תמר רונן-רוזנבאום

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
יש לערוך ערך זה. הסיבה היא: בעיות תוכן, מכלולזציה, כתיבה אקדמית ועודף פרטים.
אתם מוזמנים לסייע ולערוך את הערך. אם לדעתכם אין צורך בעריכת הערך, ניתן להסיר את התבנית.
יש לערוך ערך זה. הסיבה היא: בעיות תוכן, מכלולזציה, כתיבה אקדמית ועודף פרטים.
אתם מוזמנים לסייע ולערוך את הערך. אם לדעתכם אין צורך בעריכת הערך, ניתן להסיר את התבנית.
תמר רונן-רוזנבאום
לידה 19 בספטמבר 1954 (גיל: 70)
ראשון לציון
ענף מדעי מדעי החברה
מקום מגורים ישראל
מקום לימודים אוניברסיטת תל אביב

תמר (תמי) רונן-רוזנבאום (נולדה ב-19 בספטמבר 1954) היא פרופסור מן המניין בפקולטה למדעי החברה באוניברסיטת תל אביב. כיהנה כדקאנית הפקולטה למדעי החברה באוניברסיטת תל אביב. כמו כן, רונן הייתה חברת מועצה בעיריית ראשון לציון בשנים 2013-2018.

ביוגרפיה

תמי רונן רוזנבאום נולדה בראשון לציון והיא דור רביעי בישראל. בת להורים מורים רותי וגמליאל סגל, אביה ניהל את הגימנסיה הריאלית בראשון לציון. אמה הייתה מורה בבית ספר חביב, בית הספר העברי הראשון בארץ. ביתה ענת, גם היא ממשיכה את המסורת והיא מורה בבית ספר חביב. את שירותה הצבאי החלה רונן רוזנבאום כמכ"ית טירונים בבה"ד 12 והמשיכה כמשקית ת"ש מה שהוביל אותה ללימודי עבודה סוציאלית. לאחר שירותה הצבאי, 1975, החלה ללמוד עבודה סוציאלית באוניברסיטת תל אביב, אז לא הייתה קיימת התוכנית לתואר שני ולכן המשיכה מאוחר יותר, 1972, ללימודי תואר שני בייעוץ חינוכי בבית הספר לחינוך באוניברסיטת תל אביב. מיד אחרי כן המשיכה לתואר שלישי, דוקטורט, בבית הספר לעבודה סוציאלית. במסגרת הדוקטורט ולימודי המחקר לתואר השלישי פיתחה מודל טיפולי לטיפול באמצעות "שליטה עצמית" בתחום של הרטבת ילדים. לאחר מכן, יישמה אותו בתחום האלימות בילדים.

בשנת 1990 התקבלה לעבודה כמרצה, ב-2001 מונתה לפרופסור חבר וב- 2006 לפרופסור מן המניין. ב-2012 מונתה לדיקאנית הפקולטה למדעי החברה באוניברסיטת תל אביב. במהלך עבודתה השתלמה בתקופות קצרות ובמקומות שונים בעולם בטיפול קוגניטיבי.

רונן רוזנבאום היא אלמנתו של פרופ' מיכאל רוזנבאום מהחוג לפסיכולוגיה. השניים טיפלו, כתבו ופיתחו יחד את המודל הטיפולי, תאוריות ודרכי התערבות בנושא "שליטה עצמית". נולד להם ילד אחד. לרונן רוזנבאום יש שתי בנות מנישואיה הקודמים.

נושאי המחקר - המודל לשליטה עצמית

רונן רוזנבאום עוסקת בעיקר בעבודה עם ילדים ובני נוער בסיכון מתוך תפיסה התנהגותית קוגניטיבית לאור הגישה של פסיכולוגיה חיובית. תפיסת העולם של גישתה טוענת שמה שקובע את תפקידו של הילד לא יהיה הקשיים, האבחנה הפתולוגית או חוסר התפקוד שלו, אלא הכוחות שיש לו ומאפשרים לו להתמודד עם הבעיה. לכן, יחד עם בעלה, חקרה לאורך השנים את נושא השליטה העצמית כגורם מרכזי בתפקוד האדם, שליטה עצמית היא התנהגות מכוונת למטרה שמאפשרת לאדם להפעיל אוסף של מיומנויות על מנת להתגבר על מחשבות מפריעות, רגשות שליליים, התנהגות בעייתית ולאפשר לאדם להיות מאושר ולשגשג למרות הקושי.

רונן רוזנבאום ובעלה בנו פרויקטים שמחברים את התפיסה התאורטית עם היכולת להפעיל מיומנויות שליטה עצמית בחיי היום יום כדי להפעיל שינוי.

המודל המרכזי נקרא "עוצמה לילד המתבגר". רונן רוזנבאום ובעלה בנו מודל שמאפשר לטפל בילדים עם בעיות התנהגות ואלימות איך לפתח שליטה עצמית ולהפחית את האלימות. בשלב ראשון הופעל המודל באוניברסיטת תל אביב באמצעות סטודנטים, לאחר שנמצא יעיל ומועיל הופעל באמצעות האגף לחינוך העל יסודי במשרד החינוך ופרויקט "אשלים" עמותה של הג'וינט לילדים בסיכון ובעשרות רבות של חטיבות ביניים. בהמשך הוכשרו מורים בהפעלת קבוצות של ילדים אלימים בתוך ביתי הספר. לאחר שמחקרים הוכיחו שגם בפרוייקים אלה המודל יעיל, אז הכשירו את היועצים הבכירים של שפ"י (שרות פסיכולוגי יעוצי), אשר מכשירים יועצים בכל רחבי הארץ (פרויקט הכשרה זה נעשה על ידי רונן רוזנבאום ובעלה בהתנדבות).

פרויקט מחקר שני, לאחר שהוכח שניתן ללמד ילדים באופן ישיר שליטה עצמית ובכך להפחית התנהגות בעייתית בחנו רונן רוזנבאום ובעלה, באמצעות דוקטורנטים, האם ניתן  להקנות מיומנויות שליטה עצמית לילדים גם ללא למוד ישיר, למשל באמצעות ספורט. נמצא שילדים  שמשתתפים בתוכניות העשרה מובנות לספור מפחיתים התנהגות אלימה ומגבירים אושר גם ללא הקנייה ישירה של מיומנויות אלו.

פרויקט מחקר שלישי, נקרא "סולמות", בו משתמשים במוזיקה כפלטפורמה לשינוי חברתי, בשיתוף פעולה עם התזמורת הפילהרמונית הישראלית, בית הספר למוזיקה ע"ש בוכמן מהטה. ההשראה לפרויקט זה הגיעה מקבוצת "אל סיסטמה" בוונצואלה, בפרויקט מקימים תזמורות לילדים בסיכון. אחת השאלות של רונן רוזנבאום במחקר זה היא באיזה מידה הנגינה גורמת לילדים להפחית אלימות להשתמש במוזיקה כמשאב ובכך להגביר את האושר. פרויקט זה מופעל ברחבי הארץ באמצעות תרומות שמגייסת התזמורת הפילהרמונית הישראלית

גישת "השליטה העצמית" על פי רונן גורמת ומלמדת לעזור לאדם לעזור לעצמו דרך זיהוי החוזקות, היכולות והמשאבים הפנימיים והחיצוניים שיש לו על מנת לשנות את מצבו מתוך גישה של פסיכולוגיה חיובית.

לרונן רוזנבאום 10 ספרים, מעל 70 פרסומים בכתבי עת מובילים בתחום מדעי החברה ועבודה סוציאלית -[1] .

פעילות ציבורית

עיקר יישומי התוכנית של רונן רוזנבאום הן התנדבותיות, בתוכנית "אשלים", "ג'וינט", "סולמות", במגוון פרויקטים של משרד החינוך ועוד רבים.

כמו כן, שימשה רונן כחברת מועצת עיריית ראשון לציון ושותפתו של ראש העירייה דב צור כמחזיקת תיק החינוך בין השנים 2013-2018.

פרסים וחברויות

  • כיהנה למעלה מעשור כראש האגודה לטיפול התנהגותי קוגניטיבי "איטה"[1]
  • כיום עומדת בראש מרכז לזכרה של רנטה אדלר לחקר רווחת הילד ושלומו
  • ראש בית הספר לעבודה סוציאלית באוניברסיטת תל אביב
  • כיהנה כחברת מועצה בעיריית ראשון לציון - ומחזיקת תיק החינוך בעיר בשנים 2013-2018
  • חברת ועד מנהל של קרן דאליס - תומכת בעסקים חברתיים
  • פרס מקרן פראט
  • פרם מקרן "אשלים" עמותה של הג'וינטאיטה
  • משרד המדע - פרס המדען הראשי
  • פרס נחשונית מעיריית ראשון לציון - אישה פורצת דרך[2]

ספרים

  • תמי רונן, הדרך לשליטה עצמית: מדריך לחינוך ילדים. הוצאת מודן
  • תמי רונן, ויותר מכל אהבה: האמנות והמיומנות בטפול בילדים. הוצאת רמות
  • תמי רונן, לומדים כיצד ללמוד. הוצאת רמות
  • תמי רונן, שליטה עצמית ותושיה נלמדת. הוצאת בתי הספר לעבודה סוציאלית בישראל
  • תמי רונן רוזנבאום, אשתו של 11 - כרוניקה של אהבה, מחלה, מוות והתמודדות. הוצאת הקיבוץ המאוחד
  • T. Ronen. Self-control and Learned resourcefulness. Tel-Aviv: Papirus, Tel-Aviv University. (1992)(125pp).
  • T. Ronen. Art and skill in child therapy: And most of all love. Tel-Aviv: Ramot. (1994)(244pp).
  • T. Ronen. Cognitive Developmental Therapy with Children, England, Chichester: Wiley & Sons. (1997)(180pp.). (The book has also been translated to Danish, German, Greeck, and Chezch).
  • T. Ronen and Ayelet. In and out of anorexia: The story of the client, the therapist, and the Process of recovery, London: Jessica Kingsley (2001) (287 pp). (The book has also been translated to Spanish and Danish)
  • T. Ronen Cognitive Constructivist Psychotherapy with children: Theory, techniques and case studies. New York: Kluwer/ Plenum. (2003). (257 pp.) (The book has also been translated to Danish)
  • T. Ronen . The positive power of imagery: Harnessing clients motivation in CBT and related therapies. Chicester: Wiley/Blackwell (2011).

קישורים חיצוניים

הערות שוליים

  1. ^ תולדות איט"ה, באתר האינטרנט של האגודה הישראלית לטיפול התנהגותי
  2. ^ פרופ' תמר רונן-רוזנבאום - אות "נחשונית" לנשים פורצות דרך, באתר אוניברסיטת תל אביב
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0

31275784תמר רונן-רוזנבאום