ראסווט

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
מודול "ראסווט" לאחר חיבור לתחנת החלל

ראסווטרוסית:Рассвет , שחר) - מודול של תחנת החלל הבין-לאומית שנבנה ברוסיה. הוא נבנה על ידי תאגיד הטילים והחלל אנרגיה בהזמנת רוסקוסמוס. מודול שוגר לחלל בשנת 2010 בעזרת מעבורת חלל. הוא חובר למודול "זאריה" של תחנת החלל הבין-לאומית .

תיאור המודול

תיאור מערכות המודול

מודול נבנה על ידי תאגיד הטילים והחלל אנרגיה בהתאם למפרט של רוסקוסמוס. הוא מיועד לעגינה של חלליות מדגם פרוגרס או סויוז. כמו כן מודול כולל מנעול אוויר ליציאה מתחנת החלל לפעילות חוץ רכבית. מודול נבנה מפלדה ואלומיניום. אורכו 6.0 מ' וקוטר עד 2.2 מ'. הנפח הפנימי הוא כ-17.4 מ"ק. בבנייתו נלקחו בחשבון לקחים מבנייה וניצול של מודול "פירס".

השם המקורי של המודול היה MIM-1 (מודול מחקר קטן, Малый исследовательский модуль). הוא קיבל את שמו הנוכחי בשנת 2010 זמן קצר לפני שיגורו.

בהתאם לחוזה שהיה קיים בין רוסקוסמוס לבין נאס"א לרוסים הייתה אפשרות לשגר מטען לתחנת החלל בעזרת מעבורת חלל. בשנת 2010 תקופת שירות של מעבורות חלל הייתה קרובה לסיום ולכן הוסכם לנצל משימה STS-132 למטרה זו.

לאחר סיום בניית המודול הוא הועבר לארצות הברית והוצב בתא המטען של המעבורת.

ב-18 במאי 2010 הוא חובר למודול "זאריה". צוות משלחת מס' 23 החל בקליטת המודול ושילובו במערכות תחנת החלל.

ב-29 ביוני 2010 חללית סויוז TMA-19 שהייתה מחוברת למודול "זבזדה" התנתקה ממנו וחוברה בהצלחה למודול החדש. מאז מודול מנוצל לחיבור חלליות מאוישות רבות.

במודול הותקנה מערכת מתקדמת לטיפול במים.

ביחד עם המודול שוגרה יחידה ליציאת צוות לחלל לפעילות חוץ רכבית. בשנת 2023 היא הועברה למודול "נאוקה. באותה תקופה הועבר למודול "נאוקה" מחליף חום.

על המודול מותקנת יחידה רזרבית של זרוע רובוטי ERA שנבנה בסוכנות החלל האירופית.

אחריות על פעילות המודול הייתה עד לשנת 2021. היא הוארכה עד לשנת 2024.

קישורים חיצוניים

ויקישיתוף מדיה וקבצים בנושא ראסווט בוויקישיתוף
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0

ראסווט39015525Q572147