קרום הלב

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש

תבנית אנטומיה ריקה

הדמיה של רקמת כיס הלב
דופן הלב

קרום הלב (TA: pericardium, מכונה גם כיס הלב ומסב הלב) הוא שק עם דופן כפולה העוטף את הלב ואת מוצא כלי הדם הגדולים ומפריד בינם לבין אברי חזה אחרים.[1] כשמתייחסים לשתי דפנות השק כרקמה המשכית אחת, השכבה החיצונית של קרום הלב מכונה מסב הלב הליפי (pericardium fibrosum) והשכבה הפנימית מכונה מסב הלב הנסיובי (pericardium serosum). בין דפנות מסב הלב הנסיובי, נמצא חלל קרום הלב (cavitas pericardiaca) ובו נוזל קרום הלב (הנוזל הפריקרדיאלי, pericardial fluid).

מסב הלב הליפי עשוי מרקמת חיבור והוא המשכי עם שכבת הגלימה החיצונית של כלי הדם הגדולים הנכנסים אליו.

מסב הלב הנסיובי מורכב משתי דפנות, מסב הלב הדופני (pericardium parietalis), הנמצא בדופן השק המרוחקת יותר מהלב, ומסב הלב הקרבי (pericardium visceralis). מסב הלב הקרבי הוא הדופן הפנימית של השק והינו למעשה רקמת הלב החיצונית ביותר בלב. השכבה הנסיובית של מסב הלב הקרבי נקראת עילית הלב (אפיקרד - epicardium).

העצב המעצבב את קרום הלב הוא עצב הסרעפת וכלי הדם המספק דם לרקמה זו הוא עורק מסב הלב והסרעפת המתפצל מעורק החזה הפנימי.

תפקידי קרום הלב הם קיבוע הלב בחלל המדיאסטינום, הגנה על הלב מזיהומים, מניעת ניפוח יתר של הלב ומניעת חיכוך וחבלה ללב. דלקת קרום הלב (או פריקדיטיס) עשויה להתבטא בהצטברות מוגברת ולא תקינה של נוזל בקרום הלב המכונה תפליט פריקרדיאלי. הצטברות נוזל הלוחצת על שריר הלב ופוגעת בתפקודו מכונה טמפונדה קרדיאלית (דחס מסב הלב) והטיפול במצב זה הוא ניקור פריקרדיאלי.

קישורים חיצוניים

ויקישיתוף מדיה וקבצים בנושא קרום הלב בוויקישיתוף

ראו גם


הערות שוליים

  1. ^ Pericardiectomy, www.hopkinsmedicine.org (באנגלית)

הבהרה: המידע במכלול נועד להעשרה בלבד ואינו מהווה יעוץ רפואי.

הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0

קרום הלב34019558Q193302