רבי בצלאל הכהן
קפיצה לניווט
קפיצה לחיפוש
לידה | תק"פ |
---|---|
פטירה | י' בניסן תרל"ח (בגיל 58 בערך) |
מקום פעילות | וילנה |
השתייכות | רבני וילנה |
תחומי עיסוק | תלמוד, הלכה |
רבותיו | אביו, הרב ישראל משה הכהן |
תלמידיו | אחיו, הרב שלמה הכהן |
חיבוריו | "לקט באורים: על סדר פרשיות התורה ועל תפלה", 'הגהות הגר"ב' (על סדר טהרות שבמשנה), הגהות על התוספתא, הגהות "מראה כהן" (על התלמוד הבבלי, הגהות על משנה תורה, הגהות על השו"ע, חידושים על טור יו"ד מהשו"ע, שו"ת "ראשית ביכורים", חידושים וביאורים להגדה של פסח, קונטרס "ברכת ראשית" (על ברכת החמה) |
הרב בצלאל הכהן (כ"ז בטבת תק"פ, 1820 – י' בניסן תרל"ח, 1878) היה דיין ומו"צ בוילנה ומגדולי התורה הנודעים בעיר. מחבר הגהות "מראה כהן" על הש"ס הבבלי ושו"ת "ראשית ביכורים".
ביוגרפיה
נולד לרב ישראל משה שהיה דיין בווילנה. אחיו הגדול ומרבותיו של הרב שלמה הכהן, רב ומו"צ ראשי בווילנה בעל ה"חשק שלמה".
מילדותו נחשב לעילוי מוכשר ביותר והוא סיים את הש"ס כבר בגיל 13, והחל להשיב תשובות בהלכה בגיל 14. בגיל 23 נבחר להיות כמו"צ בווילנה. האדר"ת כתב עליו 'הגאון הגדול הצדיק יסו"ע הרב רבי בצלאל זצ"ל' ו"גדול הדור"[1] ו"ראש וראשון לכל דבר בווילנא"[2].
היה חברם הקרוב של הרבנים האדר"ת, הלל דוד הכהן טריווש ואהרן שאול זליג מאירוב.
חתנו היה רבי חיים שלמה סקולניק (חותנו בזיווג שני של רבי אברהם קלמנוביץ).
חיבוריו
- לקט באורים: על סדר פרשיות התורה ועל תפלה: באורי מקראות, באורי מסורה, באורי תפלה - ליקוט מכתביו וממה שציטטו בשמו אחיו ר' שלמה ובנו ר' חיים אורי. יצא לאור בהוצאת 'מפעל תורת הג"ר בצלאל הכהן מווילנא', לייקווד תשע"ב.
- הגהות הגר"ב על סדר טהרות שבמשנה - בחלק השלישי של "זיכרון יהודה" לזכר הרב יהודה אבלסון שרובו ככולו דברי תורה של הרב אבלסון. החיבור הוא בין שלושה חלקים שהודפסו בכרך אחד. בחלק הראשון כללי המשנה ודרכיה וכללי הלכות וביאור "זרע יצחק", בשני פתיחה ומבוא לסדר קדשים עם הערות וחידושים, ובשלישי פתיחה ומבוא לסדר טהרות עם חידושים והערות והוספת 'הגהות הגר"ב'. יצא לאור בברדיצ'ב תר"ן.
- הגהות מראה כהן על התלמוד הבבלי - מופיעות בש"ס וילנה.
- שאלות ותשובות ראשית ביכורים - יצא לאור לראשונה בווילנה תרכ"ט, ושוב בדפוס צילום בירושלים תשכ"ט.
- חידושיו על טור יו"ד מהשו"ע הודפסו עם חידושי אחיו במהדורת השו"ע בהוצאת "האלמנה והאחים ראם", וילנה תר"ם.
- ביאורים וחידושים להגדה של פסח מופיעים בספר הגדה של פסח עם פירושים יקרים ונחמדים מרבני גאוני ק"ק ווילנא בחלק השלישי ששמו "מנחת כהנים" ובו דברים ממנו ומאחיו הרב שלמה. בחלק הראשון "תולדות אדם" מהרב אברהם דנציג ובשני "אחרית לשלום" מהרב יצחק אליהו לנדא[3]. יצא לאור לראשונה בווילנה תרל"ז ובדפוס צילום בברוקלין תשנ"ג. כמו כן הודפסה הגדת "מנחת כהנים" בהגדות גדולי ליטא: הגדת גאוני וילנא, ירושלים תשנ"ג עם שישה פירושי הגדות נוספים על מה שבספר הקודם: "יד מצרים" מהרב יצחק אייזיק חבר, "נטפי מים" מהרב יעקב מאיר פאדווא, "ליל שימורים" מהרב יחיאל מיכל הלוי אפשטיין, 'הגדת מהרש"א' מהרב שמואל אביגדור תוספאה) עם חידושי הלכות בהלכות פסח, "אור לישרים" מהרב יחיאל הלר ו"הגדת מרדכי מהרב מרדכי גימפל יפה. כן הודפס דפוס צילום של ההגדה של גאוני וילנה מווילנה תרמ"ז יחד עם הגדות "אמרי אש" של הרב מאיר איזנשטטר מאונגוור (פודגורזה תרס"ט), "מעשה ידי יוצר" של הרב שלמה קלוגר (לבוב תרמ"ו), "שבחי דמרא" של הרב משולם הלוי הורוביץ (ורשה תרע"ג) ו"שיח יצחק" של הרב יצחק מלצן (ירושלים תרס"ט).
- קונטרס ברכת ראשית על ברכת החמה - הודפס במהדורה מתוקנת עם סדר ברכת החמה בשם סדר ברכת החמה: עם קונטרס "ברכת ראשית", בענייני ברכת החמה, תקופות והמסתעף בהוספת חידושים בהלכה ובאגדה על ברכת החמה מאחיו ר' שלמה. בהוצאת 'מפעל תורת הג"ר בצלאל הכהן מווילנא', לייקווד תשס"ט.
- הגהות על ספר המצוות לרמב"ם, נדפסו במהדורת ספר המצוות עם פירוש "מחשבת משה" של ר' משה ב"ר גרשון מנדל זיו, וילנה, תרכ"ו.
- מעשה רב, הגהות וביאורים על הרמב"ם. נדפסו עם המשנה תורה לרמב"ם, ורשה תרמ"א, ומאז ברוב המהדורות הנפוצות. הערותיו הוכנסו גם לפרויקט השו"ת.
לקריאה נוספת
- תולדות הג"ר בצלאל הכהן מ"צ ווילנא, בתוך: לקט באורים: על סדר פרשיות התורה ועל תפלה: באורי מקראות, באורי מסורה, באורי תפלה, עמ' י"א-כ'
- תולדות הג"ר בצלאל הכהן מ"צ ווילנא, בתוך: סדר ברכת החמה: עם קונטרס ברכת ראשית, בענייני ברכת החמה, תקופות והמסתעף, עמ' ט'-י"ח
- הלל נח מגיד שטיינשניידר, עיר ווילנא, חלק א', וילנה תר"ס, עמ' 55–61
- הקובץ התורני מוריה, שנה כ"ב, גיליון ה'-ז' (רנ"ז-רנ"ט), תשנ"ט, עמ' צ"א-צ"ב
- רבי בצלאל הכהן ואחיו רבי שלמה הכהן, בתוך: משה זעירא, רבותינו שבגולה חלק א, הוצאת אגודת נחליאל, ירושלים תשנ"ו (עמ' 44-49).
קישורים חיצוניים
- 'ר' בצלאל ב"ר ישראל־משה הכהן', בתוך: דב ליפץ (מרכז המערכת), נתן גורן [ואחרים] (מערכת), יהדות ליטא, כרך ג, ספר א: "אישים", תל אביב: עם הספר, תשכ"ז, עמ' 35 (ספר יזכור לקהילת ליטא, בספריית העיר ניו יורק, תמונה 1233).
- הרב אבא יוסף הכהן טריווש (אחיו של הרב הלל דוד), "כערכך הכהן" - הספד על הרב בצלאל הכהן, וילנה תרל"ח
- רבי דוד הלחמי, רבי בצלאל הכהן מווילנה (בעל „ראשית ביכורים”), בספר "חכמי ישראל", תל אביב תשי"ח, חלק א', עמ' שכ"ד, באתר אוצר החכמה (צפייה מוגבלת למנויים)
- כתביו
- "ראשית ביכורים"
- כתב יד: הקדשת אב"ד וילנה רבי בצלאל הכהן לאב"ד דווינסק, ביטאון עלוני ממרא (בהוצאת ישיבת ניר בקריית ארבע), גיליון 121, תשס"ח, עמ' 184-181, בהיברובוקס.
הערות שוליים
- ^ "אדרת אליהו", ירושלים תשס"ג, עמ' ל"ה. ראו בקישור החיצוני הראשון בעמוד השלישי ובהערה 6 שם.
- ^ שם, עמ' ל"ו. ראו בקישור החיצוני הראשון בעמוד השלישי ובהערה 6 שם.
- ^ ראו
שגיאות פרמטריות בתבנית:צ-מאמר
פרמטרי חובה [ מחבר ] חסרים מור"ר יצחק אלי' לאנדוי ז"ל המגיד מווילנא, מליצי אש-כסלו טבת, עמוד 42, אות קנד, באתר היברובוקס
בצלאל הכהן35502600Q12404683