5S

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש

המונח 5S מתאר מתודולוגיה מתחום הנדסת התעשייה, לשיפור תנאי העבודה בסביבת ייצור ובארגוני שירות. אסטרטגיית 5S היא אחת מאוסף השיטות ליישום ייצור רזה. השיטה מתמקדת בסדר וניקיון של סביבת העבודה, כחלק מפילוסופיה כוללת הטוענת שהללו מהווים מרכיב מהותי במצוינות, ומניעת בזבוז. לפי תפישת עולם זו, העברת האחריות לסביבת העבודה מהמפעל לעובד תורמת לתחושת השייכות שלו, ומגדילה את מעורבותו ולכן גם את המוטיבציה שלו (המכונה היא "של" המפעיל, והוא מכיר אותה טוב מכולם).

מקורה של השיטה ביפן, אולם היא חדרה לתעשיות גדולות (תעשיית הרכב למשל) בכל העולם. בהדרגה חודרת השיטה גם לסביבות עבודה חדשות, אשר אינן סביבות ייצור (משרדים וכו'). נראה שאחד הגורמים המשמעותיים בהגדלת הפופולריות של השיטה, קשור במהפך שחל בעקבות תהליכי גלובליזציה. השוק האירופאי למשל, מעמיד תקנים של סדר, איכות וניקיון, ועבודה על פי שיטת 5S מאפשרת לעמוד בהם לאורך זמן.

דרך אחת לממש 5S בארגון, היא בעזרת מבדק תקופתי הנותן ציונים לכל מכונה או אדם (כך גם מיישמים את עקרון השיפור המתמיד). המבדק והציונים ניתנים בהתאם לחמש קטגוריות. מקור השמות של חמש הקטגוריות הוא בשפה היפנית.

כללי

המושג 5S עצמו, מייצג חמש מילים ביפנית המתארות ניקיון על פי תקן, כולן מתחילות באות S:

  • מיון Sort (בקנג'י 整理 ברומאג'י Seiri): מתייחס להרגלי המיון של הכלים, החומרים, המסמכים וכו' באזורי העבודה, ושמירה רק על הפריטים החיוניים. כל שאר הפריטים מאוחסנים או נזרקים. פעולות אלו מובילות לכך שיהיו פחות גורמי סיכון ופחות אי סדר שיכולים להפריע ליצרניות העבודה.
  • ארגון Straighten (בקנג'י 整頓 ברומאג'י Seiton): מתמקד בצורך לאזור עבודה מאורגן. כלי עבודה, ציוד וחומרים חייבים להיות מסודרים באופן שיטתי על מנת לאפשר את הגישה הקלה והיעילה ביותר. צריך להיות מקום לכל דבר וכל דבר צריך להיות במקומו.
  • ניקיון Shine (בקנג'י 清掃 ברומאג'י Seiso): מציין את הצורך לשמור על אזור העבודה נקי בנוסף על הסדר. ניקיון בחברות יפניות הוא פעילות יומיומית. בסיום כל משמרת, אזור העבודה מנוקה והכל מוחזר למקומו.
  • אחידות Standardize (בקנג'י 清潔 ברומאג'י Seiketsu): מאפשר שליטה והמשכיות. ניהול משק בית בסיסי מיושם בכל מקום במפעל. כולם מכירים את תחומי האחריות שלהם. חובות משק הבית הן חלק משגרת העבודה הרגילה.
  • המשכיות Sustain (בקנג'י 躾 ברומאג'י Shitsuke): מתייחס לשמירה על סטנדרטים ושמירה על המתקן בטוח ומסודר ביעילות, יום אחר יום, שנה אחר שנה.

דוגמה לאופן ביצוע 5S

לכל קו או מכונה המועמדת לביקורת 5S, עורכים מבדק, על פי רוב אחת לחודש, כאשר התאריך ידוע מראש. במהלך המבדק מוענקים לתחומים השונים ציונים, כאשר בדרך כלל בכל נושא ישנם תתי-נושאים להתייחסות, לדוגמה:

  • מיון – התרשמות כללית, פינוי פריטים, לוח מודעות, שולחנות עבודה, קבצים במחשב, אמצעי אחסון חומר וכו'
  • ארגון – שולחנות עבודה, אמצעי אחסון חומר, קבצים במחשב, מעברים ואמצעי גישה, ציוד וכלים וכו'
  • ניקיון – בקרה ויזואלית, ניקיון אזורי עבודה, ניקיון כלים, ניקיון אזור משותף וכו'
  • אחידות – בקרה ויזואלית, מבדקים חודשיים, תוכנית 5S, תוכנית עבודה, נוהלי עבודה, נוהלי בטיחות, נוהלי איכות וכו'
  • המשכיות – בקרת מסמכים ולוחות הודעות, בקרת המשכיות 5S, עבודה וביקורים של הנהלה וכו'

5S

משמעות הציונים: 0 - לא קביל, 1 - שלב התחלתי, 2- שלב מתקדם, 3 - קביל, 4 - טוב מאד, 5 - מצוין. כאשר עמדה מגיעה לציון 5, אפשר לבצע את הבקרה לעיתים רחוקות יותר ולהתמקד בעמדות חלשות יותר. באופן מעשי, הציון לעולם לא מגיע ל-5, מכיוון שהרמה החמישית היא בהגדרתה בלתי ניתנת לבקרה בכל רגע (בטויוטה, שנחשבת לאחת מהמיישמות הגדולות של השיטה, הציון עומד על 4).

את הציונים של העמדות מפרסמים על לוח המודעות של האזור הנבדק, כך שהמפעילים והעובדים השונים יוכלו לראות את הציונים של כולם. פעולה זו מעוררת את התחרותיות והשאיפה של העובדים להשתפר. מקובל לתת ציונים של כמה מבדקים אחורה, כדי שניתן יהיה לראות מגמת השתפרות (או להפך).

קשר למושגים אחרים

השימוש ב - 5S נעשה מתוך מושגים נוספים של ייצור רזה כגון TPM, SMED, ו - JIT. משמעת ה – 5S דורשת לפנות חפצים אשר לא נמצאים בשימוש, על מנת להפוך את הגישה לכלים ולחלקים שימושיים, לקלה ומהירה. זה הבסיס ל – SMED, שקיומו מאפשר ייצור בשיטת JIT. הצעד הראשון ב – TPM הוא שהמפעיל מנקה את המכונה.

ראו גם

הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0

223509725S