמר
סינגל בביצוע מוטי שטיינמץ
יצא לאור אלול ה'תשפ"א
סוגה מחזמר
אורך 11:08 דקות
כתיבה חיים גרליץ
לחן דוד נדב (פרחי לונדון)
הפקה רובי בנט

א שמיטהל'ע געויין (בתרגום מיידיש: בכי של שמיטה) הוא מחזמר שהופק עבור קרן השביעית לקראת שנת השמיטה ה'תשפ"ב, אותו ביצע מוטי שטיינמץ. תוכן השיר משקף את פעולת קרן השביעית, שהיא למעשה תמיכה כלכלית בחקלאים, בתור עידוד לשמירת מצות השמיטה במלואה.

עלילה

המחזמר נפתח בקטע מהעבר בו רואים את ליפא, חקלאי יהודי, המאוים על ידי מעסיקו שיחזיר לו את חובותיו ובכך מכריחו לעבוד בשמיטה בהיתרים שונים[1]. בעקבות כך, ליפא מחליט שלא ישמור שמיטה, אלא יסתמך על היתרים שונים[2], משום מצבו הכלכלי. ביום ראש השנה, הוא מבוייש על ידי אחד המתפללים הנוזף בו לעיני הקהל על כך שהוא עובד בשמיטה. בלילה שלאחר שמחת תורה, כאשר ליפא ניגש לעבוד באדמה, לפתע הוא חוזה באביו, הקורא לו להתוודות טרם ניגש לעבודת האדמה. במהלך הוידוי, ניגשים רב העיירה, שלצידו השוחט והחזן, שמנסים לעודדו שישמור שמיטה במקום להסתמך על היתרים שונים. במקביל, ליפא חוזה במעסיקיו הניגשים אליו ומכריז שלא ישמור שמיטה, אך לפתע המעסיקים ניגשים אליו וחוזרים בהם, ומחליטים שיגבו אותו בשמירת השמיטה, ואף יעניקו לו תמיכה כלכלית בעבור כך. המחזמר מסתיים בהווה, בו נצפים חקלאים שתחילה חוששים אודות קיום שמירת השמיטה לאור מצבם הכלכלי, אך לבסוף נשמעת הבטחה על תמיכה כלכלית בהם.

ביצוע

המחזמר הופק על ידי מיכאל צי, עבור קרן השביעית, כאשר על העיבוד המוזיקלי עבד יהודה גלילי. את השיר ביצע הזמר מוטי שטיינמץ[3]. מילות הקליפ ברובן ביידיש, מלבד הפתיח שמתאר את הדו-שיח שבין החקלאי למעסיק, שהינו בעברית. המחזמר בנוי על הלחן של דוד נדב לפיוט "באין מליץ יושר"[4][5].

הקליפ הועלה ליוטיוב בכ"א באלול ה'תשפ"א (29 באוגוסט 2021), ונכון לי"א בתשרי ה'תשפ"ב, הקליפ צבר כ-66,500 צפיות.

הסערה אודות הקליפ

הקליפ עורר סערה, בעיקר מצד הקהילה הדתית-לאומית, לאור הזלזול שנובע מהקליפ בדעת הרבנים שתמכו בהיתר המכירה, לדעתם, כך למשל היתר מכירה מוצג בקליפ כהיתר מפוקפק ושהמתירים מוצגים בזלזול, וכן ההתייחסות למקיימי ההיתר כעבריינים[6]. גולשים רבים תקפו את מוטי שטיינמץ על השיר[7], שבשיא תקף שר הדתות, מתן כהנא בראיון לעיתונאי יהונתן גוטליב מערוץ 7, שם התבטא כי ”מוטי שטיינמץ וקרן השביעית בשיר על חקלאי שנאלץ לעבוד את השדה בשמיטה על פי היתר מכירה, שהתירו שועי עולם אך בשיר הוא מוצג כהיתר מפוקפק. התקשרתי לקרן השביעית שהיתממו וטענו שלא התכוונו להיתר מכירה, אך לשאלתי איזה עוד היתר רבני לעבוד שדה בשמיטה קיים בעולם שעליו השיר מדבר לא הייתה תשובה”.

בעקבות הסערה, מוטי שטיינמץ ומייצגו רובי בנט, התנצלו באומרם שלא היתה בסרטון כל כוונה לפגוע באף אדם או ציבור, וכן ברבנים שונים[8].

קטעים בולטים בשיר

צוישן די פעלדער
ווי א צוויטער א פרעמדער
דרייט זיך יא אויך
דער פארמער צובראכן

ווין מער נישט, ניין
ביזט מער נישט, אליין
מיר וועלן דיך שטיין, צו הילף

קישורים חיצוניים

הערות שוליים

  1. ^ כגון היתר מכירה.
  2. ^ המתוארים כהיתרים מרב לא מוכר, מה שגרם לסערה אודות המחזמר.
  3. ^ מטעם חברת בנט הפקות (רובי בנט).
  4. ^ בביצוע פרחי לונדון.
  5. ^ בביצוע פסנתר על ידי מנדי פורטנוי, באתר כיכר השבת.
  6. ^ לאור הקטע בו החלקאי ואביו מתוודים ביחד את תפילת כל נדרי: ”להתפלל עם העברינים”.
  7. ^ עידו חן, בציונות הדתית זעמו על הלעג להיתר מכירה, באתר המחדש.
  8. ^ שלמה זינגר, השר הדתי תקף את הזמר החסידי שהבהיר: "חלילה לנו מלזלזל ברבנים", באתר JDN.