קופסה שחורה (פסיכולוגיה)
תאוריית קופסה שחורה היא תאוריה פילוסופית ופסיכולוגית לגבי התהליך הנסתר המתרחש בתודעה של האדם, או בהמשגה מופשטת יותר - בתהליכים פנימיים וחבויים בתחומים שונים בפילוסופיה ומדעים.
קיימות מספר תאוריות קופסה שחורה, שנוסחו ויושמו במגוון תחומי עיון פילוסופיים ומדעיים. בין החשובות בהן ניתן לציין את תאוריית הקופסה השחורה של התודעה. על פי תאוריה זו, ניתן להגיע להבנה שלמה של התודעה כל עוד מוגדרים היטב קלט ופלט של החושים. הבנה כזו באה בדרך כלל בכפיפה אחת עם ספקנות קיצונית כלפי כל ניסיון לתאר כיאות את המבנה, המנגנון והדינמיקה החבויים של התודעה. למשל, לפי התאוריה הביהביוריסטית בפסיכולוגיה, אין חשיבות לניסיון להבין את ההליך הפנימי המתרחש בתודעת האדם הנסתרת, חשובים רק הקלט החושי והפלט ההתנהגותי, משום שרק עליהם ניתן להתבונן בתצפית ולתאר אובייקטיבית, וכך לפתח באופן מהימן את החקר המדעי של ההתנהגות; לפיכך, על פי גישה זו, יש להתמקד בחקר ההתנהגות רק בגירויים ובתגובה של האדם לגירויים, ולא לעסוק בחקר התהליכים הפנימיים המובילים לתגובה זו, משום שאינם נגישים לבדיקה ישירה ותקפה מדעית.
בתחומי המדעים העיוניים קיימת המשגה מופשטת יותר של המונח "קופסה שחורה". המשגה זו מתייחסת להליך של "קופסה שחורה" כפי שהוא מיושם בתהליכים חברתיים. הסוציולוג ברונו לאטור טען בנוגע להמשגה זו: "זוהי הדרך בה פעילות מדעית וטכנית מתעמעמת, בהיותה מוצלחת. כאשר מכונה מופעלת בהצלחה או עניין עובדתי בא לידי יישוב, נותרת הדרישה להתמקד בקלט ובפלט, ולא במורכבות פנימית כלשהי. כך, למרבה הפרדוקס, ככל שמצליחים המדע והטכנולוגיה, כך הם הופכים לסתומים ומעורפלים"[1].
ראו גם
הערות שוליים
- ^ Latour, Bruno, 1999. Pandora's Hope: Essays on the Reality of Science Studies. Harvard University Press
שגיאות פרמטריות בתבנית:מיון ויקיפדיה
שימוש בפרמטרים מיושנים [ דרגה ] קופסה שחורה (פסיכולוגיה)21959291