קרב נמאה

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש

קרב נמאהיוונית: Μάχη του ποταμού Νεμέα) היה קרב שנערך בשנת 394 לפנה"ס במסגרת המלחמה הקורינתית. הוא נערך על קרקעיתו היבשה של הנהר נמאה על אדמת קורינתוס באזור נמאה, בין קואליציה של ערי מדינה יווניות לבין ספרטה, והסתיים בניצחון ספרטני.

הרקע לקרב

לאחר המלחמה הפלופונסית הפכה ספרטה לעיר החזקה ביותר ביוון. אולם אחד ממלכי ספרטה אגסילאוס השני יצא למסע מלחמה נגד פרס, והפרסים שלחו את טימוקרטס מרודוס כדי שיעורר את ערי יוון למרוד בספרטנים. אתונה, ותבאי, כרתו ברית ביניהם והביסו את הספרטנים בקרב הליארטוס. לאחר הניצחון הצטרפו לברית גם ארגוס, קורינתוס, תסאליה, וחלק מערי הכלקידיקי. אולם בעלות הברית בזבזו את הזמן ולא תקפו את הפלופונס, מה שאפשר לספרטנים לגייס את בני בריתם ותחת פיקודו של אריסטודמוס לתקוף את קורינתוס.

הקרב

שני הצדדים נפגשו על קרקעיתו היבשה של נהר נמאה. הספרטנים שלחו 18,000 הופליטים, בעלי הברית הציבו 24,000. הספרטנים היוו את האגף הימני היוקרתי, בעוד בעלי בריתם של הספרטנים היוו את האגף השמאלי. בין האתונאים לתבאנים פרץ וויכוח מי יהיה באגף הימני, בסופו של דבר האתונאים וויתרו וקיבלו את האגף השמאלי. על פי שיטת הלוחמה המקובלת ביוון העתיקה כל צד ניסה לאגף את האגף השמאלי החלש וכך אירע גם בקרב זה. הספרטנים הצליחו להשמיד את האגף האתונאי בעוד התבאנים ושאר בעלי הברית הביסו את בעלי בריתם של הספרטנים. לאחר מכן תקפו הספרטנים את כוחות בעלי הברית והביסו גם אותם. הספרטנים איבדו 1,100 איש ובעלי הברית 2,800.

תוצאות

למרות הניצחון הספרטנים לא יכלו להמשיך הלאה בכיבוש קורינתוס ונאלצו לחזור לפלופונס. הרווח היחיד של ספרטה מהקרב היה מניעה זמנית של חדירת כוחות עוינים לפלופונס.[1] הספרטנים מיהרו והזעיקו את אגסילאוס חזרה מאסיה.

לקריאה נוספת

  • Diodorus Siculus. Library of History. Translated by C.H. Oldfather, R.M. Geer, C.L. Sherman, F.R. Walton and C.B. Welles. Loeb Classical Library. Cambridge, MA, Harvard University Press; London, William Heinemann, 1933-1967.
  • Xenophon. Hellenica. Translated by Carleton L. Brownson. Loeb Classical Library. Cambridge (MA), Harvard University Press, and London, William Heinemann. vol. 1:1918, vol. 2: 1921. Digitized copy in: Perseus

הערות שוליים

  1. ^ משה עמית, "תולדות יוון הקלאסית", עמ' 431.
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0


שגיאות פרמטריות בתבנית:מיון ויקיפדיה

שימוש בפרמטרים מיושנים [ דרגה ]
קרב נמאה23553802