תורבה

תּוֹרְבֶּה הוא מבנה של קבר או מאוזוליאום, מוסלמי, לרוב באזורים דוברי טורקית, ששימש לקבורת סולטנים, אצילים ואישים בולטים, בתקופה העות'מאנית. תורבה טיפוסי ממוקם בשטח של מסגד או קומפלקס דתי.
רבים ממבני התורבה הם קטנים יחסית, לרוב בעלי כיפה ובצורה משושה או מתומנת, המכילים חדר או תא אחד. חלונות קטנים, או חרכים סגורים בדרך כלל, אם כי לפעמים ניתן להציץ לחלקם הפנימי. המבנה עשוי אבן, לעיתים מחופה בחלקו, או כולו באריחי קרמיקה צבעוניים.
גופות הנפטרים מוטמנים בסרקופגים פשוטים ולעיתים עם כתובת פשוטה והם מכוסים בווילונות בד עשירים.

מהעת העתיקה יותר, נשארו מבני תורבה בני שתי קומות, או אף יותר, כמו המבנה קבר מאלכ (אנ') ששרד מימי השושלת האילח'אנית בכרמאנשאה, איראן.
אטימולוגיה
המקור הוא מילה בערבית تُرْبَة (תעתיק לעברית: תֹּרְבֶּה) שפירושה אדמה, עפר, קרקע.[1][2]
מבני תורבה מפורסמים
איסטנבול

איסטנבול הייתה ביתם של רוב הסולטנים העות'מאנים, וזירים גדולים ואישים בעלי שם וכן ולים ("קדושים") סופים ויש בה מספר רב של מבני תורבה. בקומפלקס מסגד סולימאנייה ניצבים כמה ממבני תורבה המפורסמים ביותר, כמו זו של סולימאן הראשון עצמו (1566-1494) ושל אשתו הורם סולטאן (מתה ב-1558), המחופים באריחי קרמיקה יפים במיוחד. קרוב למתחם ניצבת התורבה של האדריכל המפורסם מימר סינאן, (1588-1494) על אדמת גינתו.
קוניה
בקוניה, בשטח מסגד עלאדין (טו') מהמאה ה-12 נמצאים שני מבני תורבה בעלי גג חרוטי, שבהם מונחים שרידיהם של בני שושלת סולטנות רום. בקוניה נמצא גם מתחם הקבר עם תורבה של ג'לאל א-דין רומי, שהוא מקום עלייה לרגל.
בורסה


בבורסה, בירת העות'מאנים לפני כיבוש קונסטנטינופול בשנת 1453, נמצאים מבני תורבה של הסולטנים הקודמים, כולל עות'מאן הראשון ובנו, אורהן הראשון, וכן התורבה שבה שרידיו של מוראט השני וכמה נסיכים. בנוסף, נמצא הסרקופג המעוטר של מהמט הראשון במבנה התורבה הירוקה (טו'), מגדל גדול בן שלוש קומות בשטח המסגד הירוק (אנ') (שמחופה באריחים כחולים, על אף ששם הקבר מרמז על צבעם הירוק).
קישורים חיצוניים
הערות שוליים
- ↑ مترجم و قاموس عرب ديكت عربي عربي تربة, www.arabdict.com
- ↑ معنى و ترجمة كلمة تربة في القاموس, تعريف وشرح بالعربي, قاموس البراق (בערבית)
תורבה41321503Q838159