תסמונת מחלקת תיירים

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש

שגיאת לואה ביחידה יחידה:תבנית_מידע בשורה 261: תבנית מחלה ריקה. תסמונת מחלקת תיירים היא תסמונת שהתגלתה בסוף שנות ה-90 של המאה ה-20, שמשמעותה שטיסות ארוכות במחלקת תיירים (תוך ישיבה ללא תנועה בתנאי צפיפות), מגדילות את הסיכון ללקות בפקקת ורידים עמוקה (DVT - Deep Vein Thrombosis) כלומר להיווצרות קרישי דם ברגליים. הסכנה ב-DVT היא היסחפות של קרישי הדם לריאות ללב או למוח, דבר שעלול לגרום לנזקים קשים ואף למוות.

גילוי התסמונת

בשנים האחרונות נפטרו מאות נוסעים כתוצאה מהסינדרום ובני משפחותיהם הגישו תביעות משפטיות כנגד מספר חברות תעופה: "קוואנטס" (מאוסטרליה), "אייר ניו זילנד" (מניו זילנד), "אייר פראנס" (מצרפת) ו"בריטיש איירווייז" (מבריטניה).

מחקר שהתפרסם בשנת 2000 בכתב העת הרפואי "The Lancet", בדק הרגלי תחבורה של 788 אנשים עם חשד לקרישי דם ולא מצא קשר בין קרישי דם וטיסה במטוס, נסיעה ברכבת או מכונית, ואף שיט בסירה. המחקר העלה ספקות לגבי חומרת הסכנה באותה תקופה.

בשנת 2002 אישר "המכון הבריטי לתעופה ובריאות" כי במהלך 2001 נפטרו לפחות 50 בריטים כתוצאה מקרישי דם שנוצרו אצלם במהלך טיסה. לטענת המכון המספר גדול אף יותר, אך יש קושי לקשר בין מקרי מוות נוספים שקרו זמן מה לאחר הטיסה לבין הטיסה עצמה. להערכת המכון 26% מהמקרים האחרונים התרחשו בטיסות קצרות ו-25% מהמקרים קרו לנוסעי מחלקת עסקים. קרוב למחצית הנפטרים היו מתחת לגיל 40. מהממצאים התקבל שלא רק טיסות ארוכות ולא רק טיסות במחלקת תיירים מסוכנות.

במחקר נוסף שנערך על מתנדבים שנחשפו לתנאים הדומים לאלו שבמטוסי נוסעים ופורסם בכתב העת הרפואי "The Lancet", הועלתה סברה שהסיבה לתופעה הינה כתוצאה משינויים פתאומיים בלחץ האוויר.

לאחר מספר שנים של הכחשה, הודו לאחרונה חברות התעופה כי קיים קשר בין טיסה לבין היווצרות קרישי דם מסוכנים בגפיים התחתונות שעלולים להגיע לריאות, ללב או למוח ולגרום למוות. בכנס שערכו חברות תעופה בז'נבה בחסות ארגון הבריאות העולמי הוחלט להתחיל במחקר מקיף שיבדוק את הקשר בין הטיסה לקרישי הדם, ואת הדרכים למניעת הסכנות.

האוכלוסייה הנמצאת בקבוצת סיכון ללקות בפקקת ורידים עמוקה

  • אנשים הסובלים מבעיות רפואיות בוורידי הרגליים.
  • אנשים שסובלים מאירועי קרישת דם.
  • אנשים שעברו צנתור.
  • אנשים הנוטלים גלולות הורמונליות.

פעילות מונעת

  • מומלץ להגיע לטיסה עם גרביים אלסטיות המסייעות לחזרת הדם הוורידי לכיוון הלב.
  • מומלץ לנצל כל הזדמנות לפעילות של הגפיים התחתונות בעת הטיסה (להסתובב ולחלץ עצמות תוך הגברת זרימת הדם).
  • מומלץ ללבוש בגדים שאינם לוחצים ועלולים להפריע לזרימה חופשית של הדם בגוף.
  • מומלץ להיוועץ ברופא בקשר ללקיחת אספירין 100 מ"ג (המונע היווצרות קרישים ומעכב תהליכים דלקתיים המביאים לסתימת עורקים) או קבלת זריקת קלקסאן המדללת את הדם ומונעת היווצרות קרישי דם.
  • ניתן להשתמש במכשיר "סקאיי ווקר" אשר משפר את זרימת הדם לגפיים תחתונות, באמצעות דיווש על שתי דוושות הניצבות למרגלות הנוסע.

קישורים חיצוניים

הבהרה: המידע במכלול נועד להעשרה בלבד ואינו מהווה יעוץ רפואי.

הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0

25099257תסמונת מחלקת תיירים