רוברט בארקר
תבנית אמן ריקה רוברט בארקר (באנגלית Robert Barker; 1739 – 8 באפריל 1806) היה צייר אירי מפורסם.[1]
ביוגרפיה
צייר הדיוקנאות רוברט בארקר טבע את המילה "פנורמה", מיוונית pan ("הכל") horama ("נוף"), בשנת 1792 כדי לתאר את ציורו את אדינבורו, סקוטלנד, המוצגים על משטח גלילי, אותו הציג בלונדון, בתור "הפנורמה". הפנורמה של בארקר נחשבת לנוף הפנורמי הקדום ביותר וקיימת עדיין באוניברסיטת אדינבורו.[2] סט של שישה חלקים בתחריטים מציג נוף של 360 מעלות של העיר אדינבורו מתצפית של גבעת קלטון היל.
ב-1793 העביר בארקר את הפנורמה שלו לבניין הפנורמה הראשון בעולם, שתוכנן על ידי האדריכל הסקוטי רוברט מיטשל,[3] ונבנה בכיכר לסטר, ועשה מהצגתה הון. הצופים נהרו ושילמו 3 שילינג כדי לעמוד על במה מרכזית מתחת לצוהר, שהכניס תאורה טובה, כדי לחוש חוויה "פנורמית" (שם תואר שלא הופיע בדפוס עד 1813). המבקרים בפנורמה החצי-עגולה של בארקר את לונדון, שצוירה כאילו נצפה מגג אלביון מילס בגדה הדרומית של התמזה, יכלו לרכוש סדרה של שישה הדפסים שהזכיר בצניעות את החוויה. מקצה לקצה ההדפסים נמתחו לאורך 3.25 מטר.
ההישג של בארקר כלל מניפולציות מתוחכמות של פרספקטיבה שלא היו בקודמותיה, "פרוספקט" רחב זווית של עיר המוכרת מאז המאה ה-16, או הנוף הארוך של ואצלב הולר של לונדון מבנקסייד, שנחרט על מספר גיליונות רציפים. כשבארקר רשם לראשונה פטנט על הטכניקה שלו ב-1787, הוא העניק לה תואר צרפתי: La Nature à Coup d'Oeil ("הטבע במבט חטוף"). רגישות לציור הנוף התפתחה בקרב המעמד המשכיל, וכשהם סיירו במחוזות ציוריים, כמו אזור האגמים, מה שהביא אותם לתערוכות שהציגו פנורמות רחבות היקף.
הפנורמה של בארקר זכתה להצלחה עצומה והולידה סדרה של פנורמות "סוחפות": אוצרי מוזיאון לונדון מצאו אזכור ל-126 פנורמות שהוצגו בין השנים 1793 ל-1863. באירופה נוצרו פנורמות של אירועים ושל קרבות היסטוריים, בעיקר על ידי הצייר הרוסי פרנץ רובאו. רוב הערים הגדולות באירופה הציגו יותר ממבנה ייעודי אחד המארח תמונות פנורמה. הפנורמות הגדולות הללו במעגל קבוע ירדו בפופולריות בשליש האחרון של המאה התשע-עשרה, אם כי בארצות הברית הן חוו התעוררות חלקית, בתקופה זו, הם כונו בדרך כלל ציקלורמות.
תצוגת פנורמות כאלה נעלמה בסופו של דבר על ידי תמונות נעות = קולנוע. הדיורמה הדומה בעצם סצנה משוכללת בקופסה בגודל חדר מוארת באופן מלאכותי, שהוצגה בפריז ונלקחה ללונדון ב-1823, מיוחסת ללואי דאגר, שהתאמן עם צייר של פנורמות.
בארקר מת ב-8 באפריל 1806, ונקבר בלמבת', סארי.[4]
משפחה
אחד מבניו, הנרי אסטון בארקר, היה גם אמן וסייע במקצועו של אביו, ציור והצגה של פנורמה, ולאחר מכן המשיך הלאה. הבן הבכור, תומאס אדוארד בארקר, אף על פי שלא היה אמן, עזר גם הוא בניהול העסק של המשפחה, ואז, בשנת 1801, הקים תערוכת פנורמה מתחרה עם האמן רמזי ריצ'רד ריינגל בתיאטרון הסטרנד, לונדון.
קישורים חיצוניים
הערות שוליים
- ^ "Barker, Robert (1739–1806)". Dictionary of National Biography. London: Smith, Elder & Co. 1885–1900..
- ^ Collection: Panorama of Edinburgh from Calton Hill | University of Edinburgh Archive and Manuscript Collections, archives.collections.ed.ac.uk
- ^ British Library, www.bl.uk
- ^ Webb, Alfred (1878). "Barker, Robert". A Compendium of Irish Biography. Dublin: M. H. Gill & son. p. 9. Retrieved 30 May 2010
רוברט בארקר36101454Q1386241