ששון יצחייק

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש

ששון יצחייק (במקור: סחאייק) (30 ביוני 1934 - 24 באפריל 1984) היה אל"ם בצה"ל. שירת ביחידת 8200, יחידת המודיעין האלקטרונית של צה"ל בה פיקד על המרכז לפיענוח צפנים בין השנים 1976–1983, חתן פרס ביטחון ישראל ופרס ראש אמ"ן בתחום "החשיבה היוצרת" ע"ש עוזי יאירי ז"ל.

במהלך שירותו ביחידה היה שותף במשך השנים לשבירת צפנים של הצבאות וארגוני הטרור שלחמו בישראל.

שנותיו הראשונות

יצחייק נולד וגדל בבגדאד לרוזה וג'ורגי', לאחר לידתן של חמש אחיות, רשל, ויולט (שושנה), שמחה ודוריס, האחות דיזי נפטרה בגיל שנתיים ממחלת האבעבועות. אחריו נולד אחיו הצעיר, יחזקאל. בפברואר 1951 לאחר שסיים תיכון בבגדאד, עלה יצחייק לארץ יחד עם שתי אחיותיו (שמחה ודוריס) במסגרת מבצע עזרא ונחמיה, ולאחר מכן משפחתו הצטרפה.

קריירה צבאית

יצחייק גויס בשנת 1952 לשירות חובה ביחידה ההאזנה של חיל-המודיעין (אז "יחידה 515", היום "8200"), ושירת בה ברציפות עד פרישתו לגמלאות באפריל 1983.

בתחילת דרכו ביחידה שירת ששון כמתרגם. הוא השתתף בחוליית האזנה מאולתרת שפעלה במבצע קדש. עד מהרה התגלה כי יש לו כישורים נדירים בשבירת צפנים. לאחר הכשרה והסמכה לקצונה, הועבר ששון לשרת במרכז לפיענוח צפנים של יחידה 8200.

היה אחד מבכירי מפענחי צפנים במרכז לפיענוח צפנים, בהיותו בעל יכולת אנליטית מרשימה, ידע מצוין בשפה הערבית ובקריפטוגרפיה. זכה להערכה רבה על הישגיו האישיים בשבירת צפנים מסובכים, ובשנת 1971 זכה בפרס ביטחון ישראל על "הישג מדעי מרשים".

היה חלוץ בגישור בין האמנות של שבירת הצפנים לבין הקריפטו-מתמטיקה התאורטית. הוא האמין כי השילוב בין שני התחומים יאפשר לשפר משמעותית את יכולות השבירה. היה בין הראשונים שהשתמשו במחשבים להבנת צפנים, ועמד בראש פיתוח שיטות חדשניות לשבירת צפנים.

שירת במרכז לפיענוח צפנים בתפקידים שונים, ובשנת 1976 מונה למפקדו. בתפקיד זה שירת במשך שש שנים, והיה אחראי על פיתוח המרכז והעלאתו לרמה של מרכז מוביל בתחום השבירה.

כחבר בצוות המוביל בתחום פיענוח צפנים בסוף שנות הששים ובתחילת שנות השבעים, כסגן מפקד מרכז פיענוח הצפנים משנת 1972 ועד 1976, ולבסוף – בשש שנות שירותו האחרונות – כמפקד המרכז, נתגלו ביצחייק תכונות רבות נוספות שהפכוהו לקצין מעולה, בכל אשר שלח ידו:

  • מסביר ומדריך, בעל כושר דידקטי מלידה. פיתח שיטות מקוריות ושונות זו מזו להדרכת השפה הערבית למפענחי צפנים, להקניית מקצוע פיענוח הצפנים ללא-מתמטיקאים מחד גיסא ולמתמטיקאים מאידך גיסא, ויישם בעצמו שיטות אלה בהצלחה מרובה.
  • אדמיניסטרטור יעיל, יוזם ומאלתר מקורי ובעל תושייה, שהצליח להפעיל גורמים רבים ו"כבדים", צבאיים ואזרחיים, להשגת הישגים לקידום שבירת הצפנים:
  • ארגון מיונם של מאות מתגייסים לצבא, וארגון קורס ייחודי (אח"מ) להכשרת המעולים שבהם תוך חודשים ספורים, לידע ומיומנות מתקדמים במקצוע פיענוח הצפנים ובשפה הערבית.
  • הכנסה מסיבית של מחשבי הענק ורתימתם לשירות פיענוח הצפנים, תוך הקמה מאפס של מרכז המחשבים הגדול במזרח התיכון.
  • שילובן והטמעתן של הפיזיקה של הדיבור והנדסת האלקטרוניקה, להקמתן של מערכות שדה לשבירת תקשורת מוצפנת בזמן אמיתי, ולתפעולן של מערכות אלה, במענה מהיר לצורך המבצעי המתעורר.

דברי הספר של מפקד היחידה, תא"ל ירדור

דברי הספר של מפקד היחידה, תא"ל ירדור, על קברו של אל"מ (מיל') ששון יצחייק ז"ל

כמו רק אתמול היה הדבר: ששי, חברי לנשק ויד ימיני מזה שנים, בא להודיעני, כי כלה ונחרצה מעימו - לפרוש מן השירות. לא הועילו כל מאמצי לשכנעו, שיישאר ושימשיך לתרום מכשרונו הרב וממרצו הבלתי נדלה, כפי שעשה ברציפות שלושים שנה.

וכך כתבתי לששי ביום הפרידה, במכתב שנראה לי היום כהספד:

ששי ידידי,

לאחר השנים הרבות שהקדשת ל-צה"ל, כולן בשירות הגוף שהוא מן החשובים ביותר בקהילת המודיעין, ושבו עברת את כל הדרך עד לפסגה - הרשה לי להודות לך בשם כולם.

הכשרון והחריצות, המסירות והיעילות, התבונה והלויאליות, שציינוך בכל דרכך, עמדו לך להשאיר אחריך מרכז חזק, מפואר ועטור הצלחות, שתרומתן לבטחון ישראל לא תסולא בפז. צר לי אישית שהחלטת לעוזבנו, כי תחסר לנו מכל הבחינות .

עד כאן מכתב הפרידה. והנה, לא חלפו שנתיים, ושבנו להפרד מ - ששי - והפעם לנצח.

אבלות ודואבות עומדות עתה על קברו של ששי שתי משפחות: משפחתו הקרובה, רעייתו וילדיו אשר אהב מזה; ויחידתו הגדולה, בה שיקע את חלבו ואת דמו עד תום, עשרות בשנים, מזה. והיו באבלן למשפחה אחת.

בשם ילדיך ורעיתך - כי כבד יגונם מנשוא,

בשם רעיך וקרוביך - כי אין להם מנחם,

ובשם יחידתך - שידך רב לך בתפארתה

- היה שלום אב, חבר, חייל ומפקד.

לאלוף משנה ששון כי איננו - מצדיע ומרכין דגלו עטוף יגון –

"המגדלור "

כ"ג בניסן תשמ"ד 25 באפריל 1984

קישורים חיצוניים

הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0

38145494ששון יצחייק