אריק רז
מדינה | ישראל |
---|
אריק (אריה) רז (נולד ב-8 בנובמבר 1948) היה ראש המועצה הראשון של משגב וכיהן בתפקיד זה כ-14 שנה.
ביוגרפיה
נולד בשנת 1948 בפרדס חנה, שם גר עד שיחרורו מצה"ל ב-1970.
רז הוא בוגר הפקולטה להנדסת אווירונאוטיקה וחלל בטכניון, ובעל תואר שני במנהל ציבורי מאוניברסיטת הרווארד (במסגרת "קרן ווקסנר"). מסיום לימודיו בטכניון ועד תחילת פעילותו הציבורית, עבד כמהנדס פרויקטים במעבדת נקבות הרוח בטכניון. בהמשך, עבד בחצי-משרה בטכניון ובחצי משרה נוספת כ"רכז גוש שגב"[1].
בשנת 1974, היה חלק מהגרעין המייסד של מושב יעד. חברי הגרעין עלו ל"מחנה זמני" בחוות יבור[2], סמוך למושב אחיהוד, והתגוררו במקום במשך כחמש שנים[2]. שם הונחו היסודות הרעיוניים ונקבע המיתווה למושב שבדרך.
פעילות ציבורית
רז היה לראש המועצה הראשון של "משגב" מיום היווסדה, בשנת 1982[3]. תקופת כהונתו הראשונה נמשכה כ-10 שנים. לאחריהן, הוא נבחר בשנית לתפקיד ב-1992. בשנת 1996 בחר שלא להתמודד שוב ופרש מתפקידו.
במהלך פעילותו כראש מועצה, הקים והוביל צוות מקצועי למועצה האזורית החדשה, ובתנופת הפיתוח האזורית תרמו כולם להקמת יישובים חדשים, מרכז שירותים, מערכת חינוך אזורית, בית הספר האזורי, מרכז רווחה ובריאות, מתקני ספורט ונופש ואזורי תעשייה. בשיתוף עם "מוריו" מיודפת, למד את מצוקת הבדואים באזור משגב, סייע בהקמת היישובים הבדואים החדשים במועצה, ודאג לשלב את הפזורה הבדואית כחלק אינטגרלי מהמועצה.
כחלק מפעילותיו המרובות ויוזמתו, פעל לשילוב כלל יישובי המועצה בפעילויות האזוריות. המועצה נרתמה לעזרת היישובים בפתרון בעיות בנייה, משק וחברה. אריק קשר קשרים עם משרדי הממשלה, הסוכנות היהודית, מינהל מקרקעי ישראל, תורמים שונים וגורמים נוספים.
רז הקים את הוועדה המרחבית לתכנון ובנייה באזור משגב ושימש כיו"ר הוועדה עד 2005[4]. הוא הקים גם את עמותת "משגב הגליל" (למתן שירותי רווחה ובריאות) ושימש כיושב ראש העמותה עד פרישתו מהמועצה.
ב-1988 יזם והקים חברה כלכלית בע"מ (חכ"ל) כזרוע ביצועית למועצה. רז כיהן כיו"ר הדירקטוריון עד לפרישתו מהמועצה.
במהלך לימודיו בהרווארד (1989–1990) מילא את תפקידו במועצה סגנו, זלמן פייגין.
ב-1990 יזם את הקמת "אתגר - בית ראשון במשגב", כפר בו 100 קראוונים, בהם נקלטו עולים מברית המועצות בגל העלייה של תחילת שנות ה-90, לוו על ידי צוות מסור מהמועצה וחלקם ניקלט במשגב ובכרמיאל. שנה אחר כך, יזם הקמת חממות: טכנולוגית ועסקית במשגב (מט"י ומט"ע) ושימש כיו"ר הדירקטוריון.
מ-1992 עסק רז בהקמת "תרדיון" פארק תעשייה ועסקים ליישובי משגב, ולאחר מכן, בשותפות הדוקה עם מוא"ז מטה אשר, את אזור התעשייה בר לב.
בהמשך דרכו, חבר רז ליזם והתעשיין סטף ורטהיימר ושימש מנכ"ל צור (בי"ס לתעשיות הייצוא) ומנהל הקמת פארק התעשייה בלבון. לאחר מכן, עסק רז בהקמת היישוב הקהילתי שמשית כיו"ר הוועד. משנת 2000 שימש יועץ להקמת אזורי תעשייה, למנהל המינהל לאזורי פיתוח במשרד התעשייה והמסחר.
מאז פרישתו של רז מראשות המועצה לא חדל מפעילות ציבוריות: שימש במשך כ-18 שנים, יו"ר עמותת "קמ"ה" - קהילה מרפאה בהרדוף. הוא חלק מחבר המייסדים של "גליליד" - פיתוח מנהיגות ערבית יהודית בגליל.
רז חבר דירקטוריון ב"אור ירוק", ובעמותות "קרן גליליאו" ו"מקום בגליל". משמש גם חבר וועד המנהל של מכללת תל חי.
בעשור השני של המאה ה-21, משמש כמלווה לתוכנית "צוערים לשלטון המקומי" - פרויקט של משרד הפנים ומשרד האוצר-אשר דואג להשמת בוגרי התוכנית ברשויות המקומיות.
רז ממשיך לעבד כ-7 דונם של עצי זית אותם הוא מטפח. הוא נשוי ואב לשלושה.
לקריאה נוספת
- א-לה גוש - ראיון עם אריק רז, "פרק ראשון בהיסטוריה המשגבית/מלכה מאור", אפריל 2018
קישורים חיצוניים
- חגית לביא, "המקל שבור והגזר מלא תולעים..." אריק רז, ראש המועצה הראשון של משגב, באתר "דוגרינט", 13 בספטמבר 2016
הערות שוליים
- ^ יצחק בן-חורין, "קיומו של גוש שגב בגליל מוטל בספק", מעריב, 31 במרץ 1980
- ^ 2.0 2.1 אייזיק סדומי, ההתיישבות והליכוד, דבר, 28 בספטמבר 1980
- ^ רוצים לשמור על גליל כפרי, מעריב, 6 במרץ 1988
- ^ אלי אשכנזי וג'קי חורי, התנגדות במשגב למינוי בדואי לראש וע' תכנון, באתר וואלה!, 13 בספטמבר 2005
ראשי המועצה האזורית משגב | ||
---|---|---|
|
שגיאות פרמטריות בתבנית:מיון ויקיפדיה
שימוש בפרמטרים מיושנים [ דרגה ] אריק רז27335852