רכבות כלבים

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש


רַכָּבוּת כְּלָבִים היא אחד הסוגים של פעילות ספורטיבית עם כלבים. רַכָּבוּת כלבים היא ספורט שבו הכלב רץ כשהוא רתום ברתמה ומושך אחריו כלי רכב עליו יושב או עומד הרכב.

רַכָּבוּת כלבים אינה דורשת ציוד יקר, אינה דורשת יותר מכלב אחד ומתאימה לפיכך לבעלים של כלב בודד, מתאימה כמעט לכל כלב. אפשר לעסוק בה בעיר בכפר ובכל מקום, ובקיצור - מדובר בפעילות ספורטיבית אידיאלית למרבית הכלבים ובעליהם.

היסטוריה

עגלות טעונות משא ורתומות לכלבים היו בשימוש כבר ברחבי האימפריה הרומית. רַכָּבוּת כלבים גם היא אינה חדשה - ראשיתה בימי הביניים בהם נהגו במשפחות אצולה ללמד את הילדים הצעירים לנהוג בעגלת סוסים באמצעות עגלות רתומות לכלבים. עגלות אלו היו למעשה הקטנה של עגלות סוסי פוני, ולא תוכננו לעבודה נכונה עם כלבים. במאות השמונה עשרה והתשע עשרה השתמשו ברחבי אירופה בכלבים במקום בסוסים מטעמי תקציב ועלות אחזקה, לשינוע סחורות בכפרים ובערים, להובלת ריהוט וכלי בית ולמעשה לכל דבר שהיה מספיק קטן להתאים לממדיהם של כלבים. בהולנד ובלגיה התפרסמו במיוחד עגלות חלוקת החלב שהיו רתומות לכלבים. במלחמת העולם הראשונה עוד נעשה שימוש נרחב בעגלות כלבים להובלת תחמושת וציוד לחיילים בחזית.

החל משנות התשעים של המאה העשרים, מתוך רצון לעבוד עם כלבים בעבודת מזחלות גם במקומות בהם אין שלג ולהמשיך באימוני הכושר גם בחודשי הקיץ, חידש הספורט את פניו והפך פופולרי בארצות הברית ובאירופה. נוספו כלי רכב נוספים במיטב הטכנולוגיה המודרנית, בין היתר כלי רכב שתוכננו ונבנו במיוחד עבור כלבים, תוך התחשבות במבנה האנטומי שלהם וביכולותיהם הגופניות. ראשית היו אלה כלי רכב המתאימים לקבוצה של כלבים – עגלות שהיו תחליף "קיצי" למזחלות השלג, ולאחר מכן כלי רכב שהותאמו לתנאים עירוניים, למספר קטן של כלבים ואף לכלבים בודדים.

היתרונות ברכבות הכלבים

אי אפשר להגזים בתרומתה של פעילות ספורטיבית לכלב, כלומר פעילות גופנית שיש בה מאמץ מבוקר, שנעשית לאורך זמן ומתאימה ליכולותיו האמתיות. כושר גופני, בריאות, אריכות ימים, איכות חיים, הנאה – את כל אלה יפיק כל כלב מפעילות גופנית קבועה.

חשוב להדגיש: הכלב מפיק מספורט זה לא רק תועלת גופנית אלא גם תועלת מנטלית רבה. כאשר נותנים לכלב אפשרות לרוץ "לפני המחנה", כלומר ראשון, ולמשוך אחריו את בעליו, הוא מקבל משמעות נוספת לקיומו, לא פחות מכך. הכלב הופך למנהיג בעיני עצמו, מקבל על עצמו אחריות ונהנה מהחופש לקבל החלטות לבדו. הבדל עצום קיים בין כלב שרץ ליד האופניים, מוחזק ברצועה, מוגבל במהירותו על מנת להתאימה למהירות רוכב האופניים, אינו יכול לקבל החלטות לגבי כיוון הריצה ונאלץ להשלים עם החלטות בעליו הרוכב לצידו, לבין כלב שרץ לפנים, מושך אחריו את בעליו בקצב שלו עצמו, מחליט על כיוון הריצה (או לפחות כך הוא חושב...) קובע את המהירות ומשך הריצה, ונהנה מחופש מוחלט להביא את יכולותיו הגופניות לידי ביטוי. כלב כזה מקבל משמעות לחיים והופך לכלב מאוזן, רגוע ושקט.

פעילות גופנית קבועה שעיקרה משיכת משא מועילה גם לכלבים העוסקים בענפי ספורט כלבני אחרים כמו מבחני משמעת, אג'יליטי, פריסבי לכלבים, ריקודים עם כלבים, הגנה והצלה או מרעה. חיזוק השרירים בחלק הקדמי והאחורי של הגוף – הירכיים האחוריות, הגב הבטן והחזה, בנוסף לשיפור הכושר הגופני הכללי וסיבולת לב ריאה יקנו לכלב יתרון גופני ונפשי בכל ענפי הספורט, ולכן כדאי מאוד לשלבם כחלק אינטגרלי בתוכנית האימונים של כל כלב עובד.

כלבים הסובלים מבעיות יציבות, חולשה בשרירי הרגליים, או היפ-דיספלזיה מינורית (מחלת אגן תורשתית) יוכלו להפיק תועלת עצומה מאימונים מסודרים, קבועים ומתוכננים היטב. חיזוק השרירים באופן הדרגתי ותחת בקרה ישפר את יכולותיהם, יאפשר להם להתמודד יותר טוב עם מגבלות התנועה ויכול להפחית כאבים בצורה ניכרת. לעיתים, שרירים חזקים באזור מפרק הירך יכולים לחפות על בעיות שלד ולהחזיק את עצמות הירך במקומן, גם במקרים בהם עצמות האגן אינן בנויות לכך.

הכלבים

כלב בגודל בינוני יכול למשוך בקלות רוכב על אופניים. צולם בפארק מקורות הירקון.

אפשר לרכוב עם כלב בודד, אפשר לרתום יחד שני כלבים או יותר. באופן כללי אפשר לומר שכל כלב יכול למשוך אחריו עד פי שלושה ממשקל גופו. החישוב כמה יכולים למשוך שני כלבים פשוט ונעשה לפי משקלם יחד. רכבות הכלבים מתאימה לכל כלב ממשקל של 15 ק"ג ומעלה, בתנאי שהוא בריא.

בילבו, כלב מגזע אלסקן מלמוט מושך דופנית בפארק הירקון בתל אביב.

כלי הרכב

כלי הרכב המיועדים לעבודת רַכָּבוּת מתחלקים לקבוצות, בהתאם למספר הגלגלים שלהם: שני גלגלים (אופניים, קורקינט ודופנית), שלושה גלגלים (עגלות אימון לכלבי מזחלות, כבדות וקלות) וארבעה גלגלים (כדוגמת העגלות תוצרת חברת Sacco ועגלות כבדות אחרות). אפשר כמובן להשתמש ברַכָּבוּת כלבים גם בסקייטבורד, רולר בליידס או כל כלי רכב שהוא, אך אלו אינם בטיחותיים מספיק לכלב או לרכב, ובוודאי אינם נוחים או זמינים לכל אחד.

ברכיבה על אופניים קורקינט ועגלות בעלות שלושה גלגלים יכול הרכב לעזור לכלב באמצעות סיבוב הדוושות או בעיטה בקרקע, ולשלוט בכיוון הנסיעה באמצעות סיבוב הכידון. הדופנית ועגלת הסאקו לעומתם מהווים אתגר גדול יותר – לא ניתן לעזור לכלב, ולא ניתן לשלוט בהן אלא באמצעות הכלב המושך, במתן פקודות "ימינה" ו"שמאלה".

האימון

כלב בריא יכול למשוך בקלות משא השוקל פי שניים או אף פי שלושה ממשקל גופו אחרי שהגיע לבגרות גופנית, בדרך כלל סביב גיל שנה עד שנה וחצי. אין זה אומר שיש צורך לחכות שהכלב יגיע לגיל זה לפני תחילת האימונים, נהפוך הוא. אפשר ורצוי מאוד להתחיל באימון כבר בגיל עשרה שבועות.

המטרה ברכבות כלבים אינה ריצה במהירות מטורפת כדי להגיע ראשונים לקו הסיום. המטרה היא ריצה קלה של הכלב, בקצב אחיד עד כמה שאפשר, בטיפוף - תנועת טרוט - חופשית וזורמת ולאורך זמן. באופן כזה יוכל הכלב להתמיד בריצה למרחקים מפתיעים מאוד.

כלב בגודל בינוני ומעלה, בריא ובכושר מצוין, ביום קריר ובמסלול מישורי, יכול ללא שום בעיה לרוץ ריצה קלה כשהוא מושך רוכב מבוגר היושב מאחוריו על אופניים למרחק של עשרים קילומטר ויותר. כלבים גדולים וחזקים במיוחד, ובכושר מלא, יכולים להגיע אף למרחקים של עשרים וחמישה או שלושים קילומטר.

לקריאה נוספת

  • הכל על רכבות כלבים, אריה שורץ, הוצאה עצמית, 2012
  • קדימה! המדריך המלא לרכבות כלבים, אריה שורץ, הוצאה עצמית, 2015.
  • Train Your Dog to love to pull a Sulky Daphne Lewis, 2011
  • 0Travel at the Speed of Dogs – a guide to dog driving Darlette Ratschan, 2010
  • Carting with Your Dog: Positive Draft Training for Fun and Competition Laura Waldbaum, 2011

קישורים חיצוניים

ויקישיתוף מדיה וקבצים בנושא רכבות כלבים בוויקישיתוף
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0

26432447רכבות כלבים