קונסטנטינוס השמיני, קיסר האימפריה הביזנטית

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
קונסטנטינוס השמיני
Κωνσταντῖνος Η΄
מטבעות זהב ביזנטיות מתקופת קונסטנטינוס השמיני. דיוקן קונסטנטינוס השמיני מצד אחד של המטבע ודיוקן שני של ישו מצד שני.
מטבעות זהב ביזנטיות מתקופת קונסטנטינוס השמיני. דיוקן קונסטנטינוס השמיני מצד אחד של המטבע ודיוקן שני של ישו מצד שני.
מטבעות זהב ביזנטיות מתקופת קונסטנטינוס השמיני. דיוקן קונסטנטינוס השמיני מצד אחד של המטבע ודיוקן שני של ישו מצד שני.
לידה 960
קונסטנטינופול, האימפריה הביזנטית
פטירה 11 בנובמבר 1028 (בגיל 68 בערך)
קונסטנטינופול, האימפריה הביזנטית
שם מלא קונסטנטינוס השמיני פורפירוגנטוס
מדינה האימפריה הביזנטיתהאימפריה הביזנטית האימפריה הביזנטית
מקום קבורה כנסיית השליחים הקדושים
עיסוק שליט
בת זוג הלנה, קיסרית האימפריה הביזנטית
שושלת מקדונית
אב רומאנוס השני, קיסר האימפריה הביזנטית
אם הקיסרית תיאופנון
צאצאים זואי, קיסרית האימפריה הביזנטית
תאודורה, קיסרית האימפריה הביזנטית
מספר צאצאים 2
קיסר האימפריה הביזנטית השותף
96215 בדצמבר 1025
(כ־63 שנים)
שותף לשלטון ניקפורוס השני, קיסר האימפריה הביזנטית
יוחנן הראשון צימיסקס, קיסר האימפריה הביזנטית
בסיליוס השני בולגרוקטונוס, קיסר האימפריה הביזנטית
הוא עצמו כשליט יחיד ←
קיסר האימפריה הביזנטית
15 בדצמבר 102511 בנובמבר 1028
(שנתיים ו־47 שבועות)

קונסטנטינוס השמיני פורפירוגנטוסיוונית ביזנטית: Κωνσταντῖνος Η΄ Πορφυρογέννητος;‏ 96011 בנובמבר 1028) היה קיסר האימפריה הביזנטית בין השנים 1025–1028. קונסטנטינוס היה בנו של רומאנוס השני, קיסר האימפריה הביזנטית, אחיו של בסיליוס השני בולגרוקטונוס, קיסר האימפריה הביזנטית ואבי זואי, קיסרית האימפריה הביזנטית ותאודורה, קיסרית האימפריה הביזנטית. קונסטנטינוס השמיני היה בן לשושלת המקדונית.

ביוגרפיה

קונסטנטינוס השמיני היה בן לשושלת המקדונית. הוריו היו רומאנוס השני, קיסר האימפריה הביזנטית ואשתו, הקיסרית תיאופנון. אחיו הבכור, בסיליוס השני, היה יליד 958 והיה מבוגר ממנו בשנתיים. בעוד היה קונסטנטינוס השמיני בן 3, אחיו, הקיסר רומאנוס השני, נפטר בנסיבות חשודות. יורש הכתר היה גנרל רב השפעה בשורות הצבא הביזנטי, שהוכתר בתור ניקפורוס השני, קיסר האימפריה הביזנטית. ניקפורוס השני התחתן עם הקיסרית האלמנה תיאופנון ואימץ את בסיליוס השני וקונסטנטינוס השמיני בתור בניו שלו, בכך נתן להם את הגנתו.

קונסטנטינוס השמיני, בסיליוס השני וניקפורוס השני הוכתרו יחדיו בתור קיסרים שותפים של האימפריה הביזנטית אך בפועל היה ניקפורוס בעל סמכויות השלטון המלאות והיה שליט יחיד בראשה של מונרכיה אבסולוטית בכל מלבד שם. לאחר רציחתו של ניקפורוס השני בשנת 969, הקיסרית תיאופנון אפשרה לרוצחו לרשת את הכתר בתור יוחנן הראשון צימיסקס, קיסר האימפריה הביזנטית. יוחנן הראשון היה כניקפורוס השני ממקור צבאי ולאורך שלטונו הוא כקודמו שמר על מעמדם של בסיליוס השני וקונסטנטינוס השמיני.

לאחר מותו של יוחנן הראשון, בסיליוס וקונסטנטינוס נותרו בשלטון על האימפריה. הודות למדיניותו הפעלתנית, היה זה בסיליוס השני שהפך לקול המרכזי בשלטון המשותף של השניים. קונסטנטינוס לא היה מעורב כמעט ובכלל בממשל האימפריה הביזנטית עד למותו של אחיו, בסיליוס השני, ב-15 בדצמבר 1025. לקונסטנטינוס לא היה ניסיון פוליטי ומנהלי רב והותיר את רוב מעשיות השלטון בידי יועציו ומקורביו. קונסטנטינסו נפטר בשנת 1028. במותו לא היו לו בנים לרשת את הכס ולכן הכתר עבר לבתו, זואי, קיסרית האימפריה הביזנטית, ששלטה במקביל עם בעלה, רומאנוס השלישי, קיסר האימפריה הביזנטית.

קונסטנטינוס היה גבוה וחינני, לעומת בסיליוס שהיה נמוך ומוצק. קונסטנטינוס נודע בתור פרש מעולה. עד שהפך לקיסר כבר הזדקן וחלה ובקושי היה יכול ללכת. עם עלייתו לשלטון המשיך קונסטנטינוס השמיני המשיך באורח חיים הדומה לזה שהיה לו לפני עלייתו במהלכו הוא עסק בעיקר חיי מותרות - ונמנע ככל האפשר מעסקי מדינה. תוך מספר חודשים, לחץ של האצולה הובילה לביטול חוקי חלוקת האדמה שקבע בסיליוס השני, דבר שהוביל לחיזוק האצולה של בעלי הנחלות באסיה הקטנה.

ראו גם

קישורים חיצוניים


הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0

30964884קונסטנטינוס השמיני, קיסר האימפריה הביזנטית