POSIX

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
יש לערוך ערך זה. ייתכן שהערך סובל מבעיות ניסוח, סגנון טעון שיפור או צורך בהגהה, או שיש לעצב אותו, או מפגמים טכניים כגון מיעוט קישורים פנימיים.
אתם מוזמנים לסייע ולערוך את הערך. אם לדעתכם אין צורך בעריכת הערך, ניתן להסיר את התבנית.
יש לערוך ערך זה. ייתכן שהערך סובל מבעיות ניסוח, סגנון טעון שיפור או צורך בהגהה, או שיש לעצב אותו, או מפגמים טכניים כגון מיעוט קישורים פנימיים.
אתם מוזמנים לסייע ולערוך את הערך. אם לדעתכם אין צורך בעריכת הערך, ניתן להסיר את התבנית.

POSIX (ראשי תיבות של Portable Operating System Interface (ה־X בסוף מסמנת UNIX), ובעברית: "ממשק מערכת הפעלה תואם") הוא אוסף תקנים של IEEE, המיועדים לשמירה על תאימות בין מערכות הפעלה ובמיוחד מערכות דמויות יוניקס.

תקן תואם הוא ה־Single Unix Specification (אנ׳) (בקיצור: SUS), אשר מתוחזק על ידי Austin Group.

היסטוריה

בראשית שנות ה־80 של המאה ה־20 יוצרו הרבה מערכות ממשפחת יוניקס. היה ביניהן שוני בפרטים קטנים ויצרני המערכות לא נטו לשתף פעולה. לכן התאמה של תוכניות לעבודה על כמה מערכות יוניקס שונות דרשה הרבה עבודה מיותרת.

הַתֶּקֶן SUS נוצר מפרויקט באמצע שנות ה־80 במטרה להפוך ממשקים של מערכת הפעלה עבור תוכנה שתוכננה לנגזרות שונות של מערכת ההפעלה יוניקס לתקן אחיד. הצורך בקביעת תקן מסוים נבע מכך שחברות שהשתמשו במחשבים רצו להיות מסוגלות לפתח תוכנות שאפשר להשתמש בהן במערכות מחשב של יצרנים אחרים מבלי לכתוב אותן מחדש. אחד השיקולים בבחירת מערכת ההפעלה יוניקס כבסיס לממשק המערכת הסטנדרטי היה שהיא הייתה נייטרלית מבחינת יצרנים. סטנדרטים אלו הפכו ל־IEEE 1003 (הרשום גם כ־ISO/IEC 9945), או POSIX, שפירושה Portable Operating System Interface. שם זה ניתן על ידי ריצ׳רד סטולמן בעקבות בקשה לשם שקל לשנן עבור הסטנדרטים.

בעבר, ה־Single UNIX Specification של The Open Group היה נפרד מה־POSIX הרשמי של IEEE. ה־SUS הכמעט זהה הפך פופולרי עם התפתחותם של מספר ספקי תוכנה בהתעוררות מלחמות היוניקס, משום שהוא היה זמין בחינם, בעוד שבאותו זמן IEEE דרשו תשלום ניכר עבור גישה למפרט ה־POSIX. החל מ־1998, קבוצת עבודה בשם Austin Group, החלה לפתח את הסטנדרט המשולב, שלעתיד ייקרא Single UNIX Specification Version 3.

מפרט

ממשקי המשתמש והתוכנה למערכת ההפעלה מצוינים בארבעה חלקים עיקריים:

  • הגדרות בסיס - רשימה של הגדרות ומוסכמות שבהן יש שימוש במפרטים, ורשימה של קובצי כותר בשפת התכנות C אשר חייבים להיות מסופקים על ידי מערכות תואמות.
  • מעטפת ותוכניות שירות - רשימה של תוכניות שירות ותיאור המעטפת (Shell, Bourne Shell) אשר נדרשות כדי לאפשר לתסריטים לפעול באותה הדרך על כל הפלטפורמות.
  • ממשקי מערכת - רשימה של קריאות מערכת בשפת התכנות C שחובה על המערכת לספק.
  • רציונל - ההסבר מאחורי הסטנדרט.

ממשק הפקודה והסקריפטינג הסטנדרטי הוא ה־Korn Shell. תוכנות משתמש אחרות, שירותים ותוכניות שירות, כוללות את AWK, Echo, Ed ועוד מספר (מאות) אחרות. שירותי תוכנה נדרשים כוללים שירותי I/O בסיסיים (קובץ, מסוף מחשב ורשת).

ישנה חבילת בדיקה שמלווה את הסטנדרט בשם PCTS, קיצור של Posix Certification Test Suite.

יש לשים לב שההגדרה של מערכת יוניקס בהתייחס לתקן היא "מערכת שעומדת בדרישות תקן POSIX" ולא "מערכת שמקורה מהיוניקס של AT&T". לדוגמה, ה־OS/390 של IBM, כיום Z/OS, נחשבת ל-"יוניקס", אף על פי שאין בין שתי המערכות שום קוד מקור משותף. כמו כן, התקן לא מנסה להבטיח "תאימות בינארית" אלא "תאימות ברמת קוד מקור": Write once, compile anywhere, ובעברית: "כתוב פעם אחת, הַדֵּר בכל מקום" (למעט עבור סקריפטים).

לינוקס ו־POSIX

השוואה של POSIX API ל־API של ליבת לינוקס

מערכות גנו/לינוקס מבוססות על ליבת לינוקס וכלי גנו. שני המיזמים הללו מקפידים כמעט תמיד על תאימות לסטנדרטים של POSIX. לכן באופן כללי מערכת לינוקס קרובה למדי לתאימות ל־POSIX.

רוב מפיצי לינוקס אינם מעוניינים בעלויות הנדרשות כדי לקבל הסמכה שגרסה מסוימת של הפצה תואמת את ה־SUS. יתרה מזאת, התוכן של הפצת לינוקס טיפוסית משתנה כל כך מהר, כך שהצהרה מחודשת תידרש באופן כה תכוף, שלא תהיה אפשרית מבחינה פיננסית.

במערכות לינוקס, מספר תוספות משותפות וסטנדרטים דה־פקטו מסופקים על ידי בסיס הסטנדרט של לינוקס.

קישורים חיצוניים

ויקישיתוף מדיה וקבצים בנושא POSIX בוויקישיתוף


הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0

34727932POSIX