תחנת הכוח קחובקה

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
תחנת הכוח קחובקה
Каховська ГЕС імені П. С. Непорожнього, Каховська ГЭС
אין תמונה חופשית
אין תמונה חופשית
מיקום אוקראינהאוקראינה נובה קחובקה, מחוז חרסון, אוקראינה
סוג סכר כבידה
סוכר את נהר דנייפר

תחנת הכוח קחובקהאוקראינית: Каховська ГЕС імені П. С. Непорожнього, Каховська ГЭС; רשמית ״תחנת הכוח ההידרואלקטרית על שם פטרו נפורוז'ני) הייתה תחנת כוח הידרואלקטרית שנבנתה והופעלה בשנות ה-50 של המאה ה-20, והייתה לחלק האחרון והשישי במספר בשרשרת סכרים ההידרואלקטרים על הנהר דנייפר.

לסכר היו מספר שימושים: תחנת הכוח ייצרה חשמל באמצעות כוח הידרואלקטרי, הסכר איפשר שליטה בזרימת נהר הדנייפר ומניעת הצפות במורד הנהר, מאגר המים איפשר אספקת מים לאזורים צחיחים בדרום אוקראינה, ותא שיט איפשר ותנועת ספינות.

במהלך מלחמת אוקראינה–רוסיה נפגעו מספר מתקנים במתחם. ב-6 ביוני 2023 הפצצה גרמה להריסת סכר קחובקה, והסכר ההידרואלקטרי נהרס כליל. לטענת צבא אוקראינה, הופצצה התחנה על ידי רוסיה בהפצצה ארטילרית או בפיצוץ מבפנים של חדר המנועים. בצבא רוסיה האשימו את האוקראינים בהפצצה.

היסטוריה

בניית התחנה החלה בספטמבר 1950 בהתאם לצו של מועצת השרים של ברית המועצות מיום 20 בספטמבר לצורך השקיית אדמות האזורים הדרומיים של אוקראינה והאזורים הצפוניים של קרים. בניית תחנת הכוח ההידרואלקטרית הופקדה בידי צוות חברת דניפרוסטרוי, שבנתה גם את דנייפרוגס בשנים 1927–1932.

הציוד העיקרי סופק על ידי מפעל הטורבינות של חרקוב, זפורוז'יה ומפעלים מכניים. בבניית התחנה, נעשה שימוש בשיטות ייצור חדשות במהירות גבוהה, שהפחיתו משמעותית את זמן הבנייה. התקנת הטורבינה הראשונה החלה באוגוסט 1954 והסתיימה ב-18 באוקטובר 1955. יום זה נחשב ליום הולדתה של התחנה. ב־13 באוקטובר 1956 הופעלה היחידה ההידרואלקטרית השישית האחרונה, וב-19 באוקטובר 1959 הוכנסה התחנה לפעילות בהספק מותקן של 312 MW.

לפי צו של ממשלת אוקראינה מיום 26 ביוני 2000, נקראה תחנת הכוח ההידרואלקטרית קחובקה על שמו של המדען והמדינאי פטרו נפורוז'ני, שהיה גם ממהנדסי התחנה.

מלחמת אוקראינה–רוסיה

עמוד ראשי
ראו גם – מלחמת רוסיה-אוקראינה
ערך מורחב – פיצוץ סכר נובה קחובקה

מאז סוף פברואר 2022, התחנה נכבשה על ידי יחידות של הכוחות המזוינים הרוסים, שתקפו את מחוז חרסון מחצי האי קרים שסופח לרוסיה ב-2014. לפי פיקוד הכוחות המזוינים של אוקראינה, בליל 12 באוגוסט 2022, הגשר על פני הדנייפר בסכר תחנת הכוח ההידרואלקטרית קחובקה הושבת כתוצאה מפגיעת רקטות וארטילריה של הצבא האוקראיני ולא ניתן להשתמש בו ולהעביר עליו ציוד צבאי. הגשר ליד תחנת הכוח ההידרואלקטרית בנובה קחובקה היה אחד משלושה מעברים על פני הדנייפר במחוז חרסון, יחד עם גשר אנטונובסקי וגשר הרכבת באותו שם. כל שלושת הגשרים הללו הותקפו על ידי כוחות אוקראינים במטרה לחסום את אספקת קבוצת החיילים הרוסית בגדה הימנית של הדנייפר.

ב-19 באוקטובר 2022, מפקד הכוחות הרוסיים באוקראינה, סרגיי סורוביקין, טען שקייב מתכננת "להכות בסכר של תחנת הכוח ההידרואלקטרית קחובקה"; הצהרה דומה נאמרה על ידי ראש ממשל הכיבוש הרוסי באזור חרסון ולדימיר סלדו. על פי המכון האמריקאי לחקר המלחמה, כוחות רוסים יכולים להכין מבצע להתקפה במסגרת מבצע דגל כוזב על תחנת הכוח ההידרואלקטרית על מנת לחפות על נסיגת החיילים הרוסיים מהגדה הימנית של הדנייפר עקב מתקפת נגד של כוחות אוקראינים באזור חרסון. הרס הסכר של תחנת הכוח ההידרואלקטרית עלול לגרום לשיטפון ענק, אשר על פי מומחים אמריקאים עשוי להתבצע כדי לעכב את התקדמות הכוחות המזוינים של אוקראינה מעבר לנהר הדנייפר. ב-20 באוקטובר 2022 האשים נשיא אוקראינה וולודימיר זלנסקי את רוסיה בכריית תחנת הכוח קחובקה. לדברי מומחים, הרס תחנת הכוח ההידרואלקטרית קחובקה יאיים על תחנת הכוח הגרעינית זפורוז'יה, המשתמשת במים לקירור כורים גרעיניים ממאגר קחובקה.

בנובמבר 2022, במהלך הנסיגה הרוסית מהגדה הימנית של הדנייפר, פוצצו הרוסים שבעה גשרים על פני הדנייפר, כולל הגשר בתחנת הכוח ההידרואלקטרית קחובקה. גם הסכר של תחנת הכוח עצמה ניזוק. לפי הפיקוד המבצעי האוקראיני "דרום", בליל 6 ביוני 2023, תחנת הכוח נהרסה כליל בפיצוץ, על ידי כוחות רוסיים. הרוסים מצדם האשימו את האוקראינים בהשמדת התחנה. בעקבות הפיצוץ, עשרות כפרים באזור הוצפו, ואספקת המים לחצי האי קרים שובשה.[1]

קישורים חיצוניים

ויקישיתוף מדיה וקבצים בנושא תחנת הכוח קחובקה בוויקישיתוף

הערות שוליים

הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0

36504926תחנת הכוח קחובקה