צדפות (מאכל)

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
צדפות
מאכלים
סוג צדפות כמאכל

צדפות מאכל הן מינים שונים של רכיכות ימיות ממחלקת הצדפות, הנצרכות למאכל אדם. צדפות אלה חיות לרוב בקרקעית הים או באזורי חוף רדודים, והן מרכיב נפוץ במטבחים שונים ברחבי העולם. יש הרואים בהן מעדן, ובמדינות מסוימות הן נחשבות למאכל יוקרתי.

צריכה קולינרית

מולים בנוסח הריין, מנה קלאסית מן המטבח הגרמני

בין המינים הנצרכים למאכל ניתן למנות את צדפות האוסטראה, האויסטר (אנ'), הסקלופ (אנ'), המולים (אנ'), צדפות מנילה (אנ') וצדפות ונוס (אנ').

צדפות נצרכות בדרכים מגוונות – טריות (לעיתים חיות), מאודות, צלויות, אפויות, מבושלות, מיובשות או משומרות. במדינות רבות, בולטות בהן צרפת, יפן וארצות הברית, נפוץ השימוש בצדפות כחלק ממנות מסורתיות. בארצות מסוימות, צריכת צדפות חיות בליווי רוטב או מיץ לימון נחשבת למנה יוקרתית.

גידול ודיג

חלק ניכר מהצדפות הנצרכות כיום מגודלות כחקלאות ימית בחוות ייעודיות. גידול מבוקר של צדפות מאפשר שליטה באיכות הצדפות, הפחתת זיהום סביבתי והקטנת הלחץ על אוכלוסיות טבעיות. לצד זאת, ממשיכים לדוג צדפות גם מהים הפתוח, בכפוף לפיקוח רגולטורי למניעת פגיעה באקולוגיה הימית.

סוגיות בריאותיות

מרבית הצדפות הנאכלות ניזונות מסינון פלנקטון ומים, דבר שהופך אותן לרגישות לזיהום ימי: הן עלולות לצבור מזהמים ורעלנים, ועל כן נדרשת זהירות במקור הרכישה וההכנה.

אכילת צדפות נאות (שאינן מבושלות) חושפת לסיכון בריאותי עקב זיהום בחיידקי ויבריו (אנ') ואחרים. במדינות רבות קיימות תקנות מחמירות בנוגע לשיווק צדפות טריות, ובמקומות מסוימים נאסרת מכירתן ללא עמידה בתקני בטיחות מזון מחמירים.

קישורים חיצוניים

ויקישיתוף מדיה וקבצים בנושא מאכלי צדפות בוויקישיתוף
ערך זה הוא קצרמר בנושא מזון. אתם מוזמנים לתרום למכלול ולהרחיב אותו.
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0

צדפות (מאכל)40929336Q124750133