תקורה

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
יש להשלים ערך זה: בערך זה חסר תוכן מהותי.
הנכם מוזמנים להשלים את החלקים החסרים ולהסיר הודעה זו. שקלו ליצור כותרות לפרקים הדורשים השלמה, ולהעביר את התבנית אליהם.
יש להשלים ערך זה: בערך זה חסר תוכן מהותי.
הנכם מוזמנים להשלים את החלקים החסרים ולהסיר הודעה זו. שקלו ליצור כותרות לפרקים הדורשים השלמה, ולהעביר את התבנית אליהם.

תקורה היא מערך המשאבים שנדרש להשקיע על-מנת לספק דבר מה (תהליך, מוצר, שרות או ארגון מסוימים), אך אינם ניתנים לקשירה אליו באופן ישיר ובלעדי - כיוון שהם משרתים מכלול שאותו דבר הוא רק חלק ממנו.

תקורה בתקשורת

ערך מורחב – תקורה (מחשבים)

בתקשורת, תקורה היא האותות אשר אינם מכילים בתוכם את המידע המועבר בתהליך התקשורת, אך נחוצים לטובת קיום תהליך התקשורת. לדוגמה, בחבילות נתונים מסוגים שונים קיים פתיח אשר מסמן את מאפייני התקשורת (כגון מקור, יעד, עדיפות וכו'). מידע זה הוא אינו תוכן המסר שנדרש להעביר, והוא למעשה תקורה על המסר עצמו. לדוגמה, פרוטוקול IP מכיל פתיח באורך 20 בתים לפחות, ועד 60 בתים. התקורה המרבית האפשרית בפרוטוקול זה היא כ-10% (במקרה של חבילה בגודל מינימלי של 576 בתים אך עם תקורה בגודל המרבי של 60 בתים).

תקורה בהנדסה

בהנדסה, מרכיבים או פעולות מסוימות של מערכת יכולים ליצור מצבים או צרכים מיוחדים, אשר הטיפול בהם מהווה תקורה. למשל, הצורך להשתמש בשנאים או מיישרי זרם על מנת לאפשר למוצר מסוים להתחבר לרשת החשמל מהווה תקורה הן מבחינת הצורך לרכוש את השנאי/מיישר המתאים ולהשתמש בו יחד עם המוצר, וגם מבחינת ההספק החשמלי שצורך אותו שנאי/מיישר.

תקורה בכלכלה

ערך מורחב – הוצאות תקורה

בתחום הכלכלה, תקורה היא הוצאה כספית (למשל שכר דירה, הוצאות צריכת חשמל, תשלומי שכר וכו') שהיא הכרחית להמשך קיום העסק אך אין דרך לקשור אותה להכנסה ספציפית כלשהי שהוא מייצר. הוצאה שאותה כן ניתן לקשור להכנסה ספציפית נקראת "הוצאה ישירה" והיא כוללת עלויות של חומרי גלם או חלקים אשר נרכשו לשם ייצור מוצר ספציפי.

בחברה עסקית התקורה היא אותן הוצאות אשר בלעדיהן אי אפשר לספק את המוצרים או השירותים שאותם מספקת החברה, אולם, בו זמנית - אין דרך לייחס אותן למוצר או שרות ספציפיים. לדוגמה - הוצאות שנגרמות על ידי ההנהלה, הוצאות הנהלת החשבונות, הביטוח, השכירות, החשמל, וכל פעילות אחרת שאין דרך לייחס אותה למוצר או שרות ספציפיים. על דרך השלילה מקובל להגדיר תקורה כאותן הוצאות שתידרש החברה להוציא בכל מקרה, גם אם לא תספק מוצר או שרות כלשהם.

תלות התקורה בטווח הזמן - התקורה יכולה להשתנות עם הזמן כאשר החברה מתאימה את תקורתה לצרכיה המשתנים. כאשר היקף הפעילות גדל, בדרך כלל תידרש גם הגדלה של התקורה, ולהפך, אולם על פי רוב התאמת היקף הוצאות התקורה להיקף הפעילות אורכת זמן שבמהלכו התקורה עלולה להיות גדולה או קטנה יותר מהתקורה במצב הקבוע.

למשל - בטווח של חודש כל הוצאות השכר של החברה הן הוצאות תקורה כיוון שפיטורין או גיוס עובדים (לצורך התאמת היקף העובדים להיקף הפעילות שירד או עלה) הם הליך האורך חודש לכל הפחות. בטווח ארוך יותר ניתן להתאים את הוצאות השכר להיקף הפעילות ולכן בטווח ארוך הוצאות השכר הן הוצאות ישירות.

הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0

31405827תקורה