רדיוכירורגיה סטריאוטקטית
רדיוכירורגיה סטריאוטקטית (באנגלית: SRS- Stereotactic Radiosurgery) היא שיטה לטיפול בגידולים ובגרורות במוח ובעמוד השדרה. זוהי טכניקה המאפשרת מתן של קרינה חד פעמית ממוקדת, בעוצמה גבוהה ומדויקת לטיפול בגידולים או פתולוגיות אחרות ללא צורך בניתוח[1].
היסטוריה
נוירוכירורגיה סטריאוטקטית מקורה בעבודתם החלוצית של הורסלי וקלארק, שפיתחו מכשיר סטריאוטי כדי לחקור את מוחות הקופים ב-1908. לאחר מכן, שפיגל וויצ'יס מיישמים את הטכנולוגיה הזו למוח האנושי ב -1947, מה שמוביל בסופו של דבר להתפתחות של מכשירים נוירו-ניתוחיים סטריאוטאקטיים מרובים. ואז בשנת 1951 הנוירוכירורג השוודי לארס לקסל (Lars Leksell), חזה את השימוש של רנטגן סטריאוטי בטיפול בגרורות. בשנות ה-50, כאשר לארס לקסל עשה את ניסויו לראשונה במערכת קרינה מסוג "סכין גמא" לטיפול בגרורות. מאז חלו אין ספור התפתחויות טכנולוגיות, אך העיקרון נשאר דומה- קרינה ממוקדת בעוצמה גבוהה, שמנטרלת את הגידול. עם השנים, הרנטגן הסטריאוטי הוחלף בקרני לייזר שפחות מזיקות לאדם. בשנים האחרונות, הרדיוכירורגיה הפכה לשיטת הטיפול המקובלת ביותר בגרורות וגידולים[2][3].
אופן הטיפול
הטיפול אינו פולשני העושה שימוש בקרני רנטגן ממוקדות בגידול או בגרורה, ובשאריות הגידול או הגרורה בהם אנו רוצים להרוס את תאי ה-DNA המזינים אותם. השיטה פועלת גם כטיפול משני לאחר ניתוח להסרת תהליכים פתולוגים שלא הוסרו, או כטיפול ראשוני במידה ואזור הנגע אינו נתיח.
העיקרון הפיזיקאלי של הטיפול, מבוסס על תכנון קפדני של נקודת הצטלבות של קרניים רבות המגיעות מכיוונים שונים. כל קרן שכזו, אינה נושאת סכנה או תועלת רבה, אך בנקודת ההצטלבות, מנת הקרינה מסוכמת לרף הטיפולי הנצרך[1][2][4].
יתרונות
קל להגיע אל הנגע הממוקם באזור שאינו נתיח[5]. בניגוד לניתוח, הטיפול מוגבל וממוקד לאזור הגידול בלבד, אשר בשיטה זאת ניתן להגיע לרזולוציות המיקרוסקופיות, בשביל לוודא הסרה של כל הגידול ושאריותיו. שיעורי התוצאות של הטיפול מדויקים[1][6]. משומשת גם כטיפול משני לטיפול בגרורות משפר גם את השליטה המקומית בגידול וגם את אחוזי ההישרדות[1].
חסרונות
הטיפול מצריך מערכת הפעלה גבוהה, וצוות רחב של רופאים ופיזיקאים[7][5].
יישומים קליניים
המטרה לטיפול מוגדרת באמצעות הדמיית MRI מתקדמת ברזולוציה גבוהה, והטיפול עצמו מתוכנן על ידי צוות מולטי-דיסיפלינארי הכולל נוירוכירורג, אונקולוג מומחה בקרינה ופיזיקאי רפואי. רדיוכירורגיה מאפשרת לטפל ללא צורך בניתוח במגוון פתולוגיות של מערכת העצבים: גרורות במוח ובחוט השדרה, מנינגיומות, אקוסטיק-נוירומה, מלפורמציות ווסקולריות AVM ונוירלוגיה טריגמינלית.[7]
קישורים חיצוניים
- רדיוכירורגיה סטריאוטקטית, באתר אנציקלופדיה בריטניקה (באנגלית)
הערות שוליים
- ^ 1.0 1.1 1.2 1.3 Dorin Grigoras [www.stepofweb.com], רדיוכירורגיה סטריאוטקטית, באתר רדיוכירורגיה סטריאוטקטית
- ^ 2.0 2.1 "רדיוכירורגיה סטריאוטקטית (SRS) - ד"ר אור כהן - ענבר מומחה לרדיוכירורגיה". ד"ר אור כהן ענבר. נבדק ב-2018-05-17.
- ^ John M. Lasak, John P. Gorecki, The history of stereotactic radiosurgery and radiotherapy, Otolaryngologic Clinics of North America 42, 2009-8, עמ' 593–599 doi: 10.1016/j.otc.2009.04.003
- ^ Seilesh Babu, Practical Neurotology and Skull Base Surgery, .Plural Publishing, Inc, 2013
- ^ 5.0 5.1 Inga S. Grills, Victor S. Mangona, Robert Welsh, Gary Chmielewski, Erika McInerney, Shannon Martin, Jennifer Wloch, Hong Ye, and Larry L. Kestin, Outcomes After Stereotactic Lung Radiotherapy or Wedge Resection for Stage I Non–Small-Cell Lung Cancer
- ^ Hiroshi Onishi, MD,* Hiroki Shirato, MD,† Yasushi Nagata, MD,† Masahiro Hiraoka, MD,‡ Masaharu Fujino, MD,† Kotaro Gomi, MD,§ Yuzuru Niibe, MD, Katsuyuki Karasawa, MD, Kazushige Hayakawa, MD,¶ Yoshihiro Takai, MD,# Tomoki Kimura, MD,** Atsuya Takeda, MD,†† Atsushi Ouchi, MD,‡‡ Masato Hareyama, MD,‡‡ Masaki Kokubo, MD,§§ Ryusuke Hara, MD, Jun Itami, MD, Kazunari Yamada, MD,¶¶ and Tsutomu Araki, MD*, Hypofractionated Stereotactic Radiotherapy (HypoFXSRT) for Stage I Non-small Cell Lung Cancer: Updated Results of 257 Patients in a Japanese Multi-institutional Study
- ^ 7.0 7.1 אוריון - שיווק באינטרנט, רדיוכירורגיה סטריאוטקטית - ד״ר עידו שטראוס, באתר www.functionalneurosurgery.co.il (באנגלית)
שגיאות פרמטריות בתבנית:מיון ויקיפדיה
שימוש בפרמטרים מיושנים [ דרגה ] רדיוכירורגיה סטריאוטקטית29513262