אביתר מתניה

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
אביתר מתניה
לידה 11 ביוני 1966 (גיל: 58)
כ"ג בסיוון תשכ"ו
ישראלישראל חיפה
תפקידים בשירות

ראש מערך הסייבר הלאומי

ראש מטה הסייבר הלאומי

אביתר מתניה (נולד ב-11 ביוני 1966) הקים את מטה הסייבר הלאומי במשרד ראש הממשלה ועמד בראשו מינואר 2012[1] והקים את מערך הסייבר הלאומי ועמד בראשו מפברואר 2015 עד ינואר 2018. מכהן כפרופסור בבית הספר למדע המדינה, ממשל ויחסים בינלאומיים באוניברסיטת תל אביב וכראש התוכניות לתואר שני בלימודי ביטחון ובלימודי סייבר, פוליטיקה וממשל וכן כחבר במרכז הבינתחומי למחקר סייבר ע"ש בלווטניק. בנוסף מכהן מתניה כפרופסור נלווה בבית הספר לממשל באוניברסיטת אוקספורד.

מתניה מייעץ בתחום הסייבר למגזר הציבורי והפרטי בהיבטי הגנה, מדיניות, אסטרטגיה לאומית ובינלאומית.

ביוגרפיה

אביתר מתניה נולד בשנת 1966, בן לנעמי ואליהו מתניה. בהיותו בן 7 נהרג אחיו הבכור, אהוד, במלחמת יום הכיפורים, ולימים כתב על כך מתניה את הספר "בין כסה לצלמון - יומן כיפורים", שמספר על השכול מנקודת מבטו של ילד. מתניה הוא בוגר בית הספר הריאלי העברי בחיפה בשנת 1984 (מחזור ס"ה).

מתניה הוא בוגר מחזור ו' של תוכנית תלפיות, מחזיק בתואר ראשון בהצטיינות בפיזיקה ובמתמטיקה מהאוניברסיטה העברית, תואר שני בהצטיינות במתמטיקה מאוניברסיטת תל אביב עם עבודת גמר שכותרתה "בחינת השפעת איכון זמן הגניבה על אסטרטגיות המפקח והמפעיל במשחקי פיקוח" (1996) ותואר דוקטור מהאוניברסיטה העברית בתחום שיפוט וקבלת החלטות, במחלקה לפסיכולוגיה, על עבודה שכותרתה "תפישות של אי צדק ואפליה" (2008). שירת בצה"ל באגף המודיעין וסיים שירותו בדרגת סגן אלוף.

עמד כעשור בראש תחום תוכניות המצוינות הצבאיות-אקדמיות תלפיות ופסגות במפא"ת (המנהל למחקר ופיתוח אמצעי לחימה ותשתיות טכנולוגיות) שבמשרד הביטחון. הוא ההוגה והיוזם של תוכנית חבצלות של אגף המודיעין ומיוזמי תוכנית נחשון ליצירת פוטנציאל לעתודה מובילה למדינת ישראל.

מתגורר ביישוב שוהם, נישא ב-1992 למאיה ולהם חמישה ילדים.

ראש מטה הסייבר הלאומי

בדצמבר 2011 מונה מתניה להקים את מטה הסייבר הלאומי ולשמש כראש המטה הראשון, בכפיפות ישירה לראש הממשלה, והחל את תפקידו ב-1 בינואר 2012.

במסגרת זו, בהתאם להחלטת הממשלה להקמת המטה מאוגוסט 2011[2] היה ממונה על ייעוץ לממשלה בנושא מדיניות סייבר לאומית וקידום יישומה, על פיתוח אסטרטגיה לאומית כוללת להגנת מרחב הסייבר של ישראל, על קידום ובניין התשתיות הלאומיות בתחום הסייבר, על קידום הגנת הסייבר של מדינת ישראל, על עידוד תעשיית הסייבר, על קידום מחקר ופיתוח בתחום הסייבר וגיבוש אסטרטגיה לפיתוח ההון האנושי בסייבר וקידום יישומה ועוד.

ראש מערך הסייבר הלאומי

בפברואר 2015 אימצה ממשלת ישראל את המלצתו של מתניה בדבר אסטרטגיית ההגנה הלאומית של מדינת ישראל, וקיבלה שתי החלטות משמעותיות בנושא: הראשונה היא "קידום ההיערכות הלאומית להגנת מרחב הסייבר"[3], שכללה הקמת גוף ייעודי להגנה על המגזר האזרחי במרחב הסייבר, הרשות הלאומית להגנת הסייבר, ואופן ההתארגנות להגנת מרחב הסייבר בישראל. ההחלטה השנייה היא "קידום אסדרה לאומית והובלה ממשלתית בהגנת הסייבר"[4] לגבי אופן התארגנות הממשלה ועבודתה לאסדרת המשק האזרחי בתחום. עם קבלת החלטות הממשלה, החל מתניה לשמש אף כראש מערך הסייבר הלאומי, שכלל את הרשות הלאומית להגנת הסייבר ואת מטה הסייבר הלאומי כשתי יחידות סמך עצמאיות שהרכיבו את המערך בתוך משרד ראש הממשלה.

בהמשך להמלצתו של מתניה, החליטה ממשלת ישראל בדצמבר 2017 על "איחוד יחידות מערך הסייבר הלאומי"[5], ולפיה אוחדו מטה הסייבר והרשות הלאומית להגנת הסייבר לכדי יחידת סמך אחת בשם מערך הסייבר הלאומי וחדלו להתקיים כיחידות נפרדות.

מתניה סיים את תפקידו בינואר 2018 והוחלף על ידי יגאל אונא כראש מערך הסייבר הלאומי[6]

פעילות אקדמית

שימש מרצה באוניברסיטה העברית בתחומי אסטרטגיה, פסיכולוגיה, קבלת החלטות וביטחון לאומי. לצד זאת שימש כעמית מטעם מפא"ת בסדנת תל אביב למדע טכנולוגיה וביטחון באוניברסיטת תל אביב וכן פרסם מגוון מאמרים בתחומי הביטחון הלאומי, המודיעין והסייבר.

מכהן כפרופסור בבית הספר למדע המדינה, ממשל ויחסים בינלאומיים באוניברסיטת תל אביב וכראש התוכניות לתואר שני בלימודי ביטחון ובלימודי סייבר, פוליטיקה וממשל וכן כחבר במרכז הבינתחומי למחקר סייבר ע"ש בלווטניק. בנוסף מכהן מתניה כפרופסור נלווה בבית הספר לממשל באוניברסיטת אוקספורד.

קישורים חיצוניים

הערות שוליים

הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0

אביתר מתניה31135837Q28339512