קרוליס פוז'לה
תבנית מנהיג ריקה קרוליס יוזוביץ' פוז'לה (בליטאית: Karolis Juozovic Požėla; 29 בפברואר 1896 - 27 בדצמבר 1926) היה מנהיג המפלגה הקומוניסטית של ליטא משנת 1921 ועד הוצאתו להורג על ידי שלטון אנטאנס סמטונה. בתקופת השלטון הקומוניסטי נחשב למרטיר ולגיבור לאומי, הוקמו פסלים שלו, בית ילדותו הפך לאחר לאומי ועל שמו נקראו רחובות ובתי ספר.
תולדות חייו
נולד בכפר ליד ז'יימליס. החל מ-1915 למד רפואה באוניברסיטת טרטו וב-1916 הצטרף שם למפלגה הבולשביקית והחל בפעילות פוליטית. לאחר מהפכת פברואר היה לחבר הסובייט של טרטו. עם סגירת האוניברסיטה ב-1918 שב למולדתו והחל לארגן בה תאים של המפלגה הקומוניסטית. באוקטובר 1918 היה חבר וועידת היסוד של המפלגה הקומוניסטית של ליטא. המפלגה הייתה אסורה בחוק, הן כהתארגנות לאומית עצמאית בתקופה הקצרה בה הייתה ליטא רפובליקה סובייטית (דצמבר 1918 עד פברואר 1919) והן כמפלגה קומוניסטית בתקופה בה פעלה כמדינה עצמאית. פוז'לה הוציא עיתונים מחתרתיים בראסייניאי בשם "דבר העובדים" (Darbo žodis) ו"אמת" (Tiesa) כמו גם את העיתון החוקי של איגוד העובדים "חיי הפועלים" (Darbininkų gyvenimas) והיה יו"ר הוועידה הראשונה של איגוד העובדים הליטאי. ב-1921 התפזרה הנהגת המפלגה המבוזרת באזורי בלרוס, פולין וקלינינגרד ופוז'לה נותר למעשה הבכיר היחיד על אדמת ליטא.
עקב פעילותו נאסר פוז'לה מספר פעמים. מראשית 1921 ועד סתיו 1922 היה אסיר במחנה ליד קובנה, אך הצליח להמלט. הוא נעצר שוב בדצמבר, כאשר ניסה לחצות את הגבול על מנת להשתתף בוועידה הרביעית של המפלגה הקומוניסטית של ברית המועצות ונכלא לשלושה חודשים בשווינציאן. ב-1926 הכין את המפלגה לבחירות לסיימאס כחלק מחזית רחבה שקראה לשיתוף פעולה של קומוניסטים, סוציאליסטים וסוציאל-דמוקרטים. בספטמבר העביר את מרכזה המפלגה לקובנה.
ב-17 בדצמבר 1926 התארגנה הפיכה צבאית במסגרתה העלו הכוחות המזוינים של ליטא את אנטאנס סמטונה לתפקיד של דיקטטור על מנת לסכל הפיכה קומוניסטית כביכול. 350 פעילים קומוניסטים נאסרו. ששת הבכירים, פוז'לה ועוד חמישה, הואשמו בבגידה בבית דין צבאי כמתכנני ההפיכה. ארבעה מהם, פוז'לה ביניהם, הוצאו להורג בפורט השישי של מבצר קובנה. הארבעה (בנקראים בליטאית "ארבעת החברים", keturi komunarai) הפכו למרטירים של המפלגה הקומוניסטית של ליטא ובעת השלטון הקומוניסטית הפכו לגיבורים לאומיים. בשנת 1947 נקברו שרידיהם מחדש בגן מוזיאון ויטאוטאס הגדול בקובנה.
ב-1965 הפך בית ילדותו של פוז'לה לאתר לאומי. על שמו נקראו רחובות, פארקיפ, בתי ספר וקולחוזים.
קישורים חיצוניים
- ערך באנציקלופדיה הליטאית (בליטאית)
- ביוגרפיה בדף שלו בארכיון המדינה הליטאי (בליטאית)
- הוקרה ל"ארבעת החברים" (בליטאית)
- רשומה גנאלוגית
קרוליס פוז'לה32260803Q434865