שמואל שקולניקוב
שמואל שְקולניקוב (Samuel Scolnicov; 11 במרץ 1941 – 13 באוגוסט 2014) היה פרופסור לפילוסופיה יוונית ולפילוסופיה של החינוך באוניברסיטה העברית בירושלים.
ביוגרפיה
שקולניקוב נולד ב-1941 בריאו דה זאנרו ברזיל הבן הבכור של שבע קופרשטיין והמשפטן עו"ד ישראל שקולניקוב. ב-1958 עלה לישראל. שקולניקוב הוא אח שכול אחותו נפטרה בשירותה הצבאי, יש לו עוד אח יאיר.[1] החל בלימודי כימיה באוניברסיטה העברית, ולאחר שנה עבר לפילוסופיה. ב-1964 השלים את לימודיו לתואר ראשון יחד עם תעודת הוראה. היה מתלמידיו האחרונים של שמואל הוגו ברגמן. ב-1967 השלים תואר שני בהצטיינות יתרה בפילוסופיה, נושא התזה "On the epistemological significance of Plato’s theory of ideal numbers" בהנחיית שלמה פינס. בשנים 1969-1971 למד לימודים קלאסיים בקינגס קולג' באוניברסיטת קיימברידג' באנגליה. נושא הדיסרטציה ‘Plato’s method of hypothesis in Plato’s middle dialogues’ בהנחיית ברנארד ויליאמס.
בשנים 1974–2010 היה חבר סגל בחוג לפילוסופיה ובחוג לפילוסופיה של החינוך בבית הספר לחינוך של האוניברסיטה העברית. ב-1989 היה חבר מייסד של אגודת אפלטון הבינלאומית ובשנים 1998–2001 כיהן כנשיא האגודה. בשנים 1973–1991 היה חבר ויו"ר ועדת התכנון ללימודי פילוסופיה בתיכון. היה מרצה אורח באוניברסיטת הרווארד, אוניברסיטת קיימברידג', אוניברסיטת טורונטו, אוניברסיטת קליפורניה באירוויין, אוניברסיטת סאו פאולו.
תחומי המחקר בהם עסק רחבים וכוללים פילוסופיה יוונית, פילוסופיה יהודית בימי הביניים והיחס שלה לפילוסופיה יוונית, פילוסופיה של החינוך, הומניזם בחינוך, הכשרת מורים והוראת פילוסופיה בתיכון. חלק נרחב ממחקריו מוקדש לאפלטון. המתודה הפילוסופית בה הוא משתמש היא "למצוא את ההנחות שעליהן מושתת השכנוע העמוק של אפלטון בדבר הנורמטיביות של התבונה ובדבר הפילוסופיה כדרך חיים". שקולניקוב הדגיש את "החשיבות המכרעת של המתודה הדיאלוגית ושל האירוניה בצורותיה השונות...לצד דרישתו הבלתי מתפשרת של אפלטון לבסיס אונטולוגי איתן." הנושאים בהם עסק במחקריו על אפלטון הם: "מעמד הלוגוס ותפקיד האירוניה, המתודה ההיפותטית, שאלות בתורת ההכרה ובמטפיזיקה של אפלטון, מושג האהבה ויחסו למתודה ההיפותטית, תורתו המאוחרת ותורת הטבע של אפלטון, תורת הלשון, תפיסתו את החינוך, תורתו המדינית והשקפתו על הטרגדיה."
שקולניקוב כתב ערכים רבים באנציקלופדיה העברית בנושאים של פילוסופיה קדם-סוקרטית והפילוסופיה היוונית, ופיתח יחד עם אלעזר וינריב את הקורס באוניברסיטה הפתוחה על פילוסופיה יוונית.
שקולניקוב היה המתורגמן לפורטוגזית בחידון התנ"ך הבינלאומי לכל העולם והדתות שנערך בירושלים.
שקולניקוב היה נשוי לחנה שקולניקוב, פרופסור אמריטה בחוג לאמנות התיאטרון באוניברסיטת תל אביב.
שקולניקוב נפטר ב-13 באוגוסט 2014, בגיל 73. הוא נקבר בבית הקברות הר המנוחות בירושלים.[2]
ספריו בעברית
- ישראל שפלר, תנאי הידיעה, מתרגם: דוד הד, עורך: שמואל שקולניקוב, הוצאת מאגנס, 1980.
- תולדות הפילוסופיה היוונית: הפילוסופים הקדם-סוקראטיים, הוצאת יחדיו, 1981.
- קובצי מקורות להוראת פילוסופיה בתיכון, בהוצאת האוניברסיטה העברית בירושלים ומשרד החינוך, 1977-1996. (בשיתוף עם אחרים)
- הרקליטוס ופרמנידס, תרגום והקדמה, מוסד ביאליק, 1988.
- פילוסופיה יוונית, האוניברסיטה הפתוחה; כרך א': קדם סוקראטים (1997); כרך ב': סוקרטס ואפלטון (1997); כרך ג': אריסטו (1998); כרך ד': קובץ מאמרים (2001). יחד עם אלעזר וינריב
- אידאה ומתודה: ל"ג עיונים באפלטון, הוצאת מאגנס, 2008.
קישורים חיצוניים
- שמואל שקולניקוב באתר האוניברסיטה העברית
- רשימת הפרסומים של שמואל שקולניקוב, בקטלוג הספרייה הלאומית
- שמואל שקולניקוב ואלעזר וינריב, פוליטאה (תורת המדינה), המאמר לקוח מתוך כרך ב' יחידה 7: אפלטון - אידאת הטוב והמדינה הצודקת, הוצאת האוניברסיטה הפתוחה
- שמואל שקולניקוב, אמת ואמונה - חינוך פלורליסטי לערכים, מתוך צמתים, תשס"א, עמ' 702-715. בתור אתר מכללת הרצוג
- דברי הספד לזכרו של פרופ' שקולניקוב באתר החוג לפילוסופיה באוניברסיטה העברית
- רן ברץ, פרידה מפרופסור שמואל שקולניקוב, באתר "מידה", 20 באוגוסט 2014
- עופר אדרת, אחרי מות | לחשוב, ולהבין ששום דבר אינו מובן מאליו, באתר הארץ, 9 בנובמבר 2014
הערות שוליים
- ^ Gabriele Cornelli (Ed.), Plato’s Styles and Characters: Between Literature and Philosophy, De Gruyter (Beiträge Zur Altertumskunde), 2015.
- ^ מודעת אבל באתר "אבלים".
שגיאות פרמטריות בתבנית:מיון ויקיפדיה
שימוש בפרמטרים מיושנים [ דרגה ] שמואל שקולניקוב23112071