שברי גולגולת על שם לה פורט
שברי לה פורט הם סוג של שברים בפנים בהם מעורבת הלסת העליונה (maxilla bone) והמבנים הסמוכים לה, לרוב בצורה אופקית, דו צדדית, פירמידאלית או רוחבית. שברי לה פורט הם קלאסיים בטראומת פנים. השברים נקראים על שם המנתח הצרפתי Rene Le Fort (1869-1951). מבחינה היסטורית, ד"ר לה פורט גילה סוגים אלה של דפוסי שבר על ידי בחינת דפוסים חוזרים של פציעות מחיצה של גופות.[1][2]
אבחון
האבחנה נעשית על סמך ממצאי בדיקה גופניים עם אישור על ידי טומוגרפיה ממוחשבת (CT) רוחבית. החולה נלקח לדימות של הראש והצוואר ולאחר אבחנת סימני שבר ברורים, נלקח המטופל לבדיקת CT על מנת לקבל מידע אנטומי ספציפי יותר. על מנת להכריע כי השבר הוא שבר לה פורט, זיזי הכנפה (pterygoid plates) חייבים להיות מעורבים. ניתן למצוא אותם אחורית לסינוס המקסילרי בCT רוחבי ומתחת לשפה האורביטלית בחתך חזיתי. כמו כן, החך בדרך כלל נייד בבדיקה גופנית.[3]
סיווג
ישנם שלושה סוגים של שברי לה פורט:
ישנן 3 תמונות בגלריה. ניתן להקיש על תמונה להגדלתה
|
- שבר לה פורט ראשון (אופקי)- יכול לנבוע מכוח של פגיעה המכוונת לאזור התחתון של הלסת העליונה בכיוון מטה. שבר זה ידוע גם כשבר Guérin או "החך הצף", ולרוב מעורב בו גם פתח האף התחתון. השבר משתרע ממחיצת האף עד למפגש בין הלסת העליונה לזיזי הכנפה.
- שבר לה פורט שני (פירמידלי)- יכול לנבוע מפגיעה בחלק התחתון עד האמצעי של הלסת העליונה ולרוב מעורב בו גם החלק התחתון של ארובת העין. שבר זה הוא בצורת פירמידה ומשתרע בין גשר האף בתפר בין עצם המצח לעצמות האף עד לחיבור בין הלסת העליונה לעצם המצח. השבר עובר דרך עצם הדמעות, רצפת ארובת העין, והקיר הקדמי של הסינוס המקסילרי. לאחר מכן, הוא עובר מתחת לעצם הלחי (zygomatic bone), מעבר לסדק בין הלסת העליונה לזיזי הכנפה ודרך זיזי הכנפה (pterygoid plates).
- שבר לה פורט שלישי (רוחבי)- ידוע גם בשם Craniofacial dissociation וכולל את הקשת הזיגומטית. שבר זה יכול להשפיע על גשר האף או על החלק העליון של הלסת העליונה. שברים מסוג זה מתחילים בחיבור בין עצמות האף לעצם המצח והחיבור בין עצם המצח ללסת העליונה ומשתרעים לאחור דרך הקיר הפנימי של ארובת העין, עוברים דרך עצם הדמעות ועצם הכברה (ethmoid bone). החלק העבה של עצם היתד (sphenoid bone) מונע לרוב את התפשטות השבר לאחור אל תוך התעלה האופטית. במקום זאת, השבר ממשיך לכיוון רצפת ארובת העין דרך הקיר הצדדי של ארובת העין, המפגש בין עצם הלחי לעצם המצח והקשת הזיגומטית. סוג זה של שבר עלול לגרום לדליפת נוזל המוח והשדרה (CSF).
סימנים ותסמינים
- שבר לה פורט ראשון - נפיחות קלה של השפה העליונה, שינוי בצבע העור של השפה העליונה מתחת לקשת הזיגומטית, ליקוי סגר, ניידות של השיניים. השיניים עלולות להיות לא ניידות ורק על ידי אחיזת השיניים העליונות והפעלת לחץ מתון ניתן להרגיש את תזוזת השיניים המאפיינת את סוג שבר זה. הקשה על השיניים העליונות תפיק קול סיר סדוק.
- שבר לה פורט שני ושלישי (נפוץ) - בצקת גולמית של הרקמות הרכות בשליש האמצעי של הפנים, שינוי בצבע העור של ארובת העין בשני צדי הפנים, דימום דו צדדי בארובת העין, דימום מהאף, דליפת נוזל המוח והשדרה, עיוות בצורת הפנים, כפל ראייה, תזוזת גלגל העין וקול סיר סדוק.
- שבר לה פורט שני - עיוות בשולי הinfraorbital notch, מרכז פנים נייד, הירדמות או נימול בלחיים.
- שבר לה פורט שלישי - רכות והפרדה בתפר שבין עצם המצח לעצם הלחי, התארכות של הפנים, תזוזת גלגל העין, עיניים עצומות, הטיה של מישור הסגר עם סגירה בצד אחד.
ראו גם
קישורים חיצוניים
הערות שוליים
הבהרה: המידע במכלול נועד להעשרה בלבד ואינו מהווה יעוץ רפואי.
שגיאות פרמטריות בתבנית:מיון ויקיפדיה
שימוש בפרמטרים מיושנים [ דרגה ] שברי גולגולת על שם לה פורט22444397