תמנון וונדרפוס

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
קריאת טבלת מיוןתמנון וונדרפוס
תמנון וונדרפוס
תמנון וונדרפוס
מיון מדעי
סוג: Wunderpus

תמנון וונדרפוס (שם מדעי: Wunderpus photogenicus) הוא מין רכיכה יחידה בסוגה ממשפחת התמנוניים החיה בטבע בקרבת חופי אינדונזיה וחופים נוספים בדרום-מזרח אסיה, מהפיליפינים בצפון עד גינאה החדשה בדרום ובמזרח, ונצפתה עד לוונואטו ואיי שלמה. תמנון וונדרפוס מצוי לרוב בעומק רדוד מ-20 מטרים באזורי חוליות או סלעים קטנים.

תמנון זה דומה מאוד לקרובו, המין תמנון חקיין (Thaumoctopus mimicus), ושניהם בעלי תכונות חיקוי של חיות אחרות, לרוב כדי להימלט מטורפים. עם זאת תמנון זה שטוח יותר ובעל זרועות רחבות יותר. צבעו חום כהה עד אדמדם בעל רצועות לבנות לאורך הגוף.

התמנון התגלה לראשונה רק בשנות ה-80 של המאה ה-20, והוא תואר לראשונה בשנת 2006. משמעות שמו מגרמנית הוא: "תמנון נפלא", זאת עקב הצגת הזרועות המפוארות שלו במים. הוא מגיע לאורך כולל של 26 סנטימטרים, כשהגלימה מגיעה לאורך 2.4–3.6 סנטימטרים.

התמנון חי בגפו באזור מוגדר בו הוא חופר מחילה ומחפש במים טרף של סרטנים ושל דגים קטנים אותם הוא עוטף בזרועותיו ומזריק להם ארס בנשיכה. כאשר הוא מאוים, פורש התמנון את זרועותיו, כששתיים מהן מופנות מטה וכך יוצר מראה מרתיע של פסים חומים אדמדמים ולבנים המזכירים מראה של קרייט ימי מפוספס או של דג זהרון, שהם בעלי ארס היכול להיות קטלני. בשל מראה זה מניחים לו מרבית הטורפים. אמצעי התגוננות נוסף הוא היכולת להיפרד מאחת הזרועות שנתפסו בפי הטורף. תמנון וונדרפוס חסר את יכולת פליטת הדיו של תמנונים אחרים, והוא נע באיטיות יחסית. בדומה לשאר התמנונים הוא מסוגל להסוות את עצמו במהירות בעת הצורך.

טורפיו הפוטנציאלים של התמנון הם דגים טורפים שונים, הנמנעים לרוב מתקיפה בשל ההרתעה החזקה שלו. טורפים אחרים המסכנים אותו הם חסילוני גמל שלמה, עקרבנוניים שונים ודגי פיונית מוסווים, עליהם ההרתעה שלו לא פועלת.

קישורים חיצוניים

ויקישיתוף מדיה וקבצים בנושא תמנון וונדרפוס בוויקישיתוף

הערות שוליים

תמנון בשונית בסולאווסי, אינדונזיה.
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0

תמנון וונדרפוס31494052Q140098