קונקורד (זן ענבים)

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
ענבי גפן קונקורד

גפן קונקורדאנגלית: Concord) הוא זן תרבותי של מין הגפן Vitis labrusca (הידוע גם כ"ענבי שועל") אשר ענביו משמשים כענבי מאכל, ענבי יין וענבי מיץ. לעיתים קרובות ענביו משמשים גם להכנת ג'לי, מיץ ענבים, פשטידות ענבים, משקאות קלים בטעם ענבים וממתקים. הענב משמש לעיתים לייצור יין, ויינות כשרים במיוחד. באופן מסורתי, רוב יינות הקונקורד המיוצרים באופן מסחרי הם מתוקים. אך אם הפרי מספיק בשל, ניתן אף לייצר יינות יבשים. הענב נקרא על שם העיירה קונקורד במסצ'וסטס שבה הוא פותח.

זג הענב הוא לרוב כחול כהה או סגול, ולעיתים קרובות מכוסה בשכבת שעווה אפיקוטיקולרית בצבע בהיר יותר שניתן לשפשף. זהו זן מחליק, כלומר הקליפה מופרדת בקלות מהפרי. לענבי קונקורד יש זרעים גדולים והם ארומטיים מאוד. עלי הצמח נוטים לחלות במחלת הכתם השחור.[1]

בשנת 2011 יוצרו בארצות הברית כ-417,800 טון.[2] אזורי הגידול העיקריים הם מחוזות אגמי האצבעות של מדינת ניו יורק, ימת אירי, ימת אונטריו, דרום מערב מישיגן ועמק יאקימה במדינת וושינגטון.[3] לפעמים גם ניתן למצוא את הגפן גדל פרא.

שימוש

ענבי הגפן משמשים כמעט תמיד להכנת ג'לי ענבים המהווה מוצר עיקרי בסופרמרקטים בארצות הברית. בניו אינגלנד הם משווקים לעיתים כענבי מאכל.[4] ענבי הקונקורד משמשים להכנת הריבה בכריך חמאת בוטנים וריבה הידוע. הם משמשים למיץ ענבים, וצבעם הסגול הייחודי הוביל לכך שמשקאות קלים וממתקים בטעם ענבים ייוצרו בצבע סגול.

מתיל אנטרנילט, כימיקל הקיים בענבים, משמש להענקת טעם "ענבי" למוצרים.

בחלק מהכנסיות, מיץ ענבי קונקורד כהה משמש כתחליף לא אלכוהולי ליין אוכריסטיה.[5] כמו כן, הענבים משמשים לייצור יינות כשרים[6] וסקרמנטלים. היקב הסקרמנטלי העתיק ביותר באמריקה, ה-O-Neh-Da Vineyard, עדיין מייצר יין קונקורד למטרות טקסי מיסה.[7]

היסטוריה

זן גפן הקונקורד פותח בשנת 1849 על ידי החוואי אפרים ויילס בול בעיירה קונקורד, מסצ'וסטס.[8] בול שתל זרעים מהמין Vitis labrusca ובדק יותר מ-22,000 שתילים לפני שמצא את מה שהחשיב לגפן הקונקורד האידיאלי.[8] מאוחר יותר, בדיקות גנטיות אישרו שלגפן קונקורד יש בערך שליש מאותו מטען גנטי של Vitis labrusca.[9] השתיל הנבחר נשתל בסמוך למינים אחרים כולל ה-Catawba, מין גפן נוסף שלאחר מכן אושר כהורה גנטי לקונקורד באמצעות ניתוח מיקרוסטלייט סטמטי.

בשנת 1853, ענבי בול זכו במקום הראשון ביריד האגודה לגננות של בוסטון.[8] לאחר מכן, בשנת 1854 נכנס המוצר לשוק. בשנת 1869 פיתח המתודיסט ד"ר תומאס ברמוול וולץ' את מיץ ענבי הקונקורד הראשון בביתו.[8] אם כי בתהליך הפסטור, המיץ לא תסס.[8] וולץ' העביר את המפעל הביתי לווסטפילד, ניו יורק, ושם, ב-1897 עיבד 300 טונות של ענבים למיץ.[8]

גלריה

קישורים חיצוניים

ויקישיתוף מדיה וקבצים בנושא קונקורד בוויקישיתוף

הערות שוליים

  1. ^ Irvine, Ronald (1997). The wine project : Washington State's winemaking history. W. J. Clore. Vashon, WA: Sketch Publications. מסת"ב 0-9650834-9-7
  2. ^ "Noncitrus Fruits and Nuts 2011 Summary". United States Department of Agriculture
  3. ^ "Concord grape". National Grape Association.
  4. ^ "Why can't I find Concord grapes in the grocery store?". Concord Grape Association.
  5. ^ Peck, Garrett (August 3, 2009). The Prohibition Hangover: Alcohol in America from Demon Rum to Cult Cabernet. Rutgers University Press. עמ'. 180. מסת"ב 978-0-8135-4849-4.
  6. ^ The 11th Plague? Why People Drink Sweet Wine on Passover. The Atlantic.
  7. ^ אתר היקב.
  8. ^ 8.0 8.1 8.2 8.3 8.4 8.5 "The History of the Concord Grape". Concord Grape Association.
  9. ^ Genomics Assisted Ancestry Deconvolution in Grape. באתר National Library of Medicine.
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0

33972976קונקורד (זן ענבים)