פקועה דו-נבגית

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
(הופנה מהדף שמפיניון)
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
קריאת טבלת מיוןפקועה דו-נבגית
מיון מדעי
ממלכה: פטריות
מערכה: פטריות בסיסה
מחלקה: פטריות הינומיות
תת־מחלקה: Homobasidiomycetidae
סדרה: פקועאים
משפחה: פקועיים
סוג: פקועה
מין: פקועה דו-נבגית
שם מדעי
Agaricus bisporus
‏Jakob Emanuel Lange, Emil J. Imbach

פקועה דו-נבגית (שם מדעי: Agaricus bisporus) מוכרת כשמפיניון, פורטובלו או פורטובלה היא מין של פטריית בסיסה אכילה. הפטרייה גדלה באופן טבעי באירופה וצפון אמריקה, מגודלת באופן מסחרי במעל 70 מדינות, והיא אחת הפטריות הנצרכות ביותר בעולם.

הפטריות מהוות מקור מצוין למינרלים וויטמינים רבים (ראו טבלה) זאת בעודן דלות קלוריות ומלאות מים. ב-100 גרם פטריות שמפניון טריות לבנות ניתן למצוא ויטמינים מקבוצת B - ריבופלאבין, ניאצין וחומצה פנטוטנית (בסך של כ-19% מהצריכה היומית המומלצת).

כשהיא גדלה בר, כובע הפטרייה חום-אפור חיוור, ובעל קשקשים רחבים ושטוחים, הכהים מן הרקע ואשר פונים לכיוון חוץ הכובע. הזן התרבותי לבן. תחילה הכובע כדורי והופך שטוח יותר עם הבשלת הפטרייה. קוטר הכובע הסופי כ-5-10 ס"מ. אורך הרגל עד 6 ס"מ ועליה טבעת. החלק הפנימי של הפטרייה לבן ומרקמו בשרי ביחס לפטריות אחרות.

הפטרייה גדלה בשדות ובכרי דשא אחרי גשמים החל מהאביב ועד הסתיו.

במשקים מודרניים גידול הפטריה נחשב לחקלאות היי-טק מכיוון שהוא אינו דורש קרקע ומים אלא ציוד מתאים וידע. לצורך גידול הפטריות מקימים מבנים מיוחדים בהם הפטריות מגודלות במשטחי קומפוסט בכמה קומות. למבנים יחידות בקרה השומרות על התנאים האופטימליים לגידול- לחות, אוורור וטמפרטורה.

למרות מספרם המועט של המגדלים בישראל (בין 15 ל-20) כושר הייצור גדול משמעותית הודות לשיטות הגידול המתקדמות הנהוגות כיום במשק.


פקועה דו-נבגית
ערך תזונתי ל-100 גרם
מים 92.45 ג'
קלוריות 22 קק"ל
חלבונים 3.09 ג'
פחמימות 3.26 ג'
שומן 0.34 ג'
ויטמינים
 ‑ ויטמין B1 0.081 מ"ג
 ‑ ויטמין B2 0.402 מ"ג
 ‑ ויטמין B3 3.607 מ"ג
 ‑ ויטמין B6 0.104 מ"ג
 ‑ ויטמין B9 17 מק"ג
 ‑ ויטמין C 2.1 מ"ג
ברזל 0.5 מ"ג
סידן 26 מ"ג
מגנזיום 9 מ"ג
זרחן 86 מ"ג
אשלגן 318 מ"ג
נתרן 3 מ"ג
מקור: משרד החקלאות האמריקני
הזן התרבותי של פקועה דו-נבגית

קישורים חיצוניים

ויקישיתוף מדיה וקבצים בנושא פקועה דו-נבגית בוויקישיתוף
ערך זה הוא קצרמר בנושא מזון ובנושא ביולוגיה. אתם מוזמנים לתרום למכלול ולהרחיב אותו.
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0

31006118פקועה דו-נבגית