שחף שחור

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
קריאת טבלת מיוןשחף שחור
שחף שחור
מיון מדעי
ממלכה: בעלי חיים
מערכה: מיתרניים
מחלקה: עופות
סדרה: חופמאים
משפחה: שחפיים
מין: שחף שחור
שם מדעי
Larus fuscus
תחום תפוצה
שחף שחור בפלורידה
שחף מקנן בפינלנד

שחף שחור (שם מדעי: Larus fuscus; מוכר גם כשחף בלטי) הוא מין עוף ימי ממשפחת השחפיים הנבדל משאר השחפים בהיותו בעל גב וכנפיים בגוון שחור או אפור כהה מאוד.

תיאור המין

השחף השחור הוא שחף דק גיזרה, שנודד למרחקים ארוכים. בוגרי השחף השחור הם בעלי גב וכנפיים בגוון שחור או אפור כהה מאד, ללא ניגודיות בין קצה הכנף שלהם (צבע-שחור) לבין שאר הכנף והגב. צעירי השחף השחור הם בממוצע כהים יותר משאר השחפים בישראל, במיוחד בגב ובתת הכנף. בכל הגילאים השחפים במבנם ארוכי גוף - כנפיים ארוכות הבולטות הרחק מעבר לקצה הזנב. השחף הבלטי, שנקרא גם שחף שחור, מהווה למעשה רצף של קבוצות המתערבבות ביניהן באזורי המפגש.

מידותיו של השחף השחור

אורך גוף: 48 - 56 ס"מ. מוטת כנף: 117 - 134 ס"מ.

תפוצה

תפוצתם של השחפים השחורים הוא בצפון נורווגיה, פינלנד, שוודיה, במערב רוסייה, דנמרק, מזרח אפריקה, בריטניה, מערב אירופה ובישראל.

השחף השחור דוגר על הביצים בעיקר בפינלנד אך גם מעט בנורווגיה, בשוודיה, במערב רוסיה, בדנמרק ובבריטניה.

בנדידתם, חלקם נודדים דרומה למזרח אפריקה, וחלקם נשארים להעביר את חורפם בישראל, לחופי הים התיכון. נדידת הסתיו מתחילה בספטמבר, ונדידת האביב מגיעה לשיאה באמצע מרץ.

אוכלוסיית השחפים הדוגרת בבריטניה, graelsii, היא בעלת הגוון הבהיר ביותר לחלקים העליונים. הקבוצה הדוגרת במערב אירופה, intermedius, היא בעלת גוון כהה למדי, כמעט שחור, לחלקים העליונים. חלק ניכר מהאוכלוסייה שדוגרת בפינלנד מטובעת בטבעות צבעוניות בשטחי הקינון, ומדי שנה נצפים בישראל בחודשים פברואר- מאי מאות פרטים בעלי טבעות צבעוניות בעיקר מפינלנד.

בישראל

הפעם הראשונה ששחף זה ניצפה בישראל, ארעה כאשר מבעד לטלסקופים גילו צפרים ישראלים שחף שחור עם טבעת צבע על רגל אחת ומעין משדר על רגלו השנייה. קבוצת הצפרים תיעדו את השחף וקראו את פרטי הטבעת - JE0H הנחשבים לתעודת הזהות של הציפור. לאחר שהתמונות נשלחו למומחה השחפים אמיר בן דב התברר כי השחף שתוצפת הוא שחף שחור (מערבי) מתת המין graellsii, ושזו הפעם הראשונה בה נצפה תת-המין הזה בישראל.[1] האתר שבו השחפים השחורים מעדיפים לעצור בישראל, הוא מצפון לאשדוד, סביב תחנת המעבר של אשדוד, אגני ההחדרה, יבנה, וחוף הים מצפון לנמל אשדוד. אך במעופם, השחפים השחורים נצפים לכל אורך חוף הים התיכון ובבריכות דגים בכל הארץ, מראה שהוא מיוחד לעין. במהלך האביב להקות גדולות נצפות באילת לפני חציית המדבר במעופם צפונה בגובה רב.[2]

לקריאה נוספת

קישורים חיצוניים

ויקישיתוף מדיה וקבצים בנושא שחף שחור בוויקישיתוף

הערות שוליים

הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0


שגיאות פרמטריות בתבנית:מיון ויקיפדיה

שימוש בפרמטרים מיושנים [ דרגה ]
שחף שחור23502094