רבי דוד שכטר

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
רבי דוד שכטר
לידה בסרביה, האימפריה הרוסית
פטירה י"ז באייר תשי"ז
דורוהוי, רומניה
מקום קבורה דורוהוי, רומניה
מקום פעילות דורוהוי, רומניה
תחומי עיסוק רב
רבותיו רבי חיים חכם
רבה של דורוהוי
→ רבי דב דרימר

רבי דוד שכטר (נפטר בי"ז באייר תשי"ז) היה רבה של דורוהוי שבצפון רומניה.

ביוגרפיה

נולד לרבי אריה שכטר, בבסרביה שהיתה אז בשטח רוסיה. אביו נפטר בצעירותו, והוא כילד יתום חשש מגזירת הגיוס לצבא רומניה, וברח לבית אחי-סבתו רבי חיים חכם, שהיה רב בעיירה דאראבאן שבמחוז בוטושאן בצפון רומניה. לרבי חיים חכם היו ששה ילדים, ומכיון שרבי דוד שכטר היה חסר זהות, סידר לו רבי חיים תעודת לידה כאילו הוא בנו שנולד לו קודם בואו לדאראבאן, והוא קרבו וגידלו כבן[1][2].

באותה תקופה, שהה אצל רבי חיים גם אחיינו השני רבי דוד בורנשטיין שהגיע מסניטקיב שבאוקראינה. רבי חיים לימד את שני הנערים הלכות שחיטה, והם נסמכו לרבנות על ידו[1].

בהגיעו לפרקו, נשא את בתו של רבי בערל'ה שוחט מדורוהוי, ועבר להתגורר בדורוהוי שבמחוז בוטושאן בצפון רומניה, שם היה סמוך על שולחן חותנו, שהיה ידוע כתלמיד חכם וירא שמים[2].

לאחר פטירת רבה של דורוהוי רבי דב דרימר (חתנו של רבי יוסף אהרן מבוטשעטש שכיהן כאדמו"ר בדורוהוי[3]), פנו תושבי העיר עם שאלותיהם לרבי דוד שכטר, והוא החל לכהן כמורה הוראה באופן לא רשמי[2].

לאחר תקופה, נסע רבי דוד לרבי יהודה לייב צירלסון רבה של קישינב, וקיבל ממנו סמיכה לרבנות ולדיינות. לאחר שנסמך על ידי הרב צירלסון, מונה לכהן באופן רשמי כרבה של העיר דורוהוי. בכהונתו בדורוהוי, היה אהוב על כל הציבור, והיה ידוע בדרשותיו כנואם בחסד עליון. כמו כן, היה בקשר הדוק עם רבני רומניה בדברים העומדים על הפרק[4].

במלחמת העולם השניה ושואת יהודי רומניה גורש יחד עם רבבות מיהודי רומניה (בעיקר מבסרביה ובוקובינה) לטרנסניסטריה שבמערב אוקראינה.

עם סיום המלחמה, חזר לעיר דורוהוי, ושב לכהן כרבה של העיר עד לפטירתו. בדורוהוי ליכד סביבו את ניצולי השואה שנותרו ללא אב ואם ומשפחה תומכת, ודאג להם לכל צרכיהם הרוחניים והגשמיים[4].

נפטר בי"ז באייר תשי"ז ונקבר בבית הקברות היהודי בדורוהוי, בסמיכות לאהל קברו של רבי דב דרימר[2].

הערות שוליים

  1. ^ 1.0 1.1 הרב חיים דב שטרן, נר ישראל, חלק ג', עמ' רס"ו.
  2. ^ 2.0 2.1 2.2 2.3 הרב אברהם יעקב סלמון, באר בשדה, גליון 485, פרשת אחרי-קדושים תשפ"ה, עמ' 4.
  3. הרב אברהם יעקב סלמון, באר בשדה, פרשת בהר.
  4. ^ 4.0 4.1 הרב אברהם יעקב סלמון, באר בשדה, גליון 485, פרשת אחרי-קדושים תשפ"ה, עמ' 5.