קפה טורקי
קפה טורקי | |
מורשת תרבותית בלתי מוחשית של אונסק"ו | |
---|---|
מדינה | טורקיה |
מזהה | 00645 |
שנת הכללה | 2013 |
קפה טורקי הוא משקה חם מפולי קפה שנכתשים לאבקה דקיקה, המורתח בקנקן קפה בשם ג'זווה. קפה טורקי אפוף בטקסיות רבה ובטורקיה רווחת אמרה עממית שאם הקרמה (קצף הקפה הנקרא גם קאימק) אובדת מפני הקפה, המארח שהכין אותו "מאבד את פניו". על-פי המסורת הטורקית לאחר שהאורח שתה את הקפה, הוא מניח את הכוס (בטורקית פינג'אן) בצורה הפוכה על הצלוחית כדי שהיא תתקרר ואז המארחת מבצעת קריאת עתידות בפינג'אן על-פי שאריות המשקעים של אבקת הקפה.
היסטוריה
הקפה הגיע לטורקיה על ידי שני סוחרים סורים בשנת 1555. על הקפה נאמר כי הוא ה"חלב של שחקני השחמט והאנשים החושבים". לאחר קרב וינה בשנת 1683, בה הפסידה האימפריה העות'מאנית, השאירו הטורקים שקים רבים של קפה. מנקודה זאת נפוץ המונח "קפה טורקי", על שם הטורקים המקפידים על קלייה והכנת קפה מסורתית. קפה טורקי מיוצר מפולי קפה ערביקה שנקלים עד לשלב שאחרי הפיצוץ הראשון ועל ידי כך מקבלים צבע בהיר. לאחר מכן הפולים נטחנים דק מאד כדי שיימסו מהר במים ולעיתים מוספים להם את התבלין הל. בישול הקפה יחסית ארוך כדי להפיק את מירב הטעמים. בישראל המונח קפה טורקי מאד נפוץ למרות שבישראל מכינים קפה קלוי כהה יותר ולפעמים בדרך שונה. באופן מסורתי קפה טורקי מוגש ללא סוכר ולכן אין צורך בכפיות.
סוגיית הסוכר
סוכר מבושל עם הקפה ואינו מוסף בסוף. הסוכר נמזג ביחד עם הקפה אל המים החמים. קפה נטול סוכר נקרא בטורקית "sade kahve" (סָדֶה קַהְוֶה, מילולית: "קפה פשוט"), ודרגות המתיקות של קפה עם סוכר הן שלוש: az şekerli (אָז שֶׁקֶרְלִי, במתיקות מועטה, כחצי כפית מחוקה של סוכר), orta şekerli (אוֹרְטָה שקרלי, במתיקות בינונית, ככפית מחוקה של סוכר) ו־çok şekerli (צ'וֹק שקרלי, מתוק מאוד, ככפית סוכר וחצי או שתי כפיות סוכר).
מושגי רקע
מושג | צורת הביטוי | כתיב בטורקית |
---|---|---|
קפה | קָהוֵה | Kahve |
קפה טורקי | טוּרְק קַהְוֵסִי | Türk Kahvesi |
קרמה / קצף | קָאימק | Kaymak |
ספל קפה | פִינְגָ'אן | Fincan |
קנקן קפה | גֶ'זבֵה | Cezve |
טעות נפוצה היא לקרוא לקנקן הקפה הטורקי "פינג'אן" ולא "ג'זווה".
קישורים חיצוניים
שגיאות פרמטריות בתבנית:מיון ויקיפדיה
שימוש בפרמטרים מיושנים [ דרגה ] קפה טורקי22437933