אורי פינק
אורי פינק, 2004 | |
לידה |
18 בספטמבר 1963 (גיל: 61) תל אביב, ישראל |
---|---|
לאום | ישראלי |
תחום יצירה | קומיקס ואיורים |
זרם באמנות | קומיקס הומוריסטי וקריקטורות |
השפעה מ | אלבר אודרזו, קומיקסי גיבורי-על |
יצירות ידועות | זבנג!, סופר שלומפר |
אורי פינק (נולד ב-18 בספטמבר 1963) הוא קומיקסאי, קריקטוריסט ומאייר ישראלי. לרוב, נוטה ליצור קומיקסים הומוריסטיים.
מוכר בעיקר בשל סדרת הקומיקס "זבנג!" שהחלה להתפרסם ב"מעריב לנוער" ב-17 באוגוסט 1987 וזכתה להצלחה. בנוסף ליצירת קומיקס, פינק מרצה בסדנאות קומיקס וציור ברחבי הארץ ומאייר את הקריקטורה היומית במוסף "המגזין" של העיתון מעריב השבוע.
ביוגרפיה
ילדות ותחילת הקריירה
נולד בתל אביב ב-18 בספטמבר 1963 והחל לצייר בגיל מוקדם, בהשפעת קומיקסים שקרא.
בשנת 1978 בהיותו רק בן 15, החל להתפרסם כשיצר את גיבור העל העברי "סברמן". סברמן נחשב לקומיקס בסוגת גיבורי העל (בסגנון גיבורי העל האמריקאיים) הראשון בישראל.
למד עיצוב גרפי בבצלאל, ובמסגרת פרויקט הגמר שלו יצר ספר קומיקס בשם "הבלי משיח". זו הייתה הפעם הראשונה שקומיקס הוגש כפרויקט גמר ב"בצלאל".
זבנג!
- ערך מורחב – זבנג!
ב-17 באוגוסט 1987 התפרסם לראשונה הקומיקס "זבנג" ב"מעריב לנוער" וזכה להצלחה. מדובר בקומיקס הומוריסטי על חיי היומיום של בני נוער. עד מהרה התרחב המדור מעמוד אחד למספר עמודים בכל גיליון. לעיתים קרובות כלל הקומיקס פארודיה על מאמרים בחלקים האחרים של העיתון.
פרט למדור הקבוע במעריב לנוער, פרסם פינק גם מספר רב של ספרי ואוגדני קומיקס. ספרי הקומיקס נקראים "זבנג!" בליווי מספר סידורי, למעט הראשון שנקרא פשוט "זבנג!". פורסמו 26 ספרים בסדרת "זבנג!", אחד עשר ספרי "זבנג אישי" וחמש חוברות "דיאט זבנג". סדרת ספרי זבנג כללה גם את "זבנג הזהב" המכיל את מיטב סיפורי זבנג מהעשור הראשון, ו"זבנג הפלטינה" שמכיל את מיטב הסיפורים מהעשור השני של זבנג.
פינק הוציא גם ספר בשם "ככה מציירים זבנג!" המתאר את דרך ציור הדמויות, שזכה מאוחר יותר לספר המשך. פרסומים נוספים של זבנג! כללו סדרת יומנים לתלמיד, מחברות זבנג, סדרה לילדים "זבנגלה", ספרי "זבנג! למכשף המתחיל" (פארודיה על ספרי הארי פוטר), ההגדה של זבנג, זבנג מאנגה, צבנג (גרסה צה"לית לזבנג) ועיתון זבנג.
עיתון זבנג!
עיתון זבנג יוצא על בסיס חודשי. נכון לאוגוסט 2014 יצאו יותר מ-100 גליונות. הירחון מכיל קומיקסים של זבנג, פינות של יוצרים אחרים ועוד.
שנות יצירה
בעקבות ההצלחה של "זבנג!" והפופולריות הרבה של פינק בקרב הקהל הישראלי הצעיר, במהלך שנות ה-90 של המאה ה-20 יצר סדרות וספרי קומיקס נוספים ביניהן: סדרת הקומיקס "סופר שלומפר" לשבועון "כֻּלָּנוּ", את סדרת הקומיקס "זבנגלה" למעריב לילדים, את סדרת הקומיקס "ימי אנטיוכוס" לעיתון הילדים הדתי "אותיות", ספר קומיקס המשלב בתוכו הגדה של פסח אשר נקרא "בעקבות סוד ההגדה" וספר קומיקס בשם "בעקבות סוד המגילה" המשלב את סיפור מגילת אסתר.
מאז סוף שנות התשעים ובמהלך העשור הראשון של המאה ה-21 התחיל פינק ליצור קומיקס אשר מיועד לקהל המבוגר (אשר בחלקו הגדול הוא הקהל המקורי של סדרות הקומיקס שלו שהספיק להתבגר) בנוסף לקהל היעד הצעיר של סדרות הקומיקס שלו.
בין סדרות הקומיקס אותן יצר בעשור האחרון המיועדות לקהל המבוגר ניתן למנות את סדרת הקומיקס האינטרנטית "שבתאי" שהתפרסמה מדי שבוע באתר האינטרנט נענע, את שלושת ספרי הקומיקס "ספר הג'ונגל" אשר היוו סאטירה על הפוליטיקה הישראלית, את ספר הקומיקס "הגולם" ואת חוברת הקומיקס החתרנית באנגלית "Tales from the ragin’ region" על הסכסוך הישראלי-פלסטיני. ספר "הגולם" בלט בפורמט החדשני שלו - קומיקס מוקומנטרי, המתעד כביכול את עבודתו של צייר הקומיקס הישראלי הראשון (והדמיוני) אוריאל רשף. פינק אף יצר סרטון אנימציה מוזיקלי שליווה את יציאת הספר, בהשתתפות הזמרת יסמין אבן.
בין סדרות הקומיקס אותן יצר בעשור האחרון המיועדות לקהל הצעיר ניתן למנות את סדרת הקומיקס "סיפורי גוגי" אותה יצר בעקבות הפיכתו לאב, את ספר הקומיקס "בי"תמן", את ספר הקומיקס "סקוטרמן, הרבנית וסמבוסק בחלל" ואת ספר הקומיקס "פיצה מורגנה".
במרץ 2010 הצטרף פינק כחבר מן המניין בעמותת "קומיקס לכולם"[1] אשר שמה לה למטרה לקדם את מדיום הקומיקס בארץ ככלי תרבותי וחינוכי והשתתף במסגרתה בפעילויות שונות בהתנדבות.
ממאי 2014 החל לאייר קריקטורות יומיות למוסף היומי, "המגזין", של מעריב השבוע.
סגנון אמנותי
כמעט כל הקומיקסים של פינק הם הומוריסטים ורובם הם או פארודיות או סאטירה (או גם וגם). בסגנון האיור שלו וכן בהתנהגות הדמויות שהוא מצייר פינק אוהב להקצין סטראוטיפים עד כדי גיחוך. בקומיקסים של פינק יש הרבה מאד הומור לשוני המבוסס על שעשועי לשון, משחקי מילים ושיבושים הומוריסטים של שמות אנשי ציבור, ידוענים ומותגים מפורסמים.
מסיפורי הקומיקס שיצר
- זבנג! (הופיע ב"מעריב לנוער" + ספרים רבים) - הסדרה מתארת את הווי ההתבגרות של חבורת בני נוער ישראלית הכוללת דמויות אקצנטריות שהן הקצנה של סטריאוטיפים מוכרים בגיל זה. סדרת זבנג זכתה להצלחה בקרב בני הנוער: היא הופיעה באופן שבועי למעלה מעשרים שנה במגזין "מעריב לנוער", יצאו לאור למעלה מ-30 ספרים המתעדים את עלילות החבורה ואף הופקה סדרת טלוויזיה על בסיס הסדרה.
- סברמן - עלילותיו של גיבור העל העברי "סברמן". סברמן, הלא הוא דן בר-און שהוריו נספו בשואה בידי הנאצים ועלה לארץ אחרי מלחמת העולם השנייה, הפך לשוטר ולאחר מכן מונה לסוכן ביון מיוחד. בגופו הושתל מוח אטומי, שמעניק לו כוחות-על רדיואקטיביים. בסיפורו הראשון של פינק, סברמן נאבק באויבים שונים, אך העלילה עצמה נאיבית למדי, אולי בגלל גילו הצעיר של פינק. את שאר עלילותיו של סברמן שבמהלכן הוא נלחם ברופא הנאצי יוזף מנגלה, נאלצו הקוראים לחפש בספר הכתוב באנגלית, שם צייר פינק בצורה מקצועית יותר את הסיפור שכבר ראה אור בעברית.
- פרופיל 107 (ספר) - ספר שרק כתב ולא אייר, והוא מעין תיאור "רוויזיוניסטי" סרקסטי של עלילות גיבורו הראשון "סברמן", שמוצג כעת כבריון שמן, במציאות חלופית שבה גיבורי-העל שינו את ההיסטוריה של המאה העשרים. את האומנות עשה קורן שדמי.
- סופר שלומפר (הופיע בשבועון "כֻּלָּנוּ" + 2 ספרים) - גיבור על לבוש בפיג'מה, שעלילותיו הן פרודיה מטורפת על כל הסיפורים מסוגו של סברמן ושאר הסופר-גיבורים. עלילותיו של סופר שלומפר החלו לצאת לאור בראשית שנות ה-90 של המאה ה-20, והופיעו בעיתון הילדים כֻּלָּנוּ, מעריב לילדים, כמו גם בשלושה ספרים שונים. מדי פעם ניסה פינק אף לכלול סיפורים מתוחכמים למדי בסדרה - כמו "משפטו של סופר שלומפר", העוסק בפרדוקסים של מסע בזמן, כאשר סופר שלומפר גורם להעברתה של עיר מודרנית לעבר הרחוק ומגלה שצאצאיה פותחים במסע לכיבוש העולם, זאת עד שהוא מונע את קיום האירוע - אולם בדרך כלל היו הסיפורים פשוטים ומבדחים.
- טיפולית (הופיע ב"נענע 10 - מדור לטיפולית" ובאתר FUNNY יותר מאוחר) - סדרה המתארת את כיתת המטופלים המקבילה אל סיפור זבנג.
- זבנגלה (הופיע ב"מעריב לילדים" + 6 ספרים) - קומיקס המתאר מעין "עולם מקביל" לעולם של זבנג בו הדמויות הן ילדים וילדות, ולא מתאר את ילדות הדמויות כפי שנהוג לחשוב. הסדרה נוצרה בעקבות רצון של אורי פינק לעשות קומיקס לילדים ללא הרבה אלימות וגסויות.
- ימי אנטיוכוס (ספר) - קומיקס המאגד רצועות שהתפרסמו בעיתון הילדים הדתי "אותיות" בעריכתו של אורי אורבך. הסדרה גוללה את עלילותיו של כלב רע-מזג בשם "אנטיוכוס".
- שבתאי (הופיע באתר נענע + ספר) - קומיקס הרשת של אורי פינק, מתפרסם מאז 1999 באתר נענע. שבתאי הוא הקומיקס היומי היחיד בישראל - אשר החל את דרכו כמעין דילברט (שבתאי היה עובד בחברת היי-טק), והפך יותר ויותר לאקטואלי ופוליטי.
- הגולם (ספר עם אלי אשד + מופיע ב-ynet באנגלית) - הגולם הוא לכאורה גיבור-על ישראלי, שהיה פופולרי מאד בשנות החמישים, השישים והשבעים של המאה ה-20, ושהשפיע רבות בצמתים המכריעים של המדינה.
- סקוטרמן, הרבנית וסמבוסק בחלל (ספר) - ספר המכיל בתוכו שלושה סיפורי קומיקס שונים.
- ספר הג'ונגל (3 ספרים) - סאטירה על הפוליטיקה הישראלית.
- בעקבות סוד ההגדה (ספר) - ספר קומיקס המשלב בתוכו הגדה של פסח.
- בעקבות סוד המגילה (ספר) - ספר קומיקס המשלב את סיפור מגילת אסתר.
- בי"תמן (ספר)
- פיצה מורגנה (ספר) - קומיקס המבוסס על פיצרייה מעולם הכשפים.
- ילד רע ירושלים (ספר) - ספר קומיקס אותו יצר יחד עם אורי אורבך.
- הארץ שלנו (ספר) - ספר קומיקס בנושא פוליטיקה. הקומיקס יצא בישראל ובצרפת.
- Tales from the ragin’ region (חוברת) - חוברת קומיקס חתרנית באנגלית על הסכסוך הישראלי-פלסטיני.
- הרשות - קומיקס בז'אנר גיבורי העל. החוברת הראשונה יצאה ב-2010 וכעת ניתן למצוא את ההמשך בירחון זבנג. את האמנות עושה אהוד בר-אל.
- שלהבת והגולם - קומיקס שהתפרסם בעיתון הילדים אותיות ומעריב לנוער ומהווה פרודיה על ז'אנר גיבורי העל. הקומיקס מתאר התרחשויות מוזרות בכנס גיבורי-העל הקשורות באופן מפתיע לגולם מפראג. על מרלי "השלהבת", גיקבוי והגולם לפענח את המסתורין ולהציל את שאר גיבורי-העל ממתקפת ערפדים מרושעים.
- קוסמיקס - ספר קומיקס של מדע בדיוני המכיל 4 קשתות סיפור עיקריות: עוד סיפורים של סופר שלומפר שפורסמו ב"כולנו", צ'וקומוקוס - סופרשע לא יוצלח בעולם נטול גיבורי-על, לוטרה - לוטרה הרפתקאנית בעולם שהוצף במים ונשלט על ידי יונקים ימיים תבוניים במיוחד, וחרצולי-החלל - פארודיה על מסע בין כוכבים.
- שרברב הזמן - סדרת קומיקס לילדים המושפעת מדוקטור הו. מתרכזת בהיסטוריה של הציונות.
- הקומיקס הכי מחודד - ספר לימוד קומיקס באמצעות קומיקס שמבוסס על סדרת הטלוויזיה בחינוכית "העיפרון הכי מחודד".
קישורים חיצוניים
- אלי אשד, האיש והתופעה, באתר הארץ, 4 בספטמבר 2001
- קומיקס על מתנחלים וחמאסניקים - וואלה! - פורסם ב-29 באוקטובר 2002
- אלי אשד, זבנג וגמרנו, באתר nrg, 23 בספטמבר 2007
- אלי אשד, אורי פינק: האיש והתופעה, באתר המולטי יקום של אלי אשד, 3 באוקטובר 2007
- נירית אנדרמן, ספר קומיקס אוטוביוגרפי של אורי פינק ייצא בצרפת, באתר הארץ, 16 באפריל 2008
- דורית גבאי, פערים מאויירים: אורי פינק ושי צ'רקה הפכים, באתר nrg, 19 בינואר 2009
- סיני גז, השאלון עם אורי פינק, מתוך אתר "השאלון"
- איילת קליין כהן, זבנג והתחלנו: ראיון עם מלך הקומיקס, באתר nrg, 19 בספטמבר 2014
- אורי פינק, במיזם "סופרים קוראים" של מרכז הספר והספריות בישראל
- יואב גינאי משוחח עם אורי פינק בתוכנית "לגעת ברוח", בערוץ ה-YouTube של רשות השידור
- ענייני פנים עם אורי פינק
- אורי פינק נותן זבנג, בפודקאסט "גיקונומי", 10 בינואר 2017
- יעקב בר-און, אורי פינק: "אין לילדים היום סבלנות, צריך להאכיל אותם בכפית", באתר מעריב אונליין, 5 בפברואר 2018
הערות שוליים
אורי פינק25085172