קין הורג את הבל (טיציאן)
תבנית יצירת אמנות ריקה
קין והבל (באיטלקית: Caino uccide Abele) הוא ציור שמן מעשה ידי הצייר הוונציאני טיציאן. הציור נוצר בין השנים 1543–1545 עבור כנסיית סנטו ספיריטו, וכיום נמצא בבזיליקת סנטה מריה דלה סאלוטה בוונציה.
נושא הציור
הציור מתאר את מעשה הרצח הראשון המופיע בספר בראשית. קין והבל היו בניה הראשונים של אדם וחוה. קין, שהיה הבכור, היה עובד אדמה, ואילו הבל היה רועה צאן. שני האחים הקריבו קורבנות לאלוקים, אך הבל הקריב מבכורות צאנו, ואילו קין הקריב מפרי האדמה. אלוקים שעה לקורבנו של הבל, אך לא לקורבנו של קין. מתוך קנאה וזעם, בהיותם בשדה, הרגו קין.
היסטוריה
בראשית שנות ה-40 של המאה ה-16 קיבל טיציאן הזמנות רבות מהנזירים של כנסיית סנטו ספיריטו, שכבר החזיקו באחד מציוריו המוקדמים, "מרקוס ה"קדוש" על כס המלכות". בין העבודות שהוזמנו הייתה גם תמונת מזבח שתיארה את "ירידת רוח ה"קודש"", אך היא ניזוקה ושופצה מאוחר יותר על ידי טיציאן עצמו. הציור באותו נושא שנמצא כיום בכנסיית סנטה מריה דלה סאלוטה שייך לשלב מאוחר יותר ביצירתו של טיציאן.[1]
במאה ה-17 הועברה כל קבוצת היצירות מכנסיית סנטו ספיריטו לכנסיית סנטה מריה דלה סאלוטה, שם הן נמצאות עד היום.
בתקרת הסקריסטיה של הכנסייה, מעל המזבח, נמצאות שלוש יצירות מאותה: קין והבל, עקידת יצחק, ודוד וגוליית.[2]
פרשנות
חוקר האמנות גאורג גרונאו התייחס לשלושת הציורים כמקשה אחת:
"נקל להבחין בקשר בין נושאים אלו; כולם מתארים רגעים דרמטיים של תנועה עזה, ובכל אחד מהם משתתפים רק שתיים או שלוש דמויות. כישרונו ונטייתו הטבעית של האמן הובילו אותו לבחירת נושאים אלו, ותובנתו האמנותית הנחתה אותו לצמצם את מספר הדמויות כדי לשמור על פשטות הקומפוזיציה – אלא אם כן היו אלו מזמיני העבודה שהכתיבו את הנושאים.
הרקע בשלושת הציורים דומה: אדמה חומה, צוקים סלעיים, תחושה של גובה הרים. מעל הדמויות השמיים קודרים וכבדים בעננים. מתוך רקע זה מתבלטות דמויות האדם הקולוסאליות, שצבען חום-צהבהב. כאן אנו רואים אדם נופל שעדיין מנסה להגן על עצמו בידו החלשה; מעליו עומד קין, כף רגלו על גופו של הקורבן, והוא נכון להנחית עליו מכת מוות נוספת. במקום אחר ניצב אברהם הזקוף, ידו השמאלית מונחת על צווארו של הנער הכורע על עצי המערכה, וידו הימנית מניפה את המאכלת, תוך שהוא פונה אל המלאך העוצר את ידו. באיור השלישי מאירה קרן אור את גופו של הענק המת; מעליו עומד דוד הצעיר, המרים את ידיו בהכרת תודה לשמיים, בשעה שקרן שמש חודרת מבעד לעננים הכבדים.
בעוצמת הרעיון, טיציאן כאן – אם בכלל – מתקרב לרמתו של מיכלאנג'לו. דמויות אלו, בעלות שרירים רבי-עוצמה ותנוחות הירואיות, נוצרו בכוח כישרונו כצייר, אך תורת הצבעים היא ייחודית לו: ניתן להבחין כיצד הגוונים הכהים השולטים מאחדים את הצבעים המקומיים העזים, וכיצד הקומפוזיציה הצבעונית תורמת לא פחות מן הקומפוזיציה הקווית ליצירת רושם של עוצמה חיה. הדרמטית ביותר מבין שלוש היצירות נצבעת בטונים כהים מאוד, כך שהדמויות החומות-כהות נראות כאילו הן האלמנטים המוארים יותר של הציור."
ביבליוגרפיה
- Biadene, Susanna, ed. (1990). "Ceiling of the Church of Santo Spirito in Isola". Translated by Hecker, Sharon; Rylands, Philip; Wilkins, Elizabeth. In Titian: Prince of Painters. Italy: Prestel. pp. 255–58.
- Gronau, Georg (1904). Titian. London: Duckworth and Co; New York: Charles Scribner's Sons. pp. 123–25, 300.
- Kahr, Madlyn (1966). "Titian's Old Testament Cycle". Journal of the Warburg and Courtauld Institutes, 29: pp. 193–205.
- Ricketts, Charles (1910). Titian. London: Methuen & Co. Ltd. p. 102.
ראו גם
קישורים חיצוניים
הערות שוליים
קין הורג את הבל (טיציאן)41102197Q85860175