תקשורת בעלי חיים ימיים

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש

תקשורת בעלי חיים ימיים היא תקשורת בעלי חיים החיים בסביבה ימית. בעלי חיים החיים מים יכולים לתקשר באמצעות אופני אותות שונים, כולל אותות חזותיים, שמיעתיים, מישוש, תרכובות כימייות ואיתות חשמלי. תקשורת באמצעות כל אחת מהצורות הללו דורשת איברים מיוחדים לייצור וזיהוי של אותות. לפיכך, המבנה, התפוצה והמנגנון של מערכות החישה הללו משתנים בין מחלקות ומינים שונים של בעלי חיים ימיים והם גם שונים מאד מאלה של בעלי חיים יבשתיים.

דיונון מציג דפוס פסים שחורים ולבנים דמוי זברה, להצגת אגרסיביות
דיונון מציג דפוס פסים שחורים ולבנים דמוי זברה, להצגת אגרסיביות

תקשורת מתרחשת כאשר בעל חיים מייצר אות ומשתמש בו כדי להשפיע על התנהגותו של חיה אחרת. אות יכול להיות כל תכונה התנהגותית, מבנית או פיזיולוגית שהתפתחה במיוחד כדי לשאת מידע על השולח ו/או הסביבה החיצונית וכדי לעורר את מערכת החושים של הבעל החיים הקולט לשנות את התנהגותו. אות שונה מרמז בכך שרמזים הם תכונות מידע שלא נבחרו למטרות תקשורת. לדוגמה, אם ציפור מוזעקת נותנת קריאת אזהרה לטורף וגורמת לטורף לוותר על הציד, הציפור משתמשת בצליל כאות כדי להעביר את המודעות שלה לטורף. מצד שני, אם חולדה מחפשת מזון בעלים ומשמיעה צליל שמושך טורף, הצליל עצמו הוא רמז והאינטראקציה אינה נחשבת לניסיון תקשורת.

דגים מתקשרים על ידי העברת אותות אקוסטיים (צלילים) זה לזה. תקשורת כזו מבוצעת לרוב בהקשר של האכלה, תוקפנות או התרבות. הצלילים הנפלטים משתנים בהתאם למין ולגירוי המעורבים. דגים יכולים להפיק קולות צרצור (צליל סטרידולטורי) על ידי הזזת רכיבים של מערכת השלד, או יכולים להפיק צלילים שאינם צרצור על ידי מניפולציה של איברים מיוחדים כמו שלפוחית שחייה. מחקרים של הנושא נעשים באמצעים שונים לדוגמה באמצעות סרטוני רנטגן במהירות גבוהה ומיקרוסקופיה אלקטרונית סורקת של מנגנון הלסת והלוע.[1]

ספקטרוגרם של שירת לווייתן גדול-סנפיר

מינים שונים של לווייתנים מפיקים קולות דמויי שריקה המכונים שירת הלוויתן וומינים אחרים מייצרים קולות תקתקוק שונים. המונח "שירה" נמצא בשימוש במיוחד כשהוא נועד לתאר תבנית צפויה וחוזרת על עצמה של צלילים ארוכים בתדר נמוך, שמשמיעים מינים מסוימים של לווייתנים (במיוחד לווייתן גדול-סנפיר Megaptera novaeangliae), בצורה המזכירה לחוקרי הלווייתנים שירה אנושית.[2] התהליכים הביולוגיים המשתתפים ביצירת הקולות משתנים ממשפחה אחת של יונקים ימיים לאחרת. עם זאת, כל הלווייתנאים והדולפינים תלויים בצלילים לצורך תקשורת והתמצאות במידה רבה יותר מקרוביהם היבשתיים, משום שמתחת לפני המים הראייה קשה בשל בליעת האור על ידי המים, והתנועה האיטית יחסית של המים מצמצמת את יעילות חוש הריח.

תמנונים מתקשרים על ידי שינוי צבע עורם, לשם התרבות, הגנה או הבעת מצבי רוח, אלמוגים משחררים חומרים כימיקליים כדי לתזמן שחרור של תאי זרע וביציות.

קישורים חיצוניים

הערות שוליים

  1. ^ (29 October 2014). New insights into the role of the pharyngeal jaw apparatus in the sound-producing mechanism of Haemulon flavolineatum (Haemulidae) . Journal of Experimental Biology. 217 (21): 3862–3869. doi:10.1242/jeb.109025. hdl:10067/1197840151162165141. PMID 25355850.
  2. ^ Payne Roger, quoted in: Author(s): Susan Milius. "Music without Borders", p.253. Source: Science News, Vol. 157, No. 16, (15 April, 2000), pp. 252-254. Published by: Society for Science & the Public.
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0

תקשורת בעלי חיים ימיים40092320Q85753622