Windows 95

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
חלונות 95
Windows 95
תמונת מסך של מערכת ההפעלה בעברית
תמונת מסך של מערכת ההפעלה בעברית
תמונת מסך של מערכת ההפעלה בעברית
מפתח מיקרוסופט
משפחה Windows 9x
מודל קוד קוד סגור
גרסה אחרונה OSR 2.5 ב־26 בנובמבר 1997
סוג ליבה מונוליתית (DOS)
סוג רישיון קנייני
מצב עבודה לא נתמך מ-31 בדצמבר 2001
פלטפורמות x86
אתר אינטרנט Windows 95 באתר מיקרוסופט (מאורכב)

Windows 95 (בתרגום חופשי לעברית: חלונות 95) היא מערכת הפעלה למחשבים אישיים מבית מיקרוסופט, הראשונה להשתייך למשפחת Windows 9x, ממשיכת דרכה של Windows 3.x. מערכת ההפעלה, ששוחררה ב-15 באוגוסט 1995 לציבור הרחב (ומכאן שמה), הציגה חידושים גדולים לעומת קודמתה וביניהם ממשק משתמש גרפי משופר, עבודה ב-32 סיביות לצד תמיכה לאחור ב-16 סיביות, והפשטת השימוש בהתקני הכנס-הפעל.

ב-Windows 95 הוצגו לראשונה אלמנטים רבים שנשארו, למעשה, עד גרסתה האחרונה של Windows, וביניהם: כפתור ותפריט ההתחל, שורת המשימות, שולחן העבודה וסייר הקבצים. השקת המערכת לוותה בקמפיין שיווקי רחב[1], וזכתה להצלחה רבה. 3 שנים לאחר מכן, הציגה מיקרוסופט את חלונות 98, שאף היא זכתה להצלחה אף על פי ששווקה כגרסה "משופרת" ולא כחידוש משמעותי.

ארכיטקטורה

Windows 95 תוכננה לספק תאימות מקסימלית עם יישומי 16 סיביות ששימשו את MS-DOS, לצד יישומי 32 סיביות, כאשר החידוש הגדול הוא שיישומי 32 סיביות פועלים בריבוי משימות מקדים (preemptive) (אנ'). השכבה הנמוכה ביותר של המערכת מורכבת ממספר גדול של מנהלי התקן וירטואליים (קובצי VXD) שרצים תחת המצב המוגן (protected mode) של תת-מערכת 32 הסיביות, ומספר מצומצם של מכונות DOS וירטואליות (אחת או יותר) שרצו באמולציה של מצב אמיתי (virtual real mode, מצב המדמה את פעולתם של מספר מעבדי 8086 בו זמנית). מנהלי ההתקן הווירטואליים היו אחראיים על יצירת הקשר עם ההתקנים הפיזיים במחשב (כרטיסי מסך, קול, רשת וכדומה), הדמיה של התקנים וירטואליים ונתינת שירותי מערכת שונים. מנהלי ההתקן החשובים כללו בין היתר את:

  • VMM32.VXD - מנהל המכונה הווירטואלית - היה אחראי על ניהול זיכרון, ניהול אירועים, בקרת פסיקות, טיפול בהתקנים וירטואליים ותזמון תהליכים.
  • CONFIGMG.VXD - היה אחראי על ניהול התקני הכנס-הפעל, והיה אחראי על הקצאת ערוצי תקשורת לרכיבי חומרה: בקשות פסיקה (IRQ), כתובות I/O, התקני גישה ישירה לזיכרון (DMA).
  • Input/Output Subsystem שהיה מטפל במערכות הקבצים שנתמכו על ידי המערכת. Windows 95 תמכה ב-FAT16, FAT12 לכוננים קשיחים ו-ISO 9660 לתקליטורים. מאוחר יותר הוציאה מיקרוסופט תמיכה ב-FAT32.

ה-API של Windows 95, שנקרא Win32 API, ממומש במערכת באמצעות שלושה רכיבים:

  • מרחב הליבה - KRNL386.EXE, kernel32.dll ו-VMM32.VXD - אחראי על ניהול הזיכרון, עבודה בריבוי תהליכים ומערכת הקבצים.
  • מרחב המשתמש - USER.EXE ו-user32.dll - אחראי על ניהול ממשק המשתמש ורכיביו.
  • GDI או מנהל התצוגה הגרפית - GDI.EXE ו-GDI32.DLL - אחראי על יצירת האובייקטים הגרפיים.

משפחת Windows 9x סימלה למעשה את התחלת ההתנתקות מרכיבי מערכת DOS ה"מסורתיים".‏ Windows 95 עדיין נשענה עליהם במידה רבה, אבל לא באותה מידה ש-Windows 3.x נשענה עליו: אמנם ניתן היה לגרום למערכת להיטען ללא הממשק הגרפי, ובכך "להכריח" את המחשב להעלות את המערכת במצב אמיתי 16 סיביות, או במילים אחרות: להכריח את המחשב לטעון את MS-DOS. אך עם זאת, כאשר ממשק המשתמש הגרפי היה נטען, VMM32.VXD היה מקבל שליטה על ניהול ההתקנים (במקום רכיבי DOS) והיה מאפשר למערכת לעבוד במצב מוגן של 32 סיביות. יתר על כך, תוכניות DOS שרצות על Windows 95 אינן דורשות מנהלי התקן ייעודיים ל-DOS, שהרי חלונות כבר מספקת אותם. גם לרכיבי ה-DOS הבסיסיים Config.sys ו-AUTOEXEC.BAT כמעט ולא הייתה השפעה על פעולת המערכת, ובפרט על פעולתם של יישומי 32 סיביות. רכיבים אלו משמשים בעיקרם כחלק מהליך האתחול של המערכת, ובעבודה מול יישומי DOS שדורשים זאת. בשלב יותר מאוחר, עם יציאתן של מערכות ההפעלה הבאות מבית מיקרוסופט, תפקיד רכיבי ה-DOS צומצם עוד יותר. בשל התמיכה של המערכת ב-32 סיביות, נדרש היה מהמשתמש להתקין במחשבו מעבד תואם 32 סיביות באופן מלא, דוגמת אינטל 80386 ומעלה.

בנוסף להרחבת התמיכה ב-32 סיביות, המערכת התאפיינה גם בתמיכה בשמות קבצים ארוכים באורך של עד 255 תווים, וזאת בניגוד לקודמותיה מבוססות ה-DOS שתמכו בשמות בעלי 8 תווים בלבד.

ממשק המשתמש

אחד החידושים הבולטים ביותר במערכת ההפעלה הוא ממשק המשתמש, שבוסס על מוטיב שולחן העבודה; ממשק המשתמש עוצב כך שידמה לשולחן עבודה משרדי המכיל מגוון כלים הנדרשים לפעילות שוטפת. על שולחן העבודה ניתן למקם קבצים, תיקיות וקיצורי דרך ליישומים, באופן דומה למערכת ההפעלה Mac OS.

בעוד ששולחן עבודה היה קיים עוד ב-Windows 3.11, שם הוא שימש להצגת אייקונים של משימות שרצות כרגע, ב-Windows 95 תפקיד זה עבר לשורת המשימות, שהכיל גם אזור התראות בו ניתן לצפות בתאריך ובשעה, לכוון את עוצמת השמע, לבקר אחר תוכנות הפועלות ברקע, וכן גם כפתור "התחל" שלמעשה החליף את מנהל היישומים הקלאסי מחלונות 3.x והפנה לתפריט ההתחל ממנו ניתן לקבל גישה ליישומים ולשירותים המותקנים על המחשב.

גם מנהל הקבצים ששימש כסייר קבצים ב-Windows 3.x הוחלף ביישום חדיש יותר, בשם סייר Windows. למעשה, התהליך שהיה אחראי על סייר הקבצים, Explorer.exe, היה אחראי גם על יתר חלקי המעטפת הגרפית.

בשלב יותר מאוחר יצא עדכון אופציונלי בשם Windows Desktop Update, ששווק ביחד עם אינטרנט אקספלורר גרסה 4 וסיפק אינטגרציה טובה יותר של הממשק עם רכיבי הדפדפן, ושיפור לסייר הקבצים כדי לספק ממשק עבודה נוח יותר בניהול הקבצים. עדכון זה הגיע גם לחלונות NT 4.0.

דרישות מערכת וגרסאות

להלן דרישות המערכת המינימליות והמומלצות להרצת מערכת ההפעלה על מחשב שולחני. דרישות המערכת המינימליות, שפורסמו על ידי מיקרוסופט, נשענות על שימוש בזיכרון וירטואלי במידה רבה, דבר המגביל את הביצועים, ולכן מיקרוסופט המליצה על חומרה יותר חזקה מהנדרש[2].

מינימלי מומלץ הערות
מעבד אינטל 80386DX4 או תואם לו אינטל 80486 או תואם לו ומעלה ניתן להתקין גם על מעבדי 386SX, אם כי הדבר יוביל להפחתה משמעותית בביצועים עקב אפיק הנתונים הצר יותר של מעבדי סדרה זו (16 סיביות)
זיכרון 4 MB 8 MB תאורטית, המערכת תומכת בכמות זיכרון RAM של עד 2GB. בפועל, המגבלה המעשית הייתה 480MB, כאשר המערכת הייתה מסרבת לעלות על מחשבים שהייתה בהם כמות זיכרון גדולה מכך.
שטח אחסון פנוי 50-55MB תלוי ברכיבים שיותקנו. עבור התקנת שדרוג נדרש אף פחות מכך.
דרישות נוספות מקלדת, עכבר, כונן תקליטונים ו/או כונן תקליטורים

ניתן לשדרג ל-Windows 95 ישירות מתוך חלונות 3.11, אך לא מגרסאות נמוכות יותר. את Windows 95 ניתן לשדרג ישירות לחלונות 98, מילניום או 2000, אך גרסאות מאוחרות יותר ידרשו התקנה נקייה.

מיקרוסופט הוציאה לאור מספר גרסאות של מערכת ההפעלה. כל גרסה שיצאה מאוחר יותר נמכרה בנפרד, והציעה שיפורים ותכונות שלא היו קיימות בגרסאות קודמות.

גרסה תאריך שחרור גרסה[3] רכיבי מערכת תמיכת חומרה
גרסת MS-DOS גרסת אינטרנט אקספלורר[4] גרסת DriveSpace גרסת DirectX[5] FAT32 אינפרא-אדום Ultra DMA AGP MMX ארכיטקטורת P6
RTM 24 באוגוסט 1995 4.00.950 7.0 אין 2 אין לא נתמך לא נתמך לא נתמך לא נתמך לא פועל כהלכה

(באגים)[6]

לא פועל כהלכה

(באגים)[7]

OSR1 14 בפברואר 1996 4.00.950a 2.0 נתמך
OSR2 24 באוגוסט 1996 4.00.950b 7.1 3.0 3 2.0a נתמך נתמך נתמך נתמך, ביחד עם תמיכה ב-USB
OSR2.1 27 באוגוסט 1996 4.00.950b נתמך
OSR2.5 26 בנובמבר 1997 4.00.950c 4.0 5.0

הצלחת המערכת

עם השחרור

הקמפיין השיווקי שהוקדש לצורך פרסום המערכת עלה למיקרוסופט 300 מיליון דולר, ביניהם 8 - 14 מיליון דולר ששולמו, על פי השמועות, ללהקת הרולינג סטונז על הזכות להשתמש בשירם "Start me Up" לצורך השימוש בתשדיר הפרסומת שנוצר עבורה. מיקרוסופט דחתה שמועות אלו וטענה כי מדובר בספין מצד הלהקה שנועד להגדלת רווחיה, אך טענה שאכן שילמה סכום מסוים, קטן יותר, ללהקה[8]. בבריטניה דווח כי חנויות מחשבים נפתחו באמצע הלילה במטרה למכור עותקים ראשונים של המערכת.

תוך ארבעה ימים מיציאת המערכת, נמכרו מעל למיליון עותקים שלה[9]. מעט לאחר יציאתה של ממשיכתה, Windows 98, הגיעה Windows 95 לנתח שוק של 57.9 אחוזים, ואף המשיכה למכור עותקים שלה שנה לאחר מכן[10]. לאחר שחרורה, מיקרוסופט החלה לשווק גרסאות שלה ביחד עם ערכה בשם Microsoft Plus!, ערכה המיועדת למשתמש הביתי וכללה ערכות נושא, משחקים, ותוספות הקשורות למולטימדיה, בנוסף לכלי דחיסת הדיסק DriveSpace. לימים, מיקרוסופט תמשיך לשווק גרסאות של Microsoft Plus! גם ל-Windows 98 וגם ל-Windows XP.

מורשתה של Windows 95

ב-31 בדצמבר 2001, מעט לאחר יציאתה של Windows XP, מיקרוסופט הפסיקה את התמיכה במערכת. למרות זאת, המערכת הטילה חותם גדול על יתר המוצרים שיצאו תחת ידיה של מיקרוסופט, ועל תעשיית המחשוב בכלל. אלמנטים רבים שנכללו לראשונה בממשק המשתמש הגרפי של המערכת, לדוגמה שורת המשימות, כפתור ותפריט ההתחל, נשארו למעשה עד היום לאורך רוב גרסאותיה של חלונות (יוצאת מן הכלל היא Windows 8, שהורידה את תפריט ההתחל מממשק המשתמש שלה, ואף את כפתור ההתחל, אף על פי שהוא חזר בגרסה 8.1).

ניל מקדונלד, אנליסט בחברת המחקר האמריקנית Gartner, טען כי חלונות 95 היוותה למעשה "קפיצה קוונטית" בעולם המחשוב, בעוד שבמגזין CNET נאמר עליה ב-2001 שלמרות הפסקת התמיכה, החותם שהשאירה המערכת עדיין נשאר במחשבים האישיים עד עצם היום הזה[11]. המערכת זכתה לעדנה בשנים האחרונות על ידי חובבי מערכות מחשוב ישנות ומשחקי מחשב ישנים שמשתמשים בה לצורך בניית מכונות ארקייד, או שיפוץ ושחזור מחשבים ישנים לצורך הרצת משחקים ותוכנות שפועלות בסביבת DOS.

קישורים חיצוניים

ויקישיתוף מדיה וקבצים בנושא Windows 95 בוויקישיתוף

הערות שוליים

  1. ^ https://www.washingtonpost.com/wp-srv/business/longterm/microsoft/stories/1995/debut082495.htm
  2. ^ Yes, Win95 Runs On Minimum System Requirements, But It's A Slow Road To Travel | The Seattle Times, archive.seattletimes.com
  3. ^ ניתן לקבל גישה למספר הגרסה באמצעות "המחשב שלי -> מאפיינים"
  4. ^ ניתן לשדרג לגרסה 5.5.
  5. ^ ניתן לשדרג לגרסה 8.0a.
  6. ^ GP Fault or Fatal Exception Error on Intel MMX CPU, web.archive.org, ‏4 בסםטמבר 2014
  7. ^ Memory Management Problems on Computers with Pentium Processors, web.archive.org, ‏4 בספטמבר 2014
  8. ^ Michael Gartenberg - The Story behind "Start Me Up" and Windows 95, web.archive.org, ‏14 בדצמבר 2007
  9. ^ "1995: The Calm Before the Storm?". מגזין Next Generation. הוצאת Imagine Media
  10. ^ Windows 95 remains most popular operating system - CNET, web.archive.org, ‏21 ביולי 2015
  11. ^ Windows 95 turns 15: Has Microsoft's OS peaked? - CNN.com, web.archive.org, ‏28 באפריל 2019


הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0

32646105Windows 95