רו אפזה
רו אפזה (באנגלית: Rooh Afza, באורדו: روح افزا, בהינדית: रूह अफ़ज़ा, בבנגלית: রূহ আফজা) הוא תרכיז פירות שאינו מכיל אלכוהול. רכיבי התרכיז הומצאו על ידי חכים חאפז עבדול מג'יד[1] ב-1906 בעיר גזיאבד (Ghaziabad) במדינת אוטר פרדש, אז בהודו הבריטית,[1] ויוצר בחברות שהוא ובניו ייסדו, "מעבדות המדארד" בפקיסטן ו"מעבדות המדארד" בהודו. מאז 1948 החברה מייצרת את המוצר בהודו, פקיסטן כמו גם בבנגלדש. חברות אחרות מייצרות אותו מתכון שאינו מוגן באמצעות פטנט באותן מדינות. המתכון הספציפי של האונני[א] של רו אפזה משלב כמה מרכיבים שהאמונה המסורתית מייחסת להם תוכנות של קרירות, כדוגמת ורד, המשמש כתרופה כנגד רוחות הלו (loo – רוחות הקיץ החמות של צפון הודו, פקיסטן ובנגלדש). המשקה מקושר בדרך כלל לחודש הרמדאן, שבו הוא נצרך בדרך כלל במהלך האפטאר. הוא נמכר באופן מסחרי כסירופ להוסיף טעם לשרבטים, משקאות חלב קרים, ברד וקינוחים קרים פופולריים כדוגמת הפאלודה. אף שהשם "רו אפזה" מתורגם לעיתים כ"מרענן הנשמה", המשמעות המדויקת אינה ידועה. נטען כי שם זה הוא המצאה של הממציא המקורי של המשקה, עם השפעות תרבותיות אפשריות.[2]
היסטוריה
ב-1906 ייסד חכים עבדול מג'יד, רופא שהתמחה ברפואת אונני מסורתית המבוססת על צמחים, את הקליניקה שלו בעיר העתיקה של דלהי. שנה אחר-כך הוא יצר את הרו אפזה במוסד בלאל קואן (Lal Kuan) בעיר העתיקה של דלהי. בעקבות חלוקת הודו ב-1947, היגר בנו הצעיר לפקיסטן והחל מפעל המדארד נפרד משני חדרים בקראצ'י.[3][4]
ב-2010 פנתה חברת "מעבדות המדארד" בהודו לשפית ניטה מהטה (Nita Mehta) ליצור משקה נטול אלכוהול חדש ומתכונים לקינוחים עבור רו אפזה, משקה הקיץ שלהם, במטרה להשתמש בהם בקמפיין שיווק חדש.[5]
מרכיבים
הנוסחה המקורית של רו אפזה כללה:[6]
- עשבי תיבול: רגלת הגינה, עולש, צימוקים של גפן היין, נימפאה לבנה, נימפאה תכולה (Nymphaea nouchali), לוטוס (נלומבו נאכל - Nelumbo nucifera), בוראג רפואי (Borago officinalis) וכוסברה
- פירות: תפוז, אתרוג, אננס, תפוח, פירות יער, תות-שדה, פטל, פטל שחור, דובדבן, ענבי קונקורד, ענבי שועל ואבטיח
- ירקות: תרד, גזר, נענע ולופה
- פרחים: ורד, קוורה (Pandanus odorifer), לימון ותפוז
- שורשים: וטיבר
הכנה
גרסה מקורית
- כוס מים קרים
- 2 כפיות רו אפזה
- 2 קוביות קרח
- כף סוכר
- כוס מי סודה
חלופי
סירופ רו אפזה מוגש כשהוא מעורבב בחלב קר וקרח, המקבילה המערבית הקרובה ביותר לכך היא משקה חלב בטעם תות.[7] רו אפזה משמש לעיתים קרובות כחלק מארוחת האפטאר (ארוחת הערב בסיום יום הצום בחודש הרמדאן)[8] התרכיז יכול גם להיות מעורבב עם מים, צורת ההגשה הנפוצה בקיץ ההודי חם. כאשר מעורבב עם מים, המשקה הסופי הוא סוג של שרבט. סירופ רו אפזה מעורבב לעיתים קרובות בגלידת קולפי ואטריות ורמיצ'לי כדי לייצר את הגרסה ההודית של הקינוח האיראני הפופולרי פאלודה.
קישורים חיוניים
- אתר האינטרנט הרשמי של רו אפזה
קישורים חיצוניים
ביאורים
- ^ באנגלית Unani, תרופה מסורתית באזורים המוסלמיים של דרום אסיה
הערות שוליים
- ^ 1.0 1.1 Hamdard Rooh Afza
- ^ "Rooh Afza History English". www.roohafzabd.com.
- ^ "Rooh Afza, the syrup that sweetens the subcontinent's summers". The National (Abu Dhabi). 27 באפריל 2012.
{{cite news}}
: (עזרה) - ^ "1907 Rooh Afza: Lal salaam". Mint. 10 באוגוסט 2012.
{{cite news}}
: (עזרה) - ^ "Hamdard gives century-old Rooh Afza a facelift". Hindustan Times. 28 ביוני 2010.
{{cite news}}
: (עזרה) - ^ Rooh Afzalː The unique composition of Rooh Afza
- ^ Monica Bhide (3 ביוני 2009). "Spicing Up The American Diet". NPR.
{{cite web}}
: (עזרה) - ^ Roohafza reigns supreme in Pakistan during Ramzan
22517391רו אפזה