תימומה
תבנית מחלה ריקה תימומה (Thymoma) הוא גידול בבלוטת התימוס. זהו גידול נדיר שבמקרים רבים מתגלה באופן אקראי במהלך בדיקות דימות שנעשו מסיבות אחרות. השכיחות הגבוהה ביותר היא בגילאי 40–60. תימומה פוגעת במידה שווה בגברים ונשים.
סימנים ותסמינים
חלק מהחולים מציגים תסמינים הנובעים מלחץ של הגידול על איברים סמוכים, כגון: תסמונת הווריד הנבוב העליון, קשיי בליעה (דיספגיה)[1], כאבים בחזה. חלק מהחולים מאובחנים בעקבות מחלות אוטואימוניות נלוות, כאשר הנפוצה ביותר היא מיאסטניה גרביס. כ-10%–15% מהחולים במיאסטניה גרביס סובלים גם מתימומה, ולהפך – כ-30%–45% מהחולים בתימומה סובלים ממיאסטניה גרביס. מחלות נוספות הקשורות לתימומה כוללות: אנמיה אפלסטית של תאי דם אדומים, תסמונת גוד (Good syndrome)[2], דלקת קרום הלב, אנמיה המוליטית, טרשת עורקים וזאבת מערכתית. שיעול מתמשך, צרידות וקוצר נשימה אף הם תסמינים נלווים שעשויים להופיע.
אבחון
- בצילום חזה או CT רואים מסה במדיאסטינום הקדמי. שימוש בחומר ניגוד בדימות יאפשר להצביע על גודל הגידול.
- ביופסיה בהנחיית CT[3] (לעיתים דרך מדיאסטינוסקופיה)מאפשרת דגימה של הרקמה לצורך אבחנה היסטולוגית.
- בדיקות דם כספירת דם מלאה, אלקטרופורזה של חלבונים ונוגדנים לרצפטור לאצטילכולין (לזיהוי מיאסטניה גרביס).
שלבי המחלה
יש מקרי תימומה המתפתחים לאט ולא פולשים לרקמות סמוכות ויש המתפתחים מהר ופולשים לתוך רקמת סמוכות בבית החזה, כגון הריאות או מעטפת הלב. התפשטות תימומות לאזורי גוף אחרים היא נדירה ביותר. התפשטות כזו תהיה כאשר יש פריצת הקופסית[4] של התימומה. סוג סרטן נדיר עוד יותר של בלוטת התימוס נקרא Thymic Carcinoma – סרטן התימוס[5]. סוג זה נוטה להתפתח מהר יותר ולשלוח גרורות לאיברים נוספים בגוף.
טיפול
- הטיפול העיקרי הוא ניתוח לכריתת הגידול על ידי סטרנוטומיה[6]. בגידול קטן שלא חדר לאיברים סמוכים אפשר גם לנתח על ידי גישה רובוטית[7].
- במקרים של גידול חודרני או ממאיר, ייתכן צורך בכימותרפיה או הקרנות לפני או אחרי הניתוח (לפני משמש לצימצום הגידול; אחרי משמש לחיסול שאריות ולמניעת הישנות). התרופה הכימית השכיחה ביותר מבין התרופות הכימותרפיות המשמשת לטיפול בתימומה ובסרטן התימוס היא ציספלאטין – Cisplatin (אביפלטין®[8] – ®Abiplatin) או תרופות המכילות חומר פעיל זהה בעלות שמות מסחריים אחרים.
- כשניתוח אינו אפשרי ניתן לטפל באמצעות טיפול בקרינה בלבד. טיפול זה עלול לא להביא לריפוי מוחלט אבל יאפשר שליטה על הגידול, יעצור וימנע את התפתחות הגידול למשך שנים רבות.
פרוגנוזה
הפרוגנוזה תלויה בשלב הגידול בעת האבחון. בשלבים מוקדמים הסיכויים להחלמה טובים יותר ובחלקם אף מלאים.
קישורים חיצוניים
הערות שוליים
- ↑ קשיי בליעה (דיספגיה) (Dysphagia), באתר גסטרומד
- ↑ תסמונת גוד (Good syndrome), באתר Orphanet (באנגלית)
- ↑ ביופסיה בהנחית CT, באתר המרכז הרפואי ע"ש חיים שיבא – תל השומר
- ↑ תימומה, באתר "אינפומד"
- ↑ סרטן בלוטת התימוס – תימומה Thymoma, באתר האגודה למלחמה בסרטן
- ↑ סטרנוטומיה (Sternotomy), באתר "אינפומד"
- ↑ כריתת בלוטת התימוס, באתר Da Vinci
- ↑ אביפלטין, באתר טבע תעשיות פרמצבטיות
תימומה40935913Q1429863