רבי אברהם חיים מזלוטשוב
רבי אברהם חיים מזלוטשוב (בערך תפ"ו, 1726 - כ"ו בטבת תקע"ו, 1816) היה מצדיקי תנועת החסידות בדור השלישי-רביעי לתנועה. מחבר הספר אורח לחיים.
ביוגרפיה
בנו של רבי גדליה בן הרב בנימין זאב וולף אב"ד בזולקובה. היה תלמידם של המגיד ממזריטש, רבי יחיאל מיכל מזלוטשוב ורבי שמעלקא מניקלשבורג[1]. היה חתנו ותלמידו של רבי פנחס הורוביץ בעל ההפלאה. לאחר שלא נולדו לו ילדים התגרש[2], ולדעה אחרת התאלמן[דרוש מקור], ונישא לשרה מרים בתו של רבי ישכר בער מזלוטשוב (בעל 'מבשר צדק'), אך גם ממנה לא נולדו לו ילדים. כיהן ברבנות בזבורוב. בשנת תקנ"ג החל לכהן ברבנות זלוטשוב במקום חמיו שעלה לארץ ישראל.
הוא גידל את רבי יקותיאל שמואל שמעלקא מסאסוב בנו של רבי משה לייב מסאסוב. כמו כן גידל את בן אשתו, הרב יוסף עזריאל ביליג בנו של רבי חיים אוריה לייבוש רבה של גוליגור. לעת זקנותו הוסיפו לו את השם "יוסף".
רבי אפרים זלמן מרגליות כותב עליו בהקדמה לספרו של רבי אברהם חיים "אורח לחיים", ש"היה אדם גדול בתורה ובחסידות, והיה שוהה בתפילתו כמעט רובו של יום, ועסקן גדול בצדקות וגמילות חסדים, ורבים השיב מעוון, והיה יודע בתעלומות חכמה וסתרי תורה".
נפטר בכ"ו בטבת ה'תקע"ו ונקבר בזלוטשוב.
ספריו
- אורח לחיים - ספרו על התורה, בדרך הקבלה והחסידות. הספר הוכן לדפוס על ידי המחבר בין השנים תקס"ד - תקע"ד ועליו הסכמותיהם של רבי לוי יצחק מברדיטשוב, רבי ישראל מקוז'ניץ, החוזה מלובלין, הרב מאפטא, ה"באר מים חיים", רבי מרדכי מקרמניץ ורבי יעקב משולם אורנשטיין בעל ה'ישועות יעקב'. לספר הקדמה והסכמה מרבי אפרים זלמן מרגליות שמרבה לשבחו על גדלותו בתפילה ותורה. למעשה נדפס הספר בברדיטשוב בשנת תקע"ז.
- פרי חיים על מסכת אבות. הודפס על ידי הרב צבי הירש בן הרב ישכר בריש ביליג, נכדו של בנו החורג הרב יוסף עזריאל. לבוב תרל"ג.
- פרי חיים על הגדה של פסח. לבוב תרל"ג.
כמו כן מופיעים חידושיו בספר "הפלאה" של חמיו הראשון.
לקריאה נוספת
- יצחק אלפסי, אנציקלופדיה לחסידות - אישים, בערכו.
קישורים חיצוניים
- שמואל יוסף פין, הערך "הר"ר אברהם חיים ב"ר גדליה זלאטוב", בתוך: כנסת ישראל, ורשה תרמ"ז, עמ' 23, באתר היברובוקס
- מאיר וונדר, ר' אברהם חיים, אנציקלופדיה לחכמי גליציה א, ירושלים: מכון להנצחת יהדות גליציה, תשל"ח, עמ' 23, באתר אוצר החכמה.
הערות שוליים
- ^ רבי שמואל שמעלקא הורוביץ, שמן הטוב חלק הסיפורים אות נ"ו.
- ^ אברהם חיים שמחה בונם מיכלזון, אהל אברהם (אהלי צדיקים), אות ע"ו.