Quantified self

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
צמיד כושר של נייקי, אשר הינו אחד מצמידי כושר רבים שקיימים כיום בשוק אשר מהווים כלי "Quantified self" יעיל לאיסוף נתונים רבים בהם ניתן להשתמש על מנת לנסות לשפר את המצב הבריאותי לאורך זמן.

Quantified self[1] (בתרגום חופשי לעברית: האני המכומת), המכונה לעיתים רבות ביו-האקינג, היא פרקטיקה אשר במסגרתה אנשים משתמשים בטכנולוגיות דיגיטליות מודרניות - כמו צמידי כושר, שעונים חכמים, מדי דופק, ומשקלים דיגיטליים מודרניים - על מנת לנטר ולנתח לאורך זמן אחר מדדים שונים הקשורים למצב הבריאותי האישי שלהם ולאורח החיים שלהם[2][3][4]. המטרות העיקריות של הפרקטיקה הן הגברת המודעות העצמית אודות האופן בו הרגלים יומיומיים משפיעים באופן ניכר על הבריאות, וכמו גם להעצים אנשים לבצע שינויים מושכלים שונים בחייהם על מנת לשפר באופן משמעותי את רווחתם ולפתח אורח חיים בריא יותר.

רבים מהאנשים שעוסקים בפרקטיקה זו נוהגים לבצע ניסויים עצמיים רבים לאורך זמן, תוך כדאי שהם עוקבים אחר מגוון רחב של מדדים לאורך תקופות ממושכות, במטרה לייעל את הפרוטוקלים של הפעילות הגופנית, השינה והתזונה, בכדי לשפר לאורך זמן באופן ניכר מדדים בריאותיים מרכזיים.

ההשפעה של השימוש בטכנולוגיות לאיסוף וניתוח נתונים

האימוץ הנרחב במהלך המאה ה-21 של טכנולוגיה לבישה(אנ'), כמו בין היתר מכשירי Fitbit ו-Apple Watch[5], בשילוב עם הנוכחות ההולכת וגוברת של האינטרנט של הדברים בתחום הבריאות[6], חוללה מהפכה אמיתית בדרך בה אנשים מסוגלים לאסוף ולנתח את הנתונים שקשורים למצב הבריאותי שלהם והפכו את התהליך לקל מתמיד ולנגיש עבור כמות גדולה יותר מתיד של לקוחות בשוק הפרטי.

המכשירים הללו לרוב עוקבים באופן אוטומטי אחר מדדים שונים, כולל:

  • פעילות גופנית - מספר הצעדים שהאדם צועד, כמות הקלוריות שהאדם שורף, והדופק של האדם.
  • איכות השינה - משך, יעילות ודפוסי מחזורי השינה(אנ').
  • משקל והרכב גוף - בנוסף לכך, משקלים דיגיטליים מודרניים, אשר אוספים מדי יום מידע אודות המשקל של האדם, מסת השריר, ואחוז השומן בגוף.

הנתונים שנאספים על ידי המכשירים הללו מאוחסנים לרוב בפלטפורמות מבוססות ענן. אפליקציות מובייל שונות מאפשרות למשתמשים לנתח את הנתונים הללו בהמשך על מנת לייצר עבור המשתמש תובנות אודות מגמות ודפוסים שונים אשר על בסיסם ניתן לקבל החלטות מושכלות לגבי שינויים נחוצים שיאפשרו לשפר את המצב הבריאותי, כמו בין היתר שינויים בפעילות הגופנית, שינויים בהרגלי התונה, או שינויים בלו"ז השינה.

קהילת ה-Quantified self

לאורך השנים צמחה באינטרנט קהילה גדולה ומגוונת של אנשים העוסקים בפרקטיקות הללו אשר משתפים את החוויות האישיות שלהם, את תוצאות הניסויים העצמיים שלהם ואת התובנות החשובות שהם צברו בפורומים, בבלוגים ובפלטפורמות מדיה חברתית.

ההימצאות של אותם התכנים תרמה לכך שלאורך השנים כמות גדולה במיוחד של אנשים מכל העולם נחשפה לידע מעשי רב ולרעיונות מוצלחים רבים לאופן בו ניתן לשפר את המצב הבריאותי.

קישורים חיצוניים

הערות שוליים

  1. ^ "The Rise of the 'Quantified Self' in Health Care". The Wall Street Journal.
  2. ^ Dorminey, Bruce (2012-05-31). "Tic-Toc-Trac: New Watch Gadget Measures Time Perception For The Self-Quantifying". Forbes.
  3. ^ Hill, Kashmir (7 באפריל 2011). "Adventures in Self-Surveillance, aka The Quantified Self, aka Extreme Navel-Gazing". Forbes. {{cite news}}: (עזרה)
  4. ^ "Counting every moment". The Economist. 3 במרץ 2012. {{cite news}}: (עזרה)
  5. ^ Lamkin, Paul (22 בפברואר 2018). "Smartwatch Popularity Booms With Fitness Trackers On The Slide". Forbes (באנגלית). {{cite web}}: (עזרה)
  6. ^ "When IoE Gets Personal: The Quantified Self Movement!". 2013-09-10.
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0

Quantified self40260252Q1337542