שגרירות ארצות הברית בממלכה המאוחדת
מראה מעבר לנהר התמזה של מבנה השגרירות החדש ברובע וונדסוורת', לקראת השלמת בנייתו |
שגרירות ארצות הברית בממלכה המאוחדת שוכנת בעיר הבירה לונדון. היא הנציגות הדיפלומטית הגדולה ביותר של ארצות הברית במערב אירופה ואחת מן הנציגויות הגדולות בעולם. צוותה מונה (נכון לשנת 2018) כ-800 איש.[1]
משנת 2017 שוכנת השגרירות ברובע וונדסוורת' שבגדה הדרומית של נהר התמזה. שגריר ארצות הברית בממלכה המאוחדת החל מאותה שנה הוא וודי ג'ונסון (Woody Johnson).
היסטוריה
ארצות הברית ובריטניה קשרו קשרים דיפלומטיים ביניהן החל בשנת 1785, לאחר מלחמת העצמאות של ארצות הברית. ראש הנציגות הראשון של ארצות הברית בבריטניה היה ג'ון אדמס, לימים נשיא ארצות הברית. ארבעה ראשי נציגות נוספים בבריטניה (מונרו, אדמס, ואן ביורן וביוקנן) היו לימים לנשיאי ארצות הברית. בשנת 1976 מונתה אן ארמסטרונג (Anne Armstrong) לשגרירה הראשונה והיחידה עד כה.
בשנת 1893 הפכה הצירות האמריקאית בלונדון לשגרירות.
קודם למיקומה הנוכחי שהתה הנציגות הדיפלומטית האמריקאית בלונדון במשך השנים בשבעה אתרים שונים, כולם בסיטי של וסטמינסטר:
- רחוב Great Cumberland Place
- רחוב פיקדילי
- רחוב Portland Place
- רחוב ויקטוריה (1883-1912)
- גני גרוונר (1912-1938)
- כיכר גרוונר מס' 1 (1938-1960)
- כיכר גרוונר מס' 24 (1960-2017)
כיכר גרוונר היוותה את משכן השגרירות האמריקאית במשך 79 שנים, לרבות בימי מלחמת העולם השנייה והמלחמה הקרה. המבנה בכיכר גרוונר 1 שיכן את השגרירות במהלך המלחמה. בכיכר שכנו גם מטהו של גנרל אייזנהאואר וכן המטה האירופי של צי ארצות הברית. בעקבות זאת זכתה הכיכר לכינויים "אמריקה הקטנה" ו"אייזנהאואר פלאץ".
בשנת 1960 עברה השגרירות למבנה שהוקם עבורה על פני הצלע המערבית של כיכר גרוונר, בתכנונו של האדריכל אירו סארינן. המבנה הוא בעל עיצוב מודרני הבולט בזרותו ביחס למבנים בסגנון הג'ורג'יאני והנאו-ג'ורג'יאני שסביבו. הוא כולל תשע קומות, מהן שלוש מתחת לפני הקרקע, ובחזיתו מתנוסס פסל אלומיניום של עיטם לבן-ראש - סמל לאומי של ארצות הברית - בעל מוטת כנפיים של 11 מטר. ממשלת קנדה רכשה את המבנה בכיכר גרוונר מס' 1, שקיבל את השם "בית מקדונלד". הוא היה לחלק משגרירותה בלונדון עד לשנת 2014.
בזכות הנוכחות של ארצות הברית בכיכר הוצבו בה עם השנים מספר פסלים ואנדרטאות בזיקה אליה, לרבות פסלו של גנרל אייזנהאואר ופסליהם של הנשיאים רוזוולט ורייגן.
לאחר מעבר השגרירות למשכנה הנוכחי נמכר בניין השגרירות בכיכר גרוונר לחברה קטרית ואמור להיות מוסב לבית מלון. בשנת 2009 הוענק למבנה זה מעמד של בניין רשום מדרגה II. משמעות הדבר היא שהבעלים החדשים של הבניין לא יהיו רשאים להסיר את הפסל מחזיתו.
מתחם השגרירות החדש
מאז שנות השמונים וביתר שאת לאחר פיגועי 11 בספטמבר הוגברה מאד האבטחה על השגרירות בכיכר גרוונר והוצבו בה מחסומים שהגבילו את התנועה בה. מציאות זו הביאה בסופו של דבר את הממשל האמריקאי לשקול את העברת השגרירות למיקום אחר. לאחר בחינת אפשרויות שונות נרכש באוקטובר 2008 מגרש באזור תעשייה לשעבר ברובע וונדסוורת' שבגדה הדרומית של התמזה לשם הקמת משכנה החדש של השגרירות. זהו המשכן הראשון של השגרירות שאיננו ממוקם בסיטי של וסטמינסטר, אם כי הוא איננו מרוחק מבנייני ממשלת בריטניה בוייטהול.
בשנת 2010 נבחר לאחר תחרות מתכנן למתחם - פירמת האדריכלים האמריקאית קירנטימברלייק (KieranTimberlake). האדריכלים תכננו מבנה קובייתי מצופה זכוכית בעל 12 קומות, המוקף בגן ובברכה. בניית המתחם החלה בנובמבר 2013 והמבנה נפתח לציבור כעבור ארבע שנים. עלות הפרויקט הגיעה לכמיליארד דולר ומומנה ממכירת נכסים אמריקאים בלונדון. טקס חנוכת המתחם נערך ב-16 בינואר 2018.[2]
בנוסף לשגרירות מחזיקה ארצות הברית בבריטניה גם קונסוליות בערים אדינבורו ובלפסט.
קישורים חיצוניים
- אתר האינטרנט הרשמי של שגרירות ארצות הברית בממלכה המאוחדת
- מתחם השגרירות החדש, מאתר פירמת האדריכלים KieranTimberlake, באתר web.archive
- כתבה על פתיחת מתחם השגרירות החדש, באתר CNN
- תמונות הקמת מתחם השגרירות החדש, באתר Flickr
- כתבה על מבנה השגרירות בכיכר גרוונר, באתר Economist
הערות שוליים
- ^ מקור: Billion dollar US embassy opens in London.
- ^ נשיא ארצות הברית דונלד טראמפ ביקר את העלות של הקמת השגרירות החדשה ואת התמורה הנמוכה לדעתו שנתקבלה עבור מבנה השגרירות הקודם. הוא טען כי ממשלו של קודמו ברק אובמה עשה "עסקה גרועה", אם כי ההחלטה על העתקת השגרירות התקבלה לפני בחירתו של אובמה לנשיא.
שגיאות פרמטריות בתבנית:מיון ויקיפדיה
שימוש בפרמטרים מיושנים [ דרגה ] שגרירות ארצות הברית בממלכה המאוחדת25686440