רבי נחום מרדכי פרלוב

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
האדמו"ר מנובומינסק
רבי נחום מרדכי פרלוב
לידה 1896
כ"ח בתמוז ה'תרנ"ו
נובומינסק
פטירה ספטמבר 1976 (בגיל 80 בערך)
ט' באלול ה'תשל"ו
בורו פארק
מדינה פולין, ארצות הברית
מקום מגורים סוקולוב פודלסקי, ורשה, קראון הייטס, בורו פארק
מקום פעילות ארצות הברית
תקופת הפעילות המאה ה-20
השתייכות חסידות
תחומי עיסוק אדמו"ר
חיבוריו "פאר נחום"
בת זוג ביילה רוחמה
שם השושלת נובומינסק
אב רבי אלתר ישראל שמעון פרלוב
אם פיגא דינה
צאצאים רבי יעקב פרלוב

רבי נחום מרדכי פֶּרְלוֹב (בכתיב ארכאי: פֶּערְלָאוו; כ"ח בתמוז ה'תרנ"ו - ט' באלול ה'תשל"ו) היה אדמו"ר חסידי, השלישי בשושלת נובומינסק, מראשי אגודת ישראל בארצות הברית, ומהאדמו"רים הבולטים בה במשך כ-40 שנה.

קורות חייו

נולד לרבי אלתר ישראל שמעון פרלוב, האדמו"ר השני מנובומינסק, ולפיגא דינה בת רבי ברוך מאיר טברסקי מאזרניץ. בשנת תרע"ו נשא את ביילה רחמה בת רבי יצחק זליג מורגנשטרן מסוקולוב. אחרי נישואיו היה אחד מראשי הישיבה שהקים חמיו בסוקולוב.

בשנת תרפ"ה עלה לארץ ישראל במטרה להשתקע בה; ביקורו ארך למעלה משנה, ובמהלך ביקורו נפטרה בתו חנה יוכבד בת השבע (שנותרה בפולין עם אמה עד שימצא עבודה), והוא שב לפולין עקב אסונו וקשיים כלכליים שנערמו על דרכו. בשנת תרפ"ו היגר לארצות הברית, תחילה לבדו, ומאוחר יותר - בשנת תרפ"ט - הצטרפו אליו אשתו וילדיו. עם בואו לארצות הברית התגורר בלואר איסט סייד, שם החל לנהוג באדמו"רות. בשנת תשי"ד עבר לקראון הייטס.

בשנת תשכ"ח עבר ניתוח ומאז נחלש. בשנת תש"ל עבר לבורו פארק, שם נפטר בתאריך ט' באלול תשל"ו. אשתו ביילא רוחמה נפטרה בכ"ח בסיוון תשמ"ז.

אישיותו

רבי נחום מרדכי נודע כמתמיד וכלמדן מופלג. עסק רבות גם בצדקה ובחסד. היה פעיל במיוחד בעסקי הציבור של היהדות האורתודוקסית בארצות הברית, והיה מראשי אגודת ישראל בארצות הברית (אנ'). הוא קשר קשרי ידידות עם רבנים רבים בארצות הברית, בהם רבנים וראשי ישיבות ליטאיים, כמו רבי אהרן קוטלר ורבי משה פיינשטיין, ואדמו"רים כמו רבי יואל טייטלבוים ורבי מנחם מנדל שניאורסון. ביקר בארץ ישראל מספר פעמים, וכן השתתף בכנסייה הגדולה החמישית בשנת תשכ"ד. היה מהחברים הבולטים באגודת הרבנים האורתודוקסים של ארצות הברית וקנדה, וכיהן גם כסגן נשיא כבוד שלה. באחד מביקוריו נשלח מטעם האגודה לשוחח עם רבי אהרן רוקח, האדמו"ר מבעלז, על קבלת כספים מגופים ממשלתיים.

מקורבו רבי מרדכי פרידלנדר שנסמך ממנו להוראה, סיפר כי כמחצית מכ- 100 המתפללים בבית מדרשו היו בקיאים בש"ס[1].

משפחתו

  • בנו רבי ברוך דוד (נפטר בכ"א בתשרי תשמ"ד).
  • בנו וממלא מקומו רבי יעקב פרלוב.
  • בנו אלטר ישראל שמעון (תרצ"ז - י"ב בחשוון תש"ע).

קישורים חיצוניים

הערות שוליים

  1. ^ טוביה פריינד, "רב וראש ישיבה שהרביץ תורה והוראה", המודיע, יום ו', ט"ז בטבת תשע"ז, עמ' ו'.
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0

36592441נחום מרדכי פרלוב