קרוליין הסלט
לידה |
17 באוגוסט 1895 וורט' סאסקס, אנגליה |
---|---|
פטירה | 4 בינואר 1957 (בגיל 61) |
פעילות בולטת | פעילות למען קידום נשים בתעשיית ההנדסה |
מקצוע | מהנדסת חשמל |
קרוליין הסלט (באנגלית: Dame Caroline Haslett; 17 באוגוסט 1895, וורט' סאסקס, אנגליה – 4 בינואר 1957) הייתה מהנדסת חשמל, שפתחה את עולם ההנדסה עבור נשים. היא פעלה בארגונים שונים, למען קידום נשים בתעשיית ההנדסה וסייעה בהפחתת הקושי בעבודות הבית באמצעות שימוש במכשירים חשמליים. במשך חייה פרסמה ספרים שונים המדריכים נשים כיצד להשתמש במכשירי חשמל בעבודות הבית.
ילדותה ונעוריה
קרוליין הסלט נולדה בשנת 1895 בוורט', סאסקס (Worth, Sussex) באנגליה. הסלט נולדה כבת השנייה מבין חמישה אחים, לרוברט הסלט, אביה שעבד כמהנדס מסילת רכבת, ולאמה קרוליין שרה הסלט שהייתה עקרת בית. כאשר אחיה הבכור, ויליאם, היה בן שלוש הוא נפטר מהמחלה דיפתריה והפכה הסלט לאחות הבכורה. משפחתה חיה באורח חיים דתי, והסלט המשיכה לחיות לפיו גם בחייה הבוגרים.
בילדותה, הסלט הייתה מרותקת לכלי עבודה שונים של אביה והשקיעה שעות רבות בלמידת השימושים שלהם. בנוסף, היא לא אהבה דברים אשר בתחילת המאה ה-20 נחשבו ל"נשיים" (סריגה, בישול ועוד), בניגוד למצופה מנשים צעירות.
בשנת 1906 זכתה הסלט במלגה לתיכון "Haywards Heath". במהלך לימודיה, החלה להתעניין בחשמל והנדסה. באותו הזמן הדעות הקדומות על נשים, לפיהן נשים לא יכולות לעבוד במקצועות החשמל וההנדסה, שנחשבו ל"גבריים", החלו להשתנות. שינוי זה אפשר לה להתפתח בתחומים אלו.
הסלט לא התחתנה ואין לה ילדים. בשנת 1957, נפטרה ממחלה כשהיא בחברת אחותה.[1][2]
קריירה
בשנים 1914–1918
עם פרוץ מלחמת העולם הראשונה בשנת 1914, כאשר הייתה בת 18, נשרה הסלט מבית הספר התיכון והחלה לעבוד כפקידה בחברת דודי חימום בשם "Cochran"[3]. הסלט השתעממה מתפקידה ולא הייתה מרוצה מעבודתה, וביקשה לעבור לעבוד במחלקה הטכנית של החברה ולהיות מהנדסת.
תחילה עבדה כמהנדסת כללית ולאחר מכן כמהנדסת חשמל. החברה בה הסלט עבדה הבינה שהיא עובדת טובה וחכמה והיא הוצבה במשרדם שבלונדון, אותו ניהלה בשנת 1918. בנוסף, הם שלחו אותה למפעלם שבסקוטלנד – כדי שתלמד מקרוב על בניית הדודים ועל הנדסתם.[4][5][1]
לאחר מלחמת העולם הראשונה
הסלט עזבה את חברת דודי החימום כדי להרחיב את אופקיה.
בשנת 1919, כשהיא בת 24, נתקלה הסלט במודעת דרושים עבור אישה עם ניסיון בהנדסה שתהיה מזכירת הארגון Women's Engineering Society (אנ'), ארגון שפועל למען קידום נשים בתעשיית ההנדסה. הסלט הצליחה לקבל את המשרה והפכה לשרה הראשונה של הארגון וערכה את המגזין שפרסם – ‘The Woman Engineer’. בשנת 1941 הפכה לנשיאת הארגון.
בנוסף, בשנת 1924 יסדה את הארגון "Electrical Association for Women" (אנ'), אשר פעל להעלאת המודעות בקרב נשים לאפשרות לשימוש בחשמל במשק הבית, על מנת להקל על קושי עבודות הבית. במשך 15 שנה מחייה פעלה הסלט לפיתוח וקידום ארגון זה.
בשנת 1930 הסלט לקחה חלק בוועידה העולמית לכוח (World Power Conference) שהתקיימה בברלין. לאחר הועידה, מגזין גרמני בשם "The Berliner Stadtblatt" פרסם ראיון עמה, ותיאר אותה כאדם נחמד ואינטליגנטי. בזכות ביקור זה בגרמניה, הארגון אשר עבדה בו (WES) פתח גם מוקד בגרמניה.[2][5][4]
לאחר מלחמת העולם השנייה
לאחר מלחמת העולם השנייה, הוקמה במוסד להנדסת חשמל (IEE) וועידה אשר דנה בדרישות של התקנים חשמליים בבתים לאחר המלחמה, והסלט הייתה האישה היחידה שהוזמנה לכהן בה. בהמשך, הייתה חברה במוסד זה.
בין השנים 1947–1956 הייתה הסלט החברה האישה היחידה בארגון הסמכות הבריטית לחשמל – British Electricity Authority, והארגון קרא לספינת קורת פחם על שמה.[5][4]
הפעילות של קרוליין הסלט למען נשים
הסלט פעלה בכמה דרכים שונות למען קידומן של נשים.
בתחום תעשיית ההנדסה
לאחר מלחמת העולם הראשונה, שכנעה מעסיקים ומוסדות הנדסה כי לנשים יש את היכולת והכושר השכלי לעבודת הנדסה קלה. הסלט ראתה כי בזמן המלחמה גברים רבים שירתו כחיילים בצבא ונשים תפסו את מקומם וקיבלו הזדמנות לעבוד בתפקידי הנדסה שנחשבו כ"גבריים". בתום המלחמה, עם חזרתם של הגברים מהמלחמה לשוק העבודה, חזרו הנשים לעבודות משק הבית והיו מתוסכלות מכך. הסלט הצביעה על כך שבהעסקת נשים בתעשייה זו יש מה להרוויח.
שיפור איכות החיים של עקרות בית באמצעו שימוש במכשירי חשמל
כבר בילדותה הסלט שמה לב כיצד אמה מנהלת את משק הבית ללא סיוע של מכונות. הסלט הבינה כי החשמל הוא מקור כוח חדש שיכול לסייע גם לנשים בעבודת הבית, ולכן היא שאלה במגזין שערכה – ‘The Woman Engineer' של הארגון WES, איזה מכשירי חשמל יוכלו להקל על נשים העובדות במשק הבית.
בנוסף, ייסדה ארגון בשם "Electrical Association for Women" אשר כאמור פעל להעלאת המודעות בקרב נשים לאפשרות לשימוש בחשמל בעבודות משק הבית, באופן שהקל עליהן. ארגון זה ערך הרצאות, פרסם ספרים ומגזינים המנחים ומסבירים על שימוש נכון ובטוח בחשמל במשק הבית ועודד נשים להשתמש במכשירי חשמל.
תמיכה בנשים בשוק העבודה
הסלט עבדה בארגון לנשות עסקים ומומחיות שקידם את השתלבותן של נשים בשוק העבודה. ארגון זה ממשיך לפעול עד היום[6].[4][2][1][5]
ספרים שפרסמה
- "The Doors of opportunity. With plates, including portraits" (by Rosalind Messenger and Caroline Haslett, 1967).
- “A handbook for the women of the Industrial army” (1942).
- “The Electrical Handbook for women” (by Caroline Haslett and Margaret Mary Partridge, 1934).
- “The Electrical Age : January 1951 – Vol 5 No 9” (1951).
- “Teach Yourself Household Electricity” (by Caroline Haslett and Elsie E. Edwards, 1939).
- “Problems Have no Sex” (1949)
פרסים שזכתה בהם
- מדליית כסף של הארגון Royal Society of Arts, בשנת 1941. על ההרצאה אשר העבירה לארגון על נשים בתעשייה.
קישורים חיצוניים
- קרוליין הסלט, באתר "Find a Grave" (באנגלית)
הערות שוליים
- ^ 1.0 1.1 1.2 Haslett, Caroline (1895–1957) | Encyclopedia.com, www.encyclopedia.com
- ^ 2.0 2.1 2.2 Welcome to THE STORY OF CAROLINE HASLETT, clutch.open.ac.uk
- ^ Cochran
- ^ 4.0 4.1 4.2 4.3 72: caroline haslett, Magnificent Women (באנגלית)
- ^ 5.0 5.1 5.2 5.3 Renishaw plc, Renishaw: Dame Caroline Haslett, Renishaw (באנגלית)
- ^ About BPW
קרוליין הסלט32643369Q41539