רבי מרדכי מנטליק

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
הרב מנטליק בכינוס שנערך ב-770 בשנת ה'תשל"ו.
תמונה זו מוצגת במכלול בשימוש הוגן.
נשמח להחליפה בתמונה חופשית.

הרב מרדכי מנטליק (ביידיש: מענטליק; י"ט בחשון תרע"ג, אוקטובר 1912 - כ"ה בתשרי תשמ"ח, 17 באוקטובר 1987) היה ראש ישיבת תומכי תמימים המרכזית -770- בניו יורק וחבר הנהלת "אגודת חסידי חב"ד העולמית", מוסד העל העולמי של חסידות חב"ד ועוד.

ביוגרפיה

נולד במינסק[1] לשרה רחל והרב פנחס מנטליק. בשנת תרפ"ה, התחיל ללמוד בישיבת תומכי תמימים בוורשה, בשנת תרצ"ד החל לכהן כר"מ בישיבה, בהמשך עבר לשמש כמשגיח בישיבת חב"ד באוטבוצק, שם שימש הרב מנטליק גם כ'חוזר'[2] של האדמו"ר רבי יוסף יצחק שניאורסון.

באסרו חג השבועות תרצ"ח התחתן באוטווצק עם גיטל בת הרב דוד הלוי שטוקהמר ששימש שו"ב, בתשרי ת"ש הגיע הרב מנטליק לארצות הברית.

בשנת תש"ה התמנה על ידי הריי"צ לעמוד בראש חברת "עדינו", שנועד לאחד את בני התורה בכינוסים ובהוצאת חוברות של חידושי תורה.

בשבועות האחרונים לחייו נחלש עד לפטירתו בגיל 75, במוצאי שבת ליל כ"ה בתשרי ה'תשמ"ח. בהלווייתו שנערכה מול מרכז חב"ד העולמי - 770 למחרת השתתפו כעשרים אלף איש[3] הרב מנטליק נקבר בבית הקברות מונטיפיורי בקווינס שבניו יורק ליד אוהל חב"ד לובביץ'[4].

פעילותו

ראש ישיבה

בחורף ת"ש התמנה על ידי הרבי הריי"צ לעמוד בראש ישיבת תומכי תמימים, והיה מוסר שיעור בנגלה בכל שבוע.

בשנת תשי"ח הוציא ספר בשם "אמרי מרדכי", ובו חידושים במסכת בבא בתרא. כן הו"ל קובצים 'הערות התמימים' בעניינים שונים, 'הפלפול וההגיון' ועוד, והיה מהעורכים של הספר "שערי יהודה" על הש"ס, שיצא על ידי תלמידי הרב יהודה הבר.

מדי שבוע היה מוסר שיעור בגמרא ובשיחה של הרבי לתושבי שכונת קראון הייטס, לקראת ראש השנה וחג הפסח היה מוסר שיעור ב'מכתב כללי' שהיה הרבי שולח לכבוד החג - המדבר אודות תוכנו של החג וקביעותו, עם כל ה'מראי מקומות' שציין הרבי במכתב.

היה אחראי יחד עם הרב ישראל יצחק פיקרסקי על לימוד הלכות 'שחיטה' לתלמידי הישיבה, מהם קיבלו סמיכה לרבנות.

הקים את "קופת הבחורים", שדאגה לספק ביגוד לתלמידי הישיבה לכבוד חג הפסח. בשנת תשל"ו נשלח על ידי הרבי מחב"ד כמלווה של קבוצת השלוחים הראשונה לישראל, היה זו הפעם היחידה בה ביקר בישראל.

כינוסי תורה

מאז שנת תשי"ב היה מארגן כינוס תורה באסרו חג השבועות וחג הסוכות, ומשנת תשל"ב גם באסרו חג הפסח, בהשתתפות רבני חב"ד וראשי ישיבות חב"ד ועוד.

משנת תשכ"ו היה מוציא חוברות בשם "כינוס תורה" בו נדפסו ביאורים ופלפולים שנאמרו בכינוסי תורה, יצאו לאור עשרים קבצים.

תפקידיו בחצר הרבי

מאז שנת ה'תשי"א, החל להיות האחראי על המשקה של הרבי, בתחילת כל התוועדות היה מוזג יין לכוס של הרבי, וחוזר וממלאה במשך ההתוועדות.

מאז שהתחיל הרבי לחלק כוס של ברכה בסיום החגים היה עומד הרב מנטליק שעות עם קנקן היין בידיו, וממלא את הכוס לקראת סיום הכוס.

אחרי פטירתו של הרב אליהו ייאכיל סימפסון, הוא התמנה לאחראי על האפיית המצוות לרבי ולתלמידי הישיבה.

לקריאה נוספת

  • ושמו מרדכי תולדות חייו של הרב מרדכי מנטליק, בהוצאת ועד תלמידי התמימים העולמי, תשע"ה
  • אוצר החסידים - ניו יורק - אישיותם ומשנתם החסידית של משפיעי חב"ד, עמודים 279 - 271; בעריכת יוסף אשכנזי, תשע"ג
  • שלום דובער לוין, תולדות חב"ד בפולין ליטא ולטביא, עמודים קעז-קפ, קפה, רא ועוד, בהוצאת קה"ת, נ.י. תשע"א
  • אלי וולף, 'כעומד לפני המלך', קליאמקע, תשע"ז

קישורים חיצוניים

הערות שוליים

  1. ^ בהפרדס כתוב שנולד בכמלניק שבפולין.
  2. ^ שתפקידו היה לזכור את מהלך התוועדויותיו של האדמו"ר (שפעמים רבות נערכו בשבתות ובחגי ישראל ונמשכו שעות ארוכות, ללא אפשרות תיעוד מכני), ולשחזרן על גבי הכתב.
  3. ^ הפרדס חשון תשמ"ח
  4. ^ על מצבתו נכתב: פ"נ הגאון החסיד התמים, עוסק בצ"צ רב פעלים, ר' מרדכי ב"ר פנחס ע"ה מענטליק, ממצויני תל' ור"מ בישיבת תו"ת ווארשא אטוואצק, ראש ישיבה וחבר ההנהלת דישיבת תו"ת המרכזית בארצה"ב מיום הווסדה, מוסר ונתון לתלמידי', היטיב מצבם הרוחני והגשמי, זכה לקירוב מיוחד וחבה יתירה מרבותינו נשיאינו הק', מילא הוראותיהם במסירה ונתינה עילאית, חבר ועד אגודת חסידי חב"ד, מארגן כינוסי התורה בחצרות קדשנו ועורך קובצי "כינוס תורה", העמיד דורות תלמידים מקושרים לרבותינו נשיאינו, מח"ס אמרי מרדכי, זכה להיות חוזר ולשמש בקודש בתור שר המשקים, נפטר בשם טוב ביום א' כ"ה תשרי ה'תשמ"ח, ת.נ.צ.ב.ה.
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0


שגיאות פרמטריות בתבנית:מיון ויקיפדיה

שימוש בפרמטרים מיושנים [ דרגה ]
מרדכי מנטליק27064899