אוסקר סבורר
אוסקר סבורר (באנגלית: Oscar Seborer; 4 ביוני 1921 – 23 באפריל 2015) היה מרגל אטום של ברית המועצות, שעבד בשנות ה-40 של המאה ה-20 כמהנדס באתר הגרעיני אוק רידג' ובמעבדה הלאומית לוס אלמוס בארצות הברית.
רקע משפחתי
הוריו של אוסקר סבורר היו אברהם לייב סבורר (1876–1971) וג'ני סבורר (1888–1964) ילידי פולין. האב היה יליד העיר פשאסניש והאם ילידת העיר מקוב. לאוסקר היו ארבעה אחים גדולים ממנו: שלושה אחים, מקס, נח וסטיוארט, ואחות: רוז. האח הבכור, מקס, נולד בשנת 1903. לאחר הולדתו היגרה תחילה המשפחה לבריטניה, שם נולד בנם נוח, שנתיים לאחר מקס. סביב שנת 1909 היגרה המשפחה לארצות הברית והתגוררה בניו יורק. בשנת 1918 נולד בנם סטיוארט, ובשנת 1919 נולדה בתם רוז. אוסקר, בנם הצעיר, נולד בשנת 1921. בשנת 1934 היגרו ההורים לארץ ישראל. ככל הנראה אוסקר הצטרף אליהם. ארבע שנים לאחר מכן, בשנת 1938, שבו ההורים לניו יורק. בשנת 1950 עלו ההורים בשנית לישראל והתגוררו בגן יבנה.
האם ג'ני נפטרה בשנת 1964 והאב אברהם לייב נפטר בשנת 1971. בבית העלמין בגן יבנה אותרו בשנת 2020 מצבותיהם של ההורים. על המצבה של אברהם לייב סבורר נכתב כי היה "בן תורה וישר דרך". על המצבה של ג'ני אין כיתוב מיוחד.[1]
מרגל האטום
לכל חמשת ילדי המשפחה היה קשר כלשהו עם המפלגה הקומוניסטית של ארצות הברית. אוסקר סבורר למד בתחילה בסיטי קולג' של ניו יורק והמשיך באוניברסיטת אוהיו, שם למד הנדסת חשמל. הוא גויס לצבא ארצות הברית בשנת 1942. בזכות הכשרתו הוטל עליו לאתר מהנדסים לפרויקט מנהטן, המאמץ לבנות פצצה גרעינית. בהמשך שנות ה-40 הוא עבד במעבדה שבאתר הגרעיני אוק רידג' ובמעבדה הלאומית לוס אלמוס, שבהן פותחה הפצצה הגרעינית הראשונה של ארצות הברית, ולפי החשד ריגל משם לטובת ברית המועצות תחת שם הצופן Godsent, "שליח האל". ממסמכים שנחשפו בשנת 2019 בארצות הברית ופורסמו בכתב העת של הסי אי איי,[2] עולה כי היה לו "ידע מעמיק ורחב על מנגנון הפצצה, ונראה שהיה לו חלק מכריע בפיתוח היכולת של ברית המועצות להעתיק את המתקן המורכב" - כך דיווח הניו יורק טיימס. התברר עוד, כי הידע המקצועי הנרחב של סבורר לא היה אופייני למרגלים מהשורה, וכי המידע שגנב "יכול היה להיות ייחודי", כפי שצוטט היסטוריון גרעין אמריקאי בריאיון לעיתון. הוא השתתף בניסוי טריניטי שהיה הניסוי הגרעיני הראשון, במהלכו הופעלה לראשונה בהיסטוריה פצצה גרעינית. הניסוי נערך על ידי צבא ארצות הברית ב-16 ביולי 1945 בניו מקסיקו, ומטרתו הייתה לבחון את יעילות הפצצה החדשה בטרם ייעשה בה שימוש צבאי במלחמת העולם השנייה. עוצמת הפיצוץ בניסוי הייתה שקולה לכ-20 קילוטון TNT.
כל אותה עת העביר את המידע שצבר לידי ברית המועצות. ועזר לה לפתח נשק גרעיני. בשנת 2019 נחשפה זהותו על ידי ניו יורק טיימס. עד אז היו ידועים שלושה מרגלים, אזרחי ארצות הברית, דייוויד גרינגלס, קלאוס פוקס ותאודור הול, שבגדו במדינתם ומסרו לברית המועצות סודות ממערך פיתוח הנשק הגרעיני של ארצות הברית, שפעל בזמן מלחמת העולם השנייה, ונחשפה לעיני הציבור זהותו של אוסקר סבורר, כמרגל הרביעי בפרשה.
לאחר המלחמה
לאחר המלחמה הגיש אוסקר סבורר בקשה למשרה במחלקת המדינה, ונאמר לו שלא יינתן לו האישור הביטחוני הדרוש. הוא הגיש בקשה למשרה אזרחית בלוס אלמוס בשנת 1947, אך משך את בקשתו. במקום זאת נסע לאוניברסיטת מישיגן, שם סיים את התואר השני בהנדסת חשמל. לאחר שסיים את לימודיו באוגוסט 1948קיבל משרה במעבדת הקול התת-מימי של הצי האמריקני בקונטיקט, שם נערך מחקר בנושא סונאר לצוללות. באוגוסט 1949 המליץ המפקד על סיום העסקתו כסיכון ביטחוני, אולם ועדת ביקורת הפכה החלטה זו. הוא הועבר למחלקת החוף האלקטרוני בלשכת הספינות, שם עסק בהתקנת ציוד אלקטרוני בנמלים אמריקאים ואירופאים. הציוד עצמו לא היה סודי, אך מיקום המכשירים היה סודי. הוא היה הארם היחיד שעבד ביחידה שלא קיבל אישור ביטחוני. ב-1 ביוני 1951 הוא מסר את התפטרותו. ביולי 1951 אוסקר ואחיו סטיוארט עלו על אונייה שהפליגה לצרפת ומשם טסו לישראל וביקרו אצל הוריהם שהתגוררו בגן יבנה. לאחר מכן טסו לווינה ומשם למוסקבה בה הועסקו על ידי האקדמיה הסובייטית למדעים. שניהם נישאו לנשים רוסיות. אוסקר סבורר נפטר במוסקבה בשנת 2015. ספדו לו אחיו סטיוארט ונציג מטעם שירות הביטחון הפדרלי הרוסי.
קישורים חיצוניים
- נחשפה זהותו של "שליח האל" מרגל הגרעין הסובייטי, באתר וואלה!, 28 בנובמבר 2019
- עופר אדרת, סיפורו של מרגל אטום שהסב נזק עצום לארה"ב, באתר הארץ, 1 באפריל 2020
הערות שוליים
- ^ עופר אדרת, סיפורו של מרגל אטום שהסב נזק עצום לארה"ב, באתר הארץ, 1 באפריל 2020
- ^ Klehr, Harvey; Haynes, John Earl (בספטמבר 2019). "On the Trail of a Fourth Soviet Spy at Los Alamos" (PDF). Studies in Intelligence. 63 (3).
{{cite journal}}
: (עזרה)
שגיאות פרמטריות בתבנית:מיון ויקיפדיה
שימוש בפרמטרים מיושנים [ דרגה ] אוסקר סבורר30038935