קבוצת שסטוביץ

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
קבוצת שסטוביץ
נתונים כלליים
סוג חברה פרטית
עובדים כ-1100

קבוצת שסטוביץ' היא חברה ישראלית בתחום המזון ומוצרי הצריכה. שסטוביץ היא אחת מהחברות הגדולות בישראל עם מחזור שנתי של 889 מיליון שקל.

היסטוריה

החברה הוקמה בשנת 1954 על ידי בני הזוג שמעון שסטוביץ' ואשתו בלה[1], בחלוף השנים הצטרפו לעסק המשפחתי גם שני בניהם, יוני ומיקי שסטוביץ. לאחר מות האב בשנת 2007, נותרה החברה בידי הבנים, ושנתיים מאוחר יותר, ב-2009 רכש יוני את חלקו של מיקי בחברה והוא נותר כבעלים היחיד של החברה. הרכישה התבצעה באמצעות מנגנון "במבי"[2].

בשנת 1964 שסטוביץ החלה לייבא לישראל את מוצרי הגילוח של חברת ג'ילט האמריקאית באופן בלעדי. בשנת 2005 פרוקטר אנד גמבל רכשה מידי וורן באפט את חברת ג'ילט ובסוף שנת 2006, היא לקחה משסטוביץ את הזיכיון לייבוא מוצרי החברה. ג'ילט הייתה מותג הדגל של שסטוביץ, ומוצריה היו אחראים לכ-25% מהכנסות הקבוצה. זיכיון בולט נוסף שאותו איבדה החברה, הוא ייבוא מוצרי הקוסמטיקה של לנקום הצרפתית. בשנת 2007 החלה שסטוביץ לשווק סכיני גילוח של חברת שיק.

גורם דומיננטי במודל הכלכלי של הקבוצה הוא בלעדיות בייבוא מוצרים רבים לישראל[3]. בעקבות פתיחת שוק הייבוא לתחרות נגרמו לחברה הפסדים. מנכ"ל החברה יוני שסטוביץ' ציין בראיון ב-2015 כי הוא מתנגד לתחרות, רואה ביבוא מקביל פרזיטיות[4], והחרים את רשת ויקטורי אשר בחרה להתחרות בו[5][6].

המרכז העסקי והלוגיסטי של החברה ממוקם בקיסריה.

תחומי פעילות

בעלי עניין

מלוא מניות החברה (100%) מוחזקות על ידי איש העסקים יהונתן (יוני) שסטוביץ.

מודל עסקי

לחברה דומיננטיות בשווקים רבים בארץ, בזכות היותה היבואן הבלעדי או הראשי מחברות רבות, ובזכות קשרי מסחר הקבועים שלה עם קמעונאים רבים. דומיננטיות זו מעניקה לשסטוביץ יתרון מול חברות הייבוא המתחרות מולה, ובעיקר מול יבואנים מקבילים, שמנסים לייבא לצידה מהחברות הבינלאומיות מהן שסטוביץ היא היבואן הראשי או הבלעדי. שסטוביץ שואפת למנף את יתרונותיה אלו כדי להגביר את כמות החנויות בהן המוצרים של שסטוביץ בקטגוריה מסוימת הם היחידים שנמכרים או הבולטים ביותר, מה שמאפשר להעלות את שולי הרווח. לשם כך משתמשת שסטוביץ הן בקשריה עם החברות הבינלאומיות והן בקשריה עם הקמעונאים המקומיים[7][8].

מול הקמעונאים המקומיים, לעיתים מונעת שסטוביץ מחירים נמוכים אם הם לא יעניקו לה בלעדיות בתחומי הייבוא האחרים שלה[9][10][8] (בדומה ליבואנים אחרים בישראל[9]).

מול החברות הבינלאומיות מהן היא מייבאת, נוהגת החברה לשתף פעולה כדי לחסום ייבוא-מקביל לשסטוביץ מאותן החברות[11][12]. בשנת 2020 נבחנו על ידי רשות התחרות דיווחים בסגנון זה שמעבירה שסטוביץ לקולגייט-פלמוליב העולמית במטרה למנוע ייבוא מקביל. בתחילה הכריזו ברשות התחרות על מהלך זה כ"חשש לפגיעה משמעותית ביבוא מקביל של משחות שיניים" והורו לשסטוביץ לחדול מדיווחים אלו, אולם בהסכם פשרה חזרה בה הרשות והתירה הרשות לשסטוביץ להמשיך בדיווחים, אותם קבעה שיש להסדיר תחת תנאים מסוימים[13][14][15].

מול היבואנים המקבילים עצמם מקיימת שסטוביץ פעילות אגרסיבית, ומנצלת את משאביה הרבים כדי לדווח על חשדות רבים להפרה של חוקים או תקנות, ולעיתים מפעילה מאמצים משפטיים כנגדם. חלק מחוזקה של אסטרטגיה זו בכך שגם אם בבדיקה מתברר בדיעבד שלא הייתה כל הפרה, ליבואנים המקבילים לעיתים אין את המשאבים הדרושים כדי להתמודד עם בדיקות חוזרות כאלו, ולעיתים די בעצם החשד כדי להצר את פועלם[8][16].

שסטוביץ מקפידה לשלוח באופן קבוע נציגים לוועדות הכנסת שעוסקות בייבוא בין היתר על מנת למנוע מהלכים שיקלו על ייבוא מקביל של מוצרים ויפגעו במעמדה של החברה כיבואן בלעדי[8].

קישורים חיצוניים

הערות שוליים

  1. ^ האחים שסטוביץ מפרקים את השותפות בחברה המשפחתית
  2. ^ Buy Me Buy You - מנגנון להיפרדות בין שני שותפים בחברה אשר כל אחד מהם רוצה את החברה לעצמו
  3. ^ איתי רום, שיטת שסטוביץ', גלובס, 25 באפריל 2005
  4. ^ אילנית חיות, אחר היבואנים הגדולים בישראל: "יוקר המחיה זה פופוליזם", גלובס, 12 ביולי 2015
  5. ^ אילנית חיות, עוד סכסוך מסחרי: שסטוביץ לא מספקת מוצרים לרשת ויקטורי, גלובס, 27 באפריל 2015
  6. ^ אילנית חיות, מנכ"ל ויקטורי חושף איך יבואנים ניסו להכשיל הורדת מחירים, גלובס, 3 במרץ 2015
  7. ^ אתר למנויים בלבד שוקי שדה, עדי דברת-מזריץ, הכירו את מר יוקר המחיה: "הוא גאון שקט ומולטי-מיליונר, בנה אימפריה בזכות בלעדיות וכוחנות", באתר TheMarker‏, 8 בנובמבר 2019
  8. ^ 8.0 8.1 8.2 8.3 מונופולנד | מונופול היבואנים: "איפה שאפשר הם יהרסו", באתר כאן חדשות
  9. ^ 9.0 9.1 שוקי שדה ועדי דברת-מזריץ, "היבואנים הרשמיים הם בריונים. שלוש משפחות מנהלות את השוק ממגדל השן שלהן", דה מרקר, 5 באוגוסט 2017
  10. ^ אילנית חיות, "הייתי מבעיר את הממשלה שתפתח את השוק ליבוא ותוריד מחירים", גלובס, 11 בספטמבר 2011
  11. ^ אתר למנויים בלבד שוקי שדה, עדי דברת-מזריץ, הכירו את מר יוקר המחיה: "הוא גאון שקט ומולטי-מיליונר, בנה אימפריה בזכות בלעדיות וכוחנות", באתר TheMarker‏, 8 בנובמבר 2019
  12. ^ https://shakuf.co.il/30373
  13. ^ נורית קדוש ואורנה יפת, שסטוביץ' תוכל להמשיך "להלשין" לקולגייט העולמית על מוצרים ביבוא מקביל שנמכרים בישראל, באתר כלכליסט, 22 ביולי 2020
  14. ^ מירב קריסטל, הקרב על הקולגייט: היבואנית תוכל "להלשין", אבל תוגבל, באתר ynet, 22 ביולי 2020
  15. ^ שני מוזס, ‏פשרת היבוא המקביל שהפתיעה את ענף הקמעונות, באתר גלובס, 23 ביולי 2020
  16. ^ אתר למנויים בלבד שוקי שדה, עדי דברת-מזריץ, הכירו את מר יוקר המחיה: "הוא גאון שקט ומולטי-מיליונר, בנה אימפריה בזכות בלעדיות וכוחנות", באתר TheMarker‏, 8 בנובמבר 2019
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0

קבוצת שסטוביץ34369783Q18192229