שומרי הדרך
שומרי הדרך הוא מיזם התנדבותי של הרשות הלאומית לבטיחות בדרכים בשיתוף אגף התנועה של משטרת ישראל ועמותת נתיב בטוח[1]. המיזם מאפשר לכל נהג להתנדב ולתעד עבירות תנועה בכבישים, כאשר תיעוד העבירות החמורות ומסכנות החיים יועבר לטיפול אגף התנועה במשטרת ישראל.
רקע על המיזם
את המיזם הגו זמר בלונדהיים ויאיר נתיב, שאביו נהרג בתאונת דרכים בעת שמשאית שעברה באור אדום עם שרידי סם בדמו של הנהג. בלונדהיים ונתיב הקימו בשנת 2012 את עמותת "נתיב בטוח - אכיפה אזרחית בדרכים" במטרה לשתף אזרחים באכיפת עבירות תנועה חמורות בכבישי הארץ. במטרות העמותה נכתב: "הקמת גוף אשר יעודד אכיפה אזרחית על ידי נהגים מן השורה, אשר יתעדו עבירות תנועה הנקרות בדרכם ואלו יועברו לטיפול משטרת ישראל. הפחתת כמות עבירות התנועה על ידי הרתעת נהגים מביצוע עבירות תנועה, וכתוצאה מכך הפחתת כמות תאונות הדרכים בכבישי הארץ"[2].העמותה פיתחה במהלך השנים אפליקציה המאפשרת לתעד עבירות תנועה בזמן הנהיגה באופן אמין ובטוח ולאחר פיילוט מוצלח עם אגף התנועה במשטרת ישראל פנתה לרשות הלאומית לבטיחות בדרכים לבחון אפשרות לשיתוף פעולה. בדצמבר 2015 התקשרה עמותת "נתיב בטוח" עם הרשות הלאומית אשר החליטה לאמץ ולהשיק את היוזמה כמיזם ארצי, בניהול משותף עם העמותה.
הפעלת המיזם
המיזם הושק והחל לפעול ביולי 2016. מתנדבים שהצטרפו למיזם משתמשים באפליקציה ייחודית שפותחה על ידי העמותה, הם מפעילים את היישום לפני תחילת הנסיעה ומצלמים באופן רציף את הכביש ואת כלי הרכב הנראים מהשמשה הקדמית. כאשר המתנדב מבחין בעבירת תנועה הוא מפעיל את תיעוד האירוע באמצעות לחיצת אצבע או הנחייה קולית. לאחר מכן, הדיווח מועבר באופן אוטומטי למרכז הסינון והבקרה שהוקם ברשות הלאומית, שם מנתחים את הצילומים ומעבירים את העבירות הרלוונטיות לטיפול משטרת ישראל.
נכון לתחילת הפעלתו זהו המיזם האזרחי היחיד הפועל בשיתוף משטרת ישראל.
קישורים חיצוניים
- באתר הרשות הלאומית לבטיחות בדרכים, שומרי הדרך שינוי חברתי בדרכים, 28 ביולי 2016
- שומרי הדרך, ב-YouTube
- עמותת נתיב בטוח
- רפאל אלמוג, "את שומרי הדרך כבר הכרתם?", באתר LawTip, 9 ביולי 2018
הערות שוליים
23417368שומרי הדרך