תערוכה נודדת

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
תערוכה נודדת של התצלומים הזוכים של WLMMX 2013 בבית הספר לפילוסופיה וספרות של UNAM (מקסיקו סיטי)

תַּעֲרוּכָה נוֹדֶדֶת, (באנגלית:travelling exhibition או touring exhibition ) המכונה גם תערוכה ניידת או תערוכה מתגלגלת, היא תערוכה המועברת בין אתרים שונים ומוצגת בפני קהלים מגוונים ביותר ממיקום אחד.[1]

תערוכות זמניות יכולות לאגד חפצים המפוזרים בין אוספים שונים, במטרה לשחזר הקשר מקורי, כגון הקריירה של אמן או אוסף של פטרון, או להציע קשרים חדשים – לעיתים תוצאה של מחקר עדכני – המספקים תובנות חדשות או דרך שונה להבנת פריטים באוספי מוזיאונים.

התערוכה בשלמותה, לרוב יחד עם שירותים נלווים כגון ביטוח, שילוח, אחסון, שימור, הצבה והתקנה, יכולה להיות מושאלת לאתרים נוספים כדי להאריך את חייה ולאפשר לקהלים רחבים ככל האפשר – ברמה אזורית, ארצית או בינלאומית – לחוות את הפריטים ואת הסיפורים שהם מגלמים.

שיתופי פעולה מסוג זה יכולים להוסיף עניין למוזיאונים שבהם התצוגות הקבועות מתעדכנות באיטיות, ולאפשר פרשנויות חדשות או הצגת סיפורים שלמים יותר, תוך משיכת קהלים חדשים. בנוסף, הם מספקים רעיונות חדשים ומרחב פעולה לארגונים המחזיקים בחללי תצוגה אך נעדרים אוספים קבועים.

קיום תערוכה ביותר ממקום אחד יכול להועיל למארגנים, שכן הדבר מאפשר חלוקה של חלק מעלויות ההפקה בין האתרים השונים. מסיבה זו, מוזיאונים וגלריות מרבים להשתמש בתערוכות נודדות כאמצעי חסכוני להגברת הנגישות לאוספיהם.

עבור המארגנים והמוסדות המארחים, תערוכות נודדות מהוות כלי חשוב לשיתוף רעיונות, למשל, קידום שיטות להנגשת תערוכות לאנשים עם לקויות ראייה או הצגת נושאים אקטואליים, וכן לשיתוף חומרים, כגון חפצים נדירים שאינם מוצגים לעיתים קרובות ואף כאלה שבדרך כלל אינם מוצגים יחד. בנוסף, התערוכות מאפשרות חלוקת משאבים, הן אנושיים והן כלכליים.

הניידות מהווה דרך לשיתוף פעולה בין מוסדות בעלי תחומי עניין משותפים, ומאפשרת חיסכון בעלויות, דבר שמקל על הפקת פרויקטים שאפתניים יותר.

תערוכות נודדות זוכות לעיתים קרובות לתמיכתן של רשויות ממשלתיות, במטרה להנגיש ידע וחומרים שאינם זמינים באופן מקומי. מתוך הכרה בחשיבותן של תערוכות אלה, הקים בשנת 1983 המועצה הבינלאומית למוזיאונים (ICOM) את הוועדה הבינלאומית להחלפת תערוכות (ICEE). ועדה זו משמשת כפורום לדיון בהיבטים שונים של פיתוח, הפצה וחילופי תערוכות.

תערוכות נודדות מתוארות לעיתים קרובות כניסיוניות יותר, והן מאפשרות לבחון גישות חדשות ושיטות חדשניות לשם יצירת עניין ומעורבות בקרב הקהל.[2] תערוכות אלו מאפשרות למוזיאונים להציג את החידושים העדכניים ביותר במדע ובטכנולוגיה.[3][4] בנוסף, הן יכולות לשמש כהשלמה זמנית לאוספים קיימים ולסייע בהדגשתם. מוזיאונים יכולים לנצל תערוכות נודדות כדי להציג פריטים שאינם משתלבים בתערוכות הקבועות שלהם. תערוכות אלו משלבות לעיתים קרובות טכנולוגיות חדשות ומדיות דיגיטליות.

הפריצה של תערוכות נודדות התרחשה בניו יורק בשנות ה-30 של המאה ה-20, כאשר המוזיאון לאמנות מודרנית (MoMA) החל לשלוח תערוכות ברחבי ארצות הברית ואירופה.[5] מטרתן העיקרית של תערוכות אלו הייתה כלכלית – דרך למימון פעילותו של המוזיאון.

מכיוון שתערוכות נודדות הן ניידות, הן מוצגות בסביבה שונה מזו של תערוכות קבועות. הן נוצרות מחוץ לסביבה שבה הן מוצגות, ולעיתים קרובות אין למוצגים קשר מקומי לאתר התצוגה.[6] מצב זה מאפשר פרשנויות חדשות ומרחיב את נקודת המבט, כאשר הדגש מושם על ההקשר ולא בהכרח על החפצים עצמם.

עם זאת, ככל שהמוזיאונים הופכים יותר ויותר דיגיטליים, הגבולות בין תערוכות קבועות לתערוכות זמניות/ניידות מיטשטשים. טכנולוגיות חדשות פותחות צורה חדשה לחלוטין של גישה והשתתפות עבור המבקרים. במובן זה, תערוכה כזו הופכת תמיד לאובייקט נייד העובר בין ערוצים והקשרים שונים.[7][8]

דוגמאות לתערוכות נודדות

הצילום "ברית" שהשתתף בתערוכה הנודדת בסין בשם "ישראל פנימה" בשנים 2008–2009
  • ב-14 באוקטובר 2022, לכבוד חגיגות 200 שנה להולדתו של המייסד, לואי ויטון, הופקה תערוכת נודדת שנקראה "200 מזוודות, 200 חזונות" מטעם חברת לואי ויטון לסיור בינלאומי שהחל באנייר-סור-סיין, צרפת, שהמשיכה לסינגפור, ברלי הילס וניו יורק. התערוכה הציגה את עבודתם של 200 יוצרים בעלי חזון מתחומים רבים, מאמנות ועד מדע, אשר קיבלו השראה ממזוודת המותג האיקונית.[9]
  • ב־12 בדצמבר 2008 נפתחה התערוכה הנודדת "ישראל פנימה", בה הציגו שישים צלמים ישראלים את יצירותיהם בסין במהלך 2008–2009. "ישראל פנימה" היה מיזם אמנות, שמטרתו ליצר פלטפורמה לתצוגה של תערוכות אמנות ישראלית במרכזי תצוגה בעולם. בשנת 2008–2009 הציג המיזם תערוכה נודדת ברחבי סין בשיתוף ובליווי איגוד יוצאי סין בישראל, אגודת הידידות של סין וארצות חוץ ומשרד החוץ הישראלי. הפרויקט בסין נולד בעקבות הזמנה של אוצר המוזיאון "שלושת הגדולים", הנמצא בעיר צ'ונגצינג. זו הייתה הפעם הראשונה בה נחשפה אמנות ישראלית בצ'ונגצ'ינג. במהלך אותה שנה התערוכה נדדה לבייג'ינג, שאנגחאי חרבין וערים נוספות.[10]

 

ראו גם

לקריאה נוספת

  • A.Buck,Rebecca, Gilmore, Jean Allman. On the Road Again: Developing and Managing Traveling Exhibitions, American Association of Museums, Washington (2003 May), מסת"ב 0-931201-85-3
  • Followers of Fashion, National Touring Exhibitions (Hayward Gallery) (January 2002), מסת"ב 1-85332-221-0
  • Touring Exhibitions, the Touring Exhibitions Group’s Manual of Good Practice (ed. Mike Sixsmith. Butterworth-Heinemann, 1995 מסת"ב 0-7506-2518-X). Second edition available on line on the Touring Exhibitions Group's website.
  • Morris, Jane. "Why tour an exhibition", in Museum Practice, Issue 32, Winter 2005, pp. 46–47.

קישורים חיצוניים

הערות שוליים

  1. תערוכה נודדת, באתר www.morfix.co.il
  2. "Ask an Expert: How Can Traveling Exhibitions Go the Distance?". www.aam-us.org. נבדק ב-2025-02-15.
  3. "Traveling Exhibition". www.travelersplans.com. נבדק ב-2025-02-15.
  4. "The Power of Technology in Travelling Exhibitions". www.teo-exhibitions.com. נבדק ב-2025-02-15.
  5. "What is a traveling exhibition?". displaysolution.ca. נבדק ב-2025-02-15.
  6. "What is the Purpose of Having an Exhibition?". justunique.com.my. נבדק ב-2025-02-15.
  7. "Prototyping New Travelling Exhibition Models". www.museumnext.com. נבדק ב-2025-02-15.
  8. "Creating a Traveling Exhibition". www.museumplanner.org. נבדק ב-2025-02-15.
  9. Lord, Isabel. "Inside Louis Vuitton's '200 Trunks, 200 Visionaries' Exhibition In New York". Forbes (באנגלית). נבדק ב-2022-11-02.
  10. Exhibition in China, Yona Levy Grosman Art Gallery, art, gallery, dune, desert, www.art-gallery-yona.net


הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0

תערוכה נודדת40847311Q936821